Poziv na razumijevanje

[:en] “Civilians Caught Between Jihadism and State Repression: Breaking the Myths” – A conference held during the 2016 WARM Festival in Sarajevo. (Photo: Jusuf Hafizović) [:bs]”Civili uhvaćeni između džihadizma i državne represije” – konferencija tokom WARM Festivala u Sarajevu 2016. godine (foto: Jusuf Hafizović)

U petak, 1. jula 2016. godine, WARM Fondacija je, u partnerstvu s Amnesty International-om, organizivala konferenciju tokom trećeg WARM Festivala u Sarajevu pod nazivom “Civili uhvaćeni između Džihadizma i državne represije: rušenje mitova”.

U petak, 1. jula 2016. godine, WARM Fondacija je, u partnerstvu s Amnesty International-om, organizivala konferenciju tokom trećeg WARM Festivala u Sarajevu pod nazivom,,Civili uhvaćeni između Džihadizma i državne represije: rušenje mitova’’. Posjetioci konferencije imali su priliku da prate izlaganje pet poznatih panelista: Cécile Hennion (novinarka Le Monde-a), Donatella Rovera (viši savjetnik Amnesty International-a za odgovore na krizne situacije), Sean McAllister (režiser dokumentarnih filmova), Andrew Quilty (fotograf) i Manoocher Deghati (fotograf).

Konferencija je otvorena kratkim uvodom informacijama na temu trenutne kategorizacije džihadizma, uključujući probleme s kojima se trenutno suočavaju hiljade građana u nacijama sa značajnim prisustvom istog – naročito u Siriji, Jemenu i Afganistanu.

Zapadnjački akademici počeli su s upotrebom termina,,džihadizam’’ u 1990-im, u pokušaju razgraničavanja između nasilnog i nenasilnog Sunni ekstremizma. Danas je ovaj pojam obavijen stigmom i stereotipima, i novinarka Le Monde-a Cécile Hennion objasnila je kako mnogi izvode preuranjene zaključke o džihadistima bez da uzimaju u obzir društvene, političke, i ekonomske faktore koji su možda igrali ulogu u njihovoj odluci da postanu džihadisti. Ona smatra da je vrlo malo truda uloženo od strane medija, pogotovo na Zapadu, u cilju razumijevanja razloga zbog kojih se pojedinci priključuju grupama kao što je ISIL.

Viši savjetnik Amnesty International-a za krizne situacije Donatella Rovera (foto: Jusuf Hafizović)
Viši savjetnik Amnesty International-a za krizne situacije Donatella Rovera (foto: Jusuf Hafizović)

U Siriji, građani žive u kontinuiranom strahu od opasnosti i teških gubitaka. U kratkom periodu od 2012. do 2013. godine, grad Aleppo je od miroljubivog, nenasilnog okruženja postao lokacija okarakterisana nasiljem i uništenjem kompletnih naselja. Državna represija i nesigurnost pod vlašću Bashar Al-Assada dva su izvora koja se vežu uz porast džihadizma u Siriji. Hennion je komentarisala i način na koji mediji pokrivaju rat u Siriji i izrazila svoje razočarenje u tendenciji za pokrivanjem i akcentiranjem događaja kao što su pojedinačne otmice djece umjesto isporučenja vijesti o hiljadama ubijenih građana Sirije.

Jemen je još jedna zemlja spomenuta u kontekstu oskudne količine medijskog pokroviteljstva, i konflikt u Jemenu često se smatra,,zaboravljenim ratom.’’ Tokom konferencije, spomenuto je da su žrtve u Jemenu prečesto djeca i da je broj djece-vojnika u porastu širom regije. Dio problema proizilazi iz nedostatka resursa i prilika koje se pružaju porodicama u Jemenu. Ovaj tip ekonomskog beznađa također je identificiran kao jedan od faktora povezanih sa porastom podrške džihadskim grupama.

Fotoreporter Andrew Quilty pričao je o svom iskustvu u Afganistanu, izuzetno osiromašenim uvjetima, i načinu na koji se građani moraju nositi sa konstantim režimskim promjenama.

,,Afganistanci su jako umorni od konflikta, i podržat će bilo šta i bilo koga u cilju preživljavanja na svakodnevnoj bazi,” objasnio je Quilty. Obećana sigurnost i bezbijednost još jedan su od razloga iz kojih građani pristaju slijediti grupe poput ISIL-a, ili korumpirane vladine režime.

Fotograf Andrew Quilty govori o svojim iskustvima u Afganistanu. (foto: Jusuf Hafizović)
Fotograf Andrew Quilty govori o svojim iskustvima u Afganistanu. (foto: Jusuf Hafizović)

Privodeći raspravu kraju, mnogi učesnici konferencije su pozivali na globalnu svijest i razumijevanje razloga zbog kojih pojedinci postaju džihadisti i/ili donose odluku o priključivanju ekstremističkim grupama. Po riječima Sun Tzu,,,Ukoliko želite upoznati svog neprijatelja, morate postati neprijatelj,” što u slučaju sa dihadžistima i nasilnim ekstremističkim grupama znači suosjećati i poistovjetiti se s mnoštvom teških uvjeta i prepreka s kojima se građani Sirije, Jemena, Afganistana i mnogih drugih nacija suočavaju na dnevnoj bazi. Ako se okolnosti i faktori unutar kojih se promovira ideologija džihadizma mogu ublažiti, moguće je sprečavanje dosega i uspjeha koji grupe poput ISIL-a posjeduju.

Treći WARM Festival je održan je u Sarajevu od 26. juna do 2. jula 2016. godine. Organizovan od strane WARM Fondacije, u saradnji s Centrom za postkonfliktna istraživanja (CPI), WARM Festival okuplja umjetnike, reportere, akademike i aktiviste koji rade u oblasti savremenih konflikata.

 

Bridget Granger je studentica političkih studija na Univerzitetu Michigan. Njeno interesovanje za globalna pitanja, kršenja ljudskih prava i međukulturalni dijalog je počelo kada je sa 16 godina studirala u Maroku kao stipendista U.S. Department of State NSLI-Y programa. Nakon diplomiranja, namjerava da upiše studije prava i radi u sektoru međunarodne diplomatije.

Vezani članci

Uloga italijanske diplomatije u izgradnji mira u Bosni i Hercegovini
Među prvim zemljama koje su uspostavile diplomatske odnose s Bosnom i Hercegovinom (BiH) je bila Italija i to još u ratnom periodu putem „specijalnog diplomatskog predstavništva“, a službeno ambasada je uspostavljena u novembru 1996. godine. Dobre odnose u trgovinskom, kulturnom, medicinskom, obrazovnom i drugim aspektima između Italije i Bosne i Hercegovine danas u italijanskoj ambasadi u Sarajevu žele još više ojačati, ali i doprinijeti procesu izgradnje mira. 
Iskustva BiH korak naprijed za Ukrajinu u prepoznavanju CRSV-a (III dio)
Seksualno nasilje počinjeno u konfliktu (CRSV) neosporno ima trajne posljedice kako za preživjele, tako i za njihove porodice ali prema izvještajima nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, proces memorijalizacije i javno priznanje zločina veliki su doprinos procesu postizanja pravde i korak naprijed ka njihovoj integraciji u društvo.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu