Vital Voices: Ulaganje u žene za bolje sutra

[:bs] Vital Voices: Ulaganje u žene za bolji svijet. (izvor: Vital Voices, Facebook stranica) [:en] Vital Voices: Invest in women. Improve the world. (photo: Vital Voices Facebook page)

Na svakom profesionalnom putu postoje mnogobrojne prepreke, pa tako i u oblasti ljudskih prava i izgradnje mira u postkonfliktnom društvu. Jedan od načina kako sam prevazišla prepreke u svakodnevnoj borbi za napredak je mreža podrške i mentora. Pokazala se neprocjenjivom.

Na svakom profesionalnom putu postoje mnogobrojne prepreke, pa tako i u oblasti ljudskih prava i izgradnje mira u postkonfliktnom društvu. Jedan od načina kako sam prevazišla prepreke u svakodnevnoj borbi za napredak je mreža podrške i mentora. Pokazala se neprocjenjivom.

Nakon više od 15 godina rada kao istraživačica, novinarka i braniteljica ljudskih prava pronašla sam svoju profesionalnu mrežu podrške u ženama, članicama organizacije ‘Vital Voices Global Partnership’ (Vital Voices Globalno Partnerstvo). Ova neprofitna organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim američkim državama (SAD-u), nastala je iz inicijative američke Vlade pod nazivom ‘Vital Voices Demokratska Inicijativa’.

Inicijativa ”Vital Voices Demokratska Inicijativa” nastala je 1997 . godine od strane tadašnje prve dame SAD-a Hillary Clinton i bivše državne sekretarke Madeline Albright nakon Četvrte konferencije Ujedinjenih Nacija (UN) o ženama u Pekingu. Inicijativa je pretvorena u rad na promociji napretka žena kao jednog od vanjskih političkih ciljeva SAD.

Za mene, ova priča počinje 2012. godine kada sam po prvi put čula za ‘Global Ambassadors Program – GAP’ (program Globalni Ambasadori). GAP je mentorska inicijativa uspostavljena kroz partnerstvo Vital Voices i Bank of America koja povezuje žene lidere – u presudnim trenutcima na njihovim profesionalnim putevima – sa etabliranim ženama mentoricama. U to vrijeme ja sam radila na podizanju svoje mirovne organizacije i pratila Vital Voices organizaciju sa nadom da ću i ja učestvovati u programu kada za to dođe vrijeme.

Nekoliko godina kasnije, moja organizacija postaje jedna od vodećih na Zapadnom Balkanu kada je u pitanju izgradnja mira. Kroz naše programe i projekte smo dotakli milione ljudi, a i primili međunarodna priznanja za inovativne pristupe izgradnji mira. Za pet godina rada zajedno sa mojim timom prošli smo teška ali i uzbudljiva vremena, susrećući se sa novim izazovima i prilikama.

Krajem 2015. godine situacija se uveliko promjenila i počeli smo gubiti financijska sredstva za nastavak rada. Kucali smo na vrata mnogih donatora ali bez velikog napretka. Moj tim i ja bili smo izgubljeni i umorni. Na vrhuncu iznemoglosti dobila sam e-mail od Liam Dall, bivšeg Višeg direktora za razvoj Vital Voices i bliskog prijatelja sa najavom novog kruga prijava za Vital Voices GAP program. Nakon njegovog, a i ohrabrenja kolega, popunila sam prijavu. Nekoliko sedmica kasnije, tačnije u februaru 2016., odlazim u Londom i postajem prva učesnica GAP programa iz Bosne i Hercegovine.

Grupna fotografija učesnica tokom GAP sedmice u Londonu (izvor: Vital Voices Facebook stranica)
Grupna fotografija učesnica tokom GAP sedmice u Londonu (izvor: Vital Voices Facebook stranica)

Prije dolaska u London povezala sam se sa mentoricom, Susan Ann Davis – pionirkom u ženskom liderstvu i ikonom u industriji javnih odnosa. Kao dugogodišnja zagovornica društvenog preduzetništva, izgradnje demokratije i razvoja ženskog liderstva, Susan je bila predsjednica Odbora Vital Voices i prva međunarodna predsjednica Ženskog Međunarodnog Foruma, koji danas predstavlja šest hiljada žena. Ona je takođe predsjednica Odbora Obrazovnog centra ‘’Zambuli’’ koji je odgovoran za obrazovanje 400 djevojčica u Afganistanu.

Susan je dala veliku podršku mom radu, a nakon GAP programa pomogla mi svojim profesionalnim savjetima i vezama. Pored mentorstva, postale smo i bliske prijateljice. Otvorila mi je vrata svog doma i upoznala me sa porodicom, te smo stvorile mnogo jaču vezu od profesionalne.

Sedmica GAP u Londonu promijenila mi je život. Imala sam priliku da upoznam i radim sa nevjerovatnim ženama liderima, kao što su Allison Shapira, osnivačica i izvršna direktorica Global Public Speaking LLC, Zoë Dean-Smith, viša direktorica Vital Voices i Ahu Serter, predsjednica Farplas Group i osnivačica ženske investicione platforme ‘’ARYA’’.

Kasnije, Ahu je takođe dala veliku podršku mom radu, pozvala me da prisustvujem ‘’Women Retreat 2016’’ – jedinstvenom događaju koji kombinuje zabavne aktivnosti sa interaktivnim sesijama povezujući žene poduzetnice sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta – i odlučila da investira u moj rad.

Pored ovih poznanstava, tokom GAP sedmice u Londonu, Vital Voices i Bank of America Merrill Lynch su organizovali javni forum ‘’Žene, napredak i globalna ekonomija’’. Forum je okupio eksperte i lidere kako bi diskutovali o trenutnim problemima u oblasti ekonomskog i društvenog napretka žena, sa posebnim osvrtom na žene na Bliskom Istoku, u Sjevernoj Africi i Istočnoj Evropi. Provela sam dan u konstruktivnim diskusijama i panel sesijama sa nevjerovatnim ženama poput Ambasadorice Melanne Verveer, suosnivačice Seneca Women, Anne Finucane, podpredsjednice Bank of America, Christiane Amanpour, glavne međunarodne dopisnice za CNN, Atifete Jahjaga, predsjednice Kosova i Baronese Mary Goudie.

Velma Šarić sa Baronesom Goudie tokom foruma u Londonu (izvor: Velma Šarić Facebook stranica)
Velma Šarić sa Baronesom Goudie tokom foruma u Londonu (izvor: Velma Šarić Facebook stranica)

Ovaj događaj je donio toliko nevjerovatnih iskustava i poznanstava, ali za mene je jedan događaj poseban. Nakon ovog okupljanja, dvije divne žene, Anne Finucane i Melanne Verveer napisale su članak za The Huffington Post, pod nazivom ‘’Žensko liderstvo za ekonomski napredak i društvene promjene’’ u kojem su spomenule i moj rad. U članku one diskutuju koliko je važno pitanje rodne ravnopravnosti i kako “od učestvovanja u mirovnim pregovorima do unapređenja stabilnosti kroz poslove i ekonomski razvoj, žene pomažu napredak’’.

Ta sedmica mi je darovala novu porodicu. Vital Voices porodicu.

Mjeseci su prolazili i ja sam nastavila da radim zajedno sa mojom Vital Voices mentorkom Susan A. Davis i Bank of America mentorkom Vivian M. Porcelli koje su pomogle mom centru da razvijemo nove veze i partnerstva, radimo na našem poslovnom i strateškom planu i unaprijedimo našu outreach strategiju. Pored profesionalnog rasta, ono što Vital Voices čini posebnim je i njihova želja da vide i vaš lični rast, da vam pomognu da napredujete i kao lider i kao osoba i da nađete balans u životu.

U jesen sam pozvana da učestvujem u još jednom Vital Voices okupljanju, ovoga puta u partnerstvu sa Johnson & Johnson u Half Moon Bay, Kalifornija. Bila sam jedna od 100 žena učesnica iz cijelog svijeta i jedina žena iz Bosne i Hercegovine članica Vital Voices VV100 mreže.

Tokom okupljanja imala sam nevjerovatnu priliku da upoznam i radim sa Obiageli Ezekwesili, suosnivačicom Transparency International i bivšom predsjednicom Svjetske Banke u Africi. Obiageli mi je rekla ‘’da postaješ član ovakve mreže zato što i ti dijeliš istu motivaciju i strast’’. I zaista, tako sam se i osjećala tokom pet dana u Kaliforniji. Nezamisliva snaga koju ove žene imaju, suosjećanje i razumjevanje koje šire, ljubav i pomoć koju pružaju čine vas u istom momentu poniznim i ohrabrenim.

Grupna fotografija učesnica tokom okupljanja u Kaliforniji (izvor: vitalvoices.exposure.co)
Grupna fotografija učesnica tokom okupljanja u Kaliforniji (izvor: vitalvoices.exposure.co)

Vital Voices nastoje zaustaviti rodno zasnovano nasilje i shvataju da dokle postoji nasilje nad ženama, ženska ljudska prava su ugrožena. Takođe, njihov pristup je potpuno inkluzivan jer znaju da žene ne mogu riješiti ovaj problem same. Iz ovog razloga je pokrenut ‘’Voices of Solidarity’’ (Glasovi solidarnosti) – prezentacija Vital Voices nagrada za solidarnost – koji prepoznaje muškarce koji su pokazali hrabrost i suosjećanje u zagovaranju za žene i djevojčice u SAD i širom svijeta.

