Velma Šarić, glavni urednik

Nakon pohađanja BBC-jeve škole izvještavanja i niza drugih treninga za novinare, Velma je 14-godišnju karijeru posvetila istraživačkom novinarstvu na Zapadnom Balkanu. Radila je kao sudski izvještač za Institut za izvještavanje o ratu i miru (IWPR) i Balkansku istraživačku mrežu (BIRN). Honorarno je radila i za niz drugih medija među kojima su: Al Jazeera, BBC, PBS, National Geographic, Süddeutsche Zeitung, The New York Times, La Republica, Le monde, The Guardian, The Observer, Neue Zurcher Zeitung, TV Espana, Danish TV2 i Deutsche Welle. Član je Asocijacije sudskih izvještača u BiH.

Leslie Woodward, poslovni razvoj

Leslie je diplomirala biologiju na Univerzitetu Baylor i magistrirala na Josef Korbel školi međunarodnih studija na Univerzitetu Denver. U okviru Peace Action treninga i rada u Istraživačkom institutu Rumunije, stekla je napredni certifikat u oblