Velma Šarić, glavna urednica

Nakon pohađanja BBC-jeve škole izvještavanja i niza drugih treninga za novinare, Velma je 14-godišnju karijeru posvetila istraživačkom novinarstvu na Zapadnom Balkanu. Radila je kao sudski izvještač za Institut za izvještavanje o ratu i miru (IWPR) i Balkansku istraživačku mrežu (BIRN). Honorarno je radila i za niz drugih medija među kojima su: Al Jazeera, BBC, PBS, National Geographic, Süddeutsche Zeitung, The New York Times, La Republica, Le monde, The Guardian, The Observer, Neue Zurcher Zeitung, TV Espana, Danish TV2 i Deutsche Welle. Član je Asocijacije sudskih izvještača u BiH.

Tatjana Milovanović, zamjenica glavnog urednika

Tatjana je magistrirala tranzicijsku pravdu na Ženevskoj akademiji za međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, te demokratiju i ljudska prava na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Bolonji, a pored toga i diplomirala pravo na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Ima bogato iskustvo u području razvoja i upravljanja programima, koordinacije projekata i rada s mladima.

Safet Šarić, menadžer izdavaštva i tehničkih poslova

Tokom studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Safet je radio za nekoliko nevladinih organizacija kao novinar i istraživač, fokusirajući se na evroatlantske integracije BiH i kontinuiranu restauraciju mira. Radio je kao fikser i prevodilac za brojne istraživače, novinare i medijske kuće, uključujući The Boston Daily, Financial Times i Allgemeine Zeitung.

Erna Mačkić, pomoćnica urednika

Erna je diplomirani politolog i magistar međunarodnog prava. Kao novinarka je počela raditi  2003. godine u Dnevnom listu, prateći politička, ekonomska i socijalna pitanja. Četiri godine kasnije, pridružila se Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), fokusirajući se na rad pravosudnih institucija i tranzicijsku pravdu. Također radi kao trener za izvještavanje o procesuiranju ratnih zločina i transparentnosti pravosuđa.

 

Marija Arnautović, savjetnica za edukaciju i uredništvo

Marija se počela baviti novinarstvom na Radiju Crna Gora 1998. nakon čega je postala urednica za crnogorsku novinsku agenciju MINA. Kasnije je radila kao novinarka i urednica televizijskih vijesti za Kantonalnu televiziju Sarajevo. Nakon toga se pridružuje sarajevskom odjelu Radija Slobodna Evropa kao novinarka, urednica vijesti, reporter, te urednica i voditeljica emisije TV Liberty.

Amina Sejfić, prevoditeljica

Amina je diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku za anglistiku. Magistar je sigurnosnih i mirovnih studija. Tokom studiranja, Amina je razvila interes za ljudska prava, sigurnost, tranzicijsku pravdu i procese pomirenja.

 

Paul Lowe, kreativni savjetnik

Paul Lowe je profesor fotografije na University of the Arts London i nagrađivani fotograf koji živi i radi između Sarajeva i Londona. Njegov rad je predstavljen od strane Panos Pictures, a objavljivan je u Time magazinu, Newsweek, Life, Sunday Times magazinu, The Observer i The Independent magazinu, između ostalog. Izvještavao je o različitim događajima širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, sukob u bivšoj Jugoslaviji i uništavanje Groznog.

Maria Hetman, savjetnica za razvoj

Maria je spisateljica, urednica i istraživačica sa ekspertizom za pitanja zapadnog Balkana. Radila je na polju razvoja medija i sa nevladinim organizacijama u Istočnoj Evropi i Bosni i Hercegovini. Maria je magistrirala sociologiju i socijalnu antropologiju.

Omladinski dopisnici

Osnovu Balkan Diskursa čine naši omladinski dopisnici. Mladi koji dolaze iz različitih mjesta širom Bosne i Hercegovine imaju zajedničku strast za širenjem iskrenih, objektivnih vijesti i analiza širem auditorijumu. Svi omladinski dopisnici su prošli naš trening za omladinske dopisnike.Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.