Velma Šarić, glavni urednik

Nakon pohađanja BBC-jeve škole izvještavanja i niza drugih treninga za novinare, Velma je 14-godišnju karijeru posvetila istraživačkom novinarstvu na Zapadnom Balkanu. Radila je kao sudski izvještač za Institut za izvještavanje o ratu i miru (IWPR) i Balkansku istraživačku mrežu (BIRN). Honorarno je radila i za niz drugih medija među kojima su: Al Jazeera, BBC, PBS, National Geographic, Süddeutsche Zeitung, The New York Times, La Republica, Le monde, The Guardian, The Observer, Neue Zurcher Zeitung, TV Espana, Danish TV2 i Deutsche Welle. Član je Asocijacije sudskih izvještača u BiH.

Leslie Woodward, poslovni razvoj

Leslie je diplomirala biologiju na Univerzitetu Baylor i magistrirala na Josef Korbel školi međunarodnih studija na Univerzitetu Denver. U okviru Peace Action treninga i rada u Istraživačkom institutu Rumunije, stekla je napredni certifikat u oblasti izrade programa izgradnje mira. Radila je u Keniji, Bangladešu i Bosni i Hercegovini.

Tatjana Milovanović, Pomoćnik urednika

Tatjana posjeduje više od 10 godina radnog iskustva u oblasti međukulturalnog dijaloga, pomirenja i omladinskog aktivizma. Diplomirala je pravo na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Tatjana je bila članica prvih omladinskih savjetodavnih grupa Misije OSCE-a u BiH i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), gdje je imala priliku da aktivno učestvuje u dizajniranju rada ovih organizacija u BiH. Ona je takođe bila finalist ‘Tales of Transition’ takmičenja u novembru 2014. godine.

Samantha Owens, pomoćnik urednika

Samantha je diplomirala međunarodne i religijske studije na Univerzitetu Northwestern i magistrirala ljudska prava na University College London, gde je studije fokusirala na ekonomska, socijalna i kulturna prava etničkih i vjerskih manjina. Prije dolaska u Sarajevo, Samantha je radila u oblasti razvoja, komunikacija i izgradnje zajednice za nevladine organizacije u Londonu i Čikagu. Njeni primarni profesionalni interesi leže u oblasti korištenja efektivnog pripovijedanja za stvaranje međuljudske empatije kako bi se izazvale društvene promjene.

Myles Wallingford, pomoćnik urednika

Myles Wallingford je studirao novinarstvo i političke nauke na Univerzitetu Kolorado u Boulderu gdje je organizovao godišnju konferenciju o svjetskim poslovima. Njegova multidisciplinarna pozadina uključuje rad sa socijalnim preduzećima, organizacijama za razvoj poslovanja, političkim zagovaračkim grupama, lokalnim vlastima i različitim novinarskim publikacijama.

Niđara Pašanović, prevodilac

Niđara je magistrirala englesku književnost na Univerzitetu Sarajevo. Radila je u mnogim nevladinim organizacijama kao glavni prevodilac i tumač, prevodeći tekstove i titlove, te radeći simultani prevod na konferencijama, radionicama i javnim događajima za visoke zvaničnike.

Milan Ćeklić, prevodilac

Milan je rođen u Sarajevu gdje je pohađao srednju saobraćajnu školu. Engleski jezik je postao integralni dio njegovog života u mladosti, te je diplomirao engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Radio je kao zamjenik nastavnika engleskog jezika u srednjoj školi u Istočnoj Ilidži.

Marija Arnautović, savjetnik za edukaciju i uredništvo

Marija se počela baviti novinarstvom na Radiju Crna Gora 1998. nakon čega je postala urednica za crnogorsku novinsku agenciju MINA. Kasnije je radila kao novinarka i urednica televizijskih vijesti za Kantonalnu televiziju Sarajevo. Nakon toga se pridružuje sarajevskom odjelu Radija Slobodna Evropa kao novinarka, urednica vijesti, reporter, te urednica i voditeljica emisije TV Liberty.

Maria Hetman, savjetnik za razvoj

Maria je spisateljica, urednica i istraživačica sa ekspertizom za pitanja zapadnog Balkana. Radila je na polju razvoja medija i sa nevladinim organizacijama u Istočnoj Evropi i Bosni i Hercegovini. Maria je magistrirala sociologiju i socijalnu antropologiju.

Paul Lowe, kreativni savjetnik

Paul Lowe je profesor fotografije na University of the Arts London i nagrađivani fotograf koji živi i radi između Sarajeva i Londona. Njegov rad je predstavljen od strane Panos Pictures, a objavljivan je u Time magazinu, Newsweek, Life, Sunday Times magazinu, The Observer i The Independent magazinu, između ostalog. Izvještavao je o različitim događajima širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, sukob u bivšoj Jugoslaviji i uništavanje Groznog.

Safet Šarić, menadžer izdavaštva i tehničkih poslova

Tokom studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Safet je radio za nekoliko nevladinih organizacija kao novinar i istraživač, fokusirajući se na evroatlantske integracije BiH i kontinuiranu restauraciju mira. Radio je kao fikser i prevodilac za brojne istraživače, novinare i medijske kuće, uključujući The Boston Daily, Financial Times i Allgemeine Zeitung.

Danica Radisic, savjetnik za komunikacije

Danica je komunikacijski konsultant, pisac, bloger i pjesnikinja. Iako porijeklom iz Srbije, rođena je i odrasla na Pirinejskom poluostrvu, a određeno vrijeme je živjela na Bliskom Istoku i u SAD. Ona je glavni izvršni direktor medijske i konsultantske kompanije Krazy Fish koja obučava i savjetuje novinare i novinarska udruženja u cijelom regionu Južne Evrope.

Omladinski dopisnici

Osnovu Balkan Diskursa čine naši omladinski dopisnici. Mladi koji dolaze iz različitih mjesta širom Bosne i Hercegovine imaju zajedničku strast za širenjem iskrenih, objektivnih vijesti i analiza širem auditorijumu. Svi omladinski dopisnici su prošli naš trening za omladinske dopisnike.Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.