Jako sam se obradovala kada sam dobila poziv da prisustvujem “Voices of Solidarity 2016” događaju u New York-u. Iako je počela kao formalno okupljanje, večer je završila kao izlazak pun smijeha, ohrabrenja i pozitivne energije. Imala sam čast da sjedim za stolom sa divnom Barbarom H. Zuckerberg, direktoricom Barbara Hope Fondacije, a na kraju se ispostavilo i da je ona bila velika podrška mojoj prvoj producentskoj avanturi – dokumentarnom serijalu PBS-a ‘’Žene, rat i mir’’. Takođe sam imala čast upoznati novog Generalnog sekretara UN-a, g-dina Antónia Guterresa koji je dobio nagradu za svoj rad u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Generalni sekretar UN-a, António Guterres tokom preuzimanja nagrade ''Glasovi solidarnosti'' (lijevo) i sa Velmom Šarić tokom svečane večere (desno). (izvor: vitalvoices.exposure.com & Velma Šarić Facebook stranica)
Generalni sekretar UN-a, António Guterres tokom preuzimanja nagrade ”Glasovi solidarnosti” (lijevo) i sa Velmom Šarić tokom svečane večere (desno). (izvor: vitalvoices.exposure.com & Velma Šarić Facebook stranica)

Iza ove sjajne organizacije stoji nevjerovatna Alyse Nelson – predsjednica i izvršna direktorica Vital Voices. Alyse je radila sa ženama liderima na razvijanju treninga i međunarodnih foruma u više od 140 zemalja i pod njenim vodstvom, Vital Voices je utrostručio svoju veličinu i proširio globalni pristup kako bi uključio mrežu od preko 15 hlijada žena u 144 zemlje svijeta. Za mene, Alyse se uvijek ističe svojom nevjerovatnom energijom, pozitivnim pristupom i uvijek motivirajućim riječima.

Alyse Nelson ''Biti žena je jedinstvena prednost. Žene imaju snažnu potrebu da ih se čuje i tu istu potrebu prepoznaju u drugima.'' (izvor: vitalvoices.exposure.co i Pinterest)
Alyse Nelson ”Biti žena je jedinstvena prednost. Žene imaju snažnu potrebu da ih se čuje i tu istu potrebu prepoznaju u drugima.” (izvor: vitalvoices.exposure.co i Pinterest)

Godinu dana nakon pridruživanja Vital Voices porodici ne mogu biti ponosnija što sam dio tako divne i snažne mreže za žene lidere. Nedavno me je Vital Voices nominovao za učešće u ‘’Vital Voices’ Fortune/US State Department Globalnom Programu Mentorstva za Žene’’ koji povezuje međunarodne poslovne žene na raskrsnicama njihovog liderstva sa vrhovnim Američkim rukovodiocima – ‘’Najsnažnije žene prema magazinu Fortune’’ – i njihovim timovima koji služe kao mentori. Sama nominacija za jedan ovakav program predstavlja nevjerovatnu čast i priliku i ne mogu da dočekam nove avanture mog Vital Voices puta.

Velma Šarić je glavni urednik Balkan Diskursa. Nakon pohađanja BBC-jeve škole izvještavanja i niza drugih treninga za novinare, Velma je 14-godišnju karijeru posvetila istraživačkom novinarstvu na Zapadnom Balkanu. Radila je kao sudski izvještač za Institut za izvještavanje o ratu i miru (IWPR) i Balkansku istraživačku mrežu (BIRN). Honorarno je radila i za niz drugih medija među kojima su: Al Jazeera, BBC, PBS, National Geographic, Süddeutsche Zeitung, The New York Times, La Republica, Le monde, The Guardian, The Observer, Neue Zurcher Zeitung, TV Espana, Danish TV2 i Deutsche Welle. Član je Asocijacije sudskih izvještača u BiH.

Vezani članci

Neophodne mjere i definisanje femicida u Bosni i Hercegovini
Nasilje muškaraca nad ženama u Bosni i Hercegovini (BiH) je veoma rasprostranjeno, ali često ostaje skriveno dok se ne desi zadnji korak – ubistvo.
Bosanskohercegovačke žene koje pomjeraju granice
Žene i djevojke u Bosni i Hercegovini sve češće pomjeraju granice koje su im nametnute, pa se nerijetko i odlučuju za zanimanja koja su godinama ranije bila “rezervisana” za muškarce jer su se smatrala isključivo muškim zanimanjima.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu