Ljubav je uvijek ispravna vrijednost za koju se treba boriti
Iako su kroz zajednički život nailazili na mnoge poteškoće, Danijela i Miralem već 27 godina žive u sretnom braku. Ponosno ističu kako je ljubav uvijek ispravna vrijednost za koju se treba boriti, jer kada ima ljubavi - ima i poštovanja među partnerima.
Nije bitno ime, bitni su ljubav i poštovanje
Olga i Zijad će ove godine proslaviti 40 godina sretnog braka. Rođenim Banjalučanima, bračnu sreću, ljubav i posvećenost odgoju dvije kćerke, nisu uspjele da pokvare etničke i religijske podjele, pa ni rat koji je Bosnom i Hercegovinom bjesnio skoro četiri godine.
Brend Treehana: Širimo ljubav kroz odjeću
Mlada modna kreatorka i osnivačica brenda Treehana, Tihana Todić, ljubav prema modi i kreativnosti razvila je još u djetinjstvu, kada je sa mamom i bakom prekrajala i šila novu odjeću za lutke.
Sassja: Svi smo drugačiji ali imamo tu jednu zajedničku nit
Dama bosanskohercegovačke rap scene, prepoznatljivog glasa i stavova. U privatnom životu prije svega majka, zatim magistrica farmacije i radoholičarka. Sanelu Halilović Sassju poznajemo kao nekoga ko ima mnogo energije i konstantno traži pozitivne priče oko sebe.
Mala nada i sudbina za pronalazak nestalih osoba u Libanonu i Bosni i Hercegovini
“Porodice nestalih su i preživjeli i žrtve rata, jer su preživjele rat, ali su izgubile člana porodice: nestalog.” (Abdel Latif, Porodice nestalih u Libanonu, 2021)
Ratni reporteri rade na osnaživanju mladih u BiH
Stvaranje medijskog prostora i radova koji se bave složenim socijalnim, ekonomskim i ljudskim pravima ciljevi su Akademije VII, nezavisne neprofitne strukture koja je proizašla iz Fondacije VII koju su osnovali poznati svjetski fotografi Ron Haviv i Gary Knight 2001. godine.
Slučajevi seksualnog nasilja pred MKSJ: Učinkovitost Tribunala i komplementarna uloga Suda BiH
Međunoarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je bio zadužen za gonjenje ogromnog broja kršenja ljudskih prava koja su počinjena u Bosni i Hercegovini tokom rata. Iako je imao nekoliko uspjeha i općenito je bio dobro prihvaćen od strane javnosti, Tribunal se suočio s poteškoćama i mnogi slučajevi ratnog seksualnog nasilja vjerojatno su ostali nekažnjeni. Budući da je Tribunal praktički imao datum isteka od samog početka, lokalne nadležnosti – poput Suda BiH – odigrale su ključnu ulogu u dovršavanju njegovog rada i izgradnji na presedanima koje je postavio.
Fotografsko putovanje Chrisa Leslieja kao simbol nade i otpora
Fotograf i reditelj Chris Leslie, dobitnik nagrade BAFTA Škotska, započinje svoju fotografsku karijeru kao volonter u bivšoj Jugoslaviji 1996. godine, nakon čega nastavlja da radi kao fotograf, reditelj i menadžer komunikacija za međunarodnu nevladinu organizaciju koja dokumentuje priče širom Afrike i istočne Evrope.