Centar za djecu, mlade i porodicu: izgradnja aktivne i složne zajednice u Laktašima

Nevladina organizacija Centar za djecu, mlade i porodicu u opštini Laktaši već 14 godina radi na izgradnji odgovornosti i aktivnog civilnog društva promovišući vrijednosti i socijalno povezivanje u zajednici.

Centar za djecu, mlade i porodicu kroz neformalnu edukaciju kreativnog i rekreativnog karaktera pruža mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena ne samo djeci nego i njihovim roditeljima na području opštine Laktaši.

Prije sedam godina realizovali su projekat „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u BiH“ koji je finansiran od strane UNICEF-a.

„Tokom implementacije ovog projekta organizacija je ojačana sa ljudskim i materijalnim resursima. Ovaj projekat nam je na neki način bio odskočna daska u našem radu. Nastojimo raditi na izgradnji odgovornog i aktivnog civilnog društva i da stručnim i timskim pristupom promovišemo životne vrijednosti i socijalno povezivanje u zajednici. Trudimo se privući mlade ljude koji će volonterskim radom slijediti našu ideju i raditi na njenom usavršavanju“, objasnila je koordinatorica za mlade i međunarodnu saradnju, Violeta Sandić.

Obzirom da su Laktaši ruralna opština sa mnogo sela, značaj ovakve organizacije je veliki. Neke od osnovnih aktivnosti Centra su igraonice za djecu predškolskog uzrasta, višegodišnje organizovanje ekološke akcije „Let's do it”, humanitarnih akcija, te implementacija mnogobrojnih projekata za mlade od kojih su projekti u okviru Erasmus+ programa najbrojniji.

U okviru Erasmus+ projekta Evropske Komisije, ova organizacija bila je učesnik u volonterskim projektima koji se tiču aktivizma mladih, a ugošćavala je i slala volontere u okviru Evropskog volonterskog servisa (EVS). Radom u ovom segment ostvarila je partnerstva sa organizacijama iz cijele Evrope. Njihovi članovi su ostvarili i prijateljske odnose. Volonterka koja je boravila u Centru u sklopu ovog programa, Francesca Fornari iz Italije, uvidjela je koliki je značaj rada jedne ovakve nevladine organzacije.

„Ja sam sigurna da mala i ruralna mjesta imaju veliku korist od kontakta sa ljudima iz inostranstva. U mnogim slučajevima, nažalost, mladi u manjim državama nemaju puno prilika za interkulturalne susrete, ne samo na Balkanu, nego uopšte. Ovo što Centar za djecu, mlade i porodicu radi je odlično, jer povezuje mlade različih kulturnih i religijskih profila. Ovakva interakcija širi poglede i shvatanje, što je jako korisno“, objasnila je ona.

Erasmus+ projekat i posjeta Novom Sadu (foto: Centar za djecu, mlade i porodicu)

U Centru su četiri zaposlenika, 15 stalno angažovanih, spoljnih i stručnih saradnika, te oko 20 aktivnih volontera.

Pored Erasums + projekta, volenteri rade na projektu “Budi muško kluba”, koji se realizuje u saradnji sa nevladinom organizacijom Perpetuum mobile iz Banja Luke. U ovom klubu aktivan je i volonter Miloš Kovačević koji kroz projekte i radionice nastoji unaprijediti rad Centra.

„Za Laktaše je Centar zadjecu, mlade i porodicu veoma koristan. Iako u teškim vremenima i uslovima radi, uspijeva da održi svoju misiju i da ostvari i neke značajne projekte. Koliko god bilo teško nekad i najmanju akciju osmisliti i organizovati, toliko je važno pokušavati, jer bez kucanja nijedna se vrata neće otvoriti“, ispričao je Kovačević.

Budi muško klub Laktaši u organizaciji Centra za djecu, mlade i porodicu (foto: Centar za djecu, mlade i porodicu)

U Centru su angažovani članovi svih uzrasta u zavisnosti od sadržaja koji im se pruža. Da bi nastavili realizovati nove ideje potrebno im je da ih sredina razumije i podrži, a to nastoje ostvariti upoznavanjem lokalnog stanovništva sa svojim radom.

„Trenutno se trudimo da mladima, posebno osnovnoškolcima, malo bolje objasnimo šta mi tu zapravo radimo. Na to često utiču i roditelji koji ne žele da ih puste da provode puno vremena sa nama jer nisu ni oni upoznati. To nas je podstaklo da realizujemo projekat koji je finansirala SHL fondacija, a to je informisanje učenika osnovne škole i njihovih roditelja o radu Centra. Projekat je do sada ostvario značajne rezultate i povećao broj mladih koji su zainteresovani. Do sada je održan niz radionica u vezi bolesti zavisnosti, alkoholizma, vršnjačkog nasilja, odnosno tema koje su značajne za mlade“, objasnio je Kovačević.

Završno druženje predškolaca koji su iz igraonice krenuli u školu (foto: Centar za djecu, mlade i porodicu)

Centar za djecu, mlade i porodicu je primjer da inkluzija, angažovanje, saradnja i upornost mogu imati pozitivan uticaj na zajednicu i uključivanje mladih. Centar služi kao primjer aktivistima i vođama u drugim zajednicama da je promjena moguća, čak i pored velikih izazova sa kojima se susrećemo.


Ova publikacija odabrana je kao dio omladinskog takmičenja Srđan Aleksić. U pitanju je regionalno takmičenje koje animira mlade da se aktivno angažuju u svojim lokalnim zajednicama i pronađu, dokumentuju i podijele priče o moralnoj hrabrosti, međuetničkoj suradnji i pozitivnoj društvenoj promjeni. Ovo takmičenje dio je nagrađivanog programa „Obični Heroji“ Centra za postkonfliktna istraživanja čiji je primarni cilj korištenje međunarodnih priča o spasiocima i moralnoj hrabrosti da promoviše međuetničko razumijevanje i mir među građanima Zapadnog Balkana.

Pomoć pri realizaciji ovog projekta ljubazno je osigurao fond National Endowment for Democracy (NED).

Andrea je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Banja Luke. Magistrirala je međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci. Zanima je volonterizam i međunarodna saradnja mladih.

Vezani članci

O pripadnosti: koje je boje ”naš”, a koje ”njihov”?
Koliko je još godina potrebno da prođe pa da sa pravom možemo reći da smo ostvarili mirnu okolinu za skladan život svih religija i nacija? | Piše: Nina Kurt (Sarajevo)
Neophodan ujednačen pristup za žrtve nasilja
Pravni propisi o nasilju u porodici i nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini, prema mišljenju stručnjaka, relativno su dobri ali je neophodna njihova dosljedna primjena, ujednačeno postupanje i jednak pristup sistemu na području cijele države. 

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu