Mary-Ann Hennessey o izgradnji mira, pomirenju i integraciji mladih

Mary-Ann Hennessey (Credit: http://www.sarajevotimes.com/wp-content/uploads/2013/10/maryann.jpg)

BiH je jedina zemlja u Evropi koja ne garantuje pravo na obrazovanje bez segregacije”

Izgradnja mira, pomirenje, integracija, te ucesce mladih bili su kljucni koncepti i ideje na sastanku izmedju Velme Šarić iz Post-Conflict Research Center (P-CRC) i Mary-Ann Hennessey iz Vijeća Europe (VE) u Sarajevu. Obje strane su razmijenjivale mišljenja vezana za sadašnje i buduće stanje Bosne i Hercegovine. Ono sto je bitno za naglastii je sama misija P-CRC-a koja se bazira na podržavanju mirne i pozitivne budućnosti Bosne I Hercegovine i svih njenih građana, – bez obzira na njihovu etničku orijentaciju, nacionalnu pripadnost,. P-CRC zeli posebno animirati najmlađe generacije pomoću kreativnih multimedijalnih projekata i programa koji pomažu pri razvijanju tolerancije, moralne hrabrost, međusobnog razumijevanje, kolektivnog oprosta i društvenih promjena na Balkanu.

P-CRC predstavnici su htjeli znati stav uvazenog Vijeca Evrope za slozena pitanja, te su razgovarali o tekucim pokusajima pomirenja u Bosni I Herzegovini. Gospođa Hennessey, CoE Vijeća Europe, voditelj Ureda u Sarajevu, izjavila je da “zapravo u zemlji nije pokrenuti ‘proces’ pomirenja između zajednica i etničkih skupina. S druge strane, na lokalnoj razini, među-ljudski odnosi su poboljšani puno, bez obzira na etničku pripadnost, sto cini jako bitan korak ka stvaranju pomirenja I podizanja istog na nivo cijele Bosne I Herzegovine.

P-CRC i gospođa Hennesseythe VE Ureda su se slozili oko činjenice da je promjena samo mogla uspjeti ako se vlasti bore protiv nedostatka pravde i podržavaju kolektivni oprost za sve bosanske građana. “U tom slučaju, postoji veliki problem, podizanje svijesti, uglavnom zbog etničke zajednice i izolacionizma. Rezultat je obično masivno negiranje, dok suočavanje s prošlošću postaje sve teže i teže. Možemo vidjeti da se u Srebrenici i Prijedoru, gdje komemoracije se održavaju svake godine, odrzavaju se bez jedinstva među stanovništvom “, rekla je ona.

Uvažavajući sve ove poteškoće, Benjamin Lemerle, naš trenutni francuski pripravnik, koji je preuzeo inicijativu u ovom susretu, odlučio je otkriti što bi moglo ugroziti članstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe. Prema gospođi Hennessey, mnoga druga pitanja ostaju vrlo problematična “, jednostavno zato što Bosna i Hercegovina ne provode nikakve reforme svoje pravde, policije, izbornog zakona i obrazovnog sustava, čak i nakon više od 12 godina članstva. BiH je jedina zemlja u Europi koja nije za reformu svog obrazovnog sustava, koji trenutno ne može jamčiti pravo na obrazovanje, slobodno od segregacije “, rekla je, pozivajući se na ‘Dvije škole, pod jednim krovom” kao strašan primjer etničke podjele među djecom.

Ipak, gospođa Hennessey je snažno potvrdila temeljne misije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini: «poštivanje ljudskih prava, vladavine prava i demokracije, odnosno europske vrijednosti na kojima se ne može ugroziti. To je vrlo težak zadatak u zemlji koja je jos uvijek politički i etnički podijeljena, čak i dvadeset godina nakon završetka rata “. rekla je ona.

Gospođa Hennessey je također spomenula da područni ured u Sarajevu nije službena delegacija, ted a zapravo, nema diplomatsku funkciju, što znači da ima više slobode govora, ali puno manje povlastice i moć za vršiti pritisak na lokalne vlasti. Prema njezinim riječima, «prvu misiju Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini je podsjetila na obveze koje je preuzela u Sarajevu kada je zemlja ušla u Vijeće Europe još 2002». Doista, BiH ima obveznu reformu ustava u skladu s izmjenama i dopunama iz Dejtonskog sporazuma 1995,vezano za koju se ništa zapravo nije promijenilo.

«Glavna briga Vijeća Europe je etnička podjela između Bošnjaka muslimana, Srba i Hrvata koju je posvetila trenutnom Ustavu koji de facto diskriminira nacionalne manjine poput Roma i Židova, među” drugima “» To je razlog zašto gospođa Hennessey doista vjeruje da ce Vijeće Europe dati još više pozornosti na poznatom «Sejdić i Finci» slučaju 1, gdje također insistira na drugim aspektima nacionalnosti koji se odnose na Protokola N ° 12 VE.

Bitna stvar za naglasiti je da Vijeće Europe i P-CRC dijele isto mišljenje: mirna i demokratska Bosna i Hercegovina se ne može postici bez uzajamnog razumijevanja prošlosti.

Prema rjecima voditelja Ureda, “cijelo bosansko društvo treba priznati patnju i nasilje doživljeno, to je težak proces koji zahtijeva vrijeme “.

Odgoj djece kao buduće generacije je od vitalnog značaja za proces pomirenja i integracije. U tom procesu, mladi će morati igrati ključnu ulogu.

Zbog segregacije u obrazovanju nažalost, gospođa Hennessey vjeruje i misli da se “mladi ne bore za svoje vlastite interese u Bosni i Hercegovini”, uglavnom zbog loše kvalitete obrazovanja ovdje. Ipak, ona je istaknula herojsko i nesebično sudjelovanje mladih Bosanaca u volontiranju I njihovu pomoć koji su pruzili prema nedavnoj krizi Poplave u BiH. Na kraju je insistirala na velikom angažmanu mladih bosanskih spasitelja tijekom posljednjih poplava u Bosni i Hercegovini, ističući spontanost, hrabarost i samo inicijativu. To se može vidjeti kao uvjetnt I korak ka integraciji stanovništva i daje nam nadu za buduće odnose.

Optimistično, možda početak – krhke – promjena među živima snagama ove zemlje.

Benjamin Lemerle je bivši pripravnik Centra za postkonfliktna istraživanja u Sarajevu. Diplomirao je političke nauke na Sciences Po Grenoble u Francuskoj.

Vezani članci

Preživjeti Srebrenicu: Senadova priča
U jednoj od posjeta Memorijalnom centru Potočari ugledala sam na ulazu čovjeka u invalidskim kolicima. Zatim sam upoznala tog čovjeka – Senada – i njegovu nevjerovatnu priču o hrabrosti i preživljavanju.
Besmisao rata u Bosni i Hercegovini
Dvije obične porodice različite etničke pripadnosti iz dva sela nadomak Kiseljaka i Visokog, tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, povezuje borba za preživljavanjem, neizvjesnost i čekanje, ali i zajedništvo, solidarnost i ljudskost koja je prevazišla ratne nedaće. 

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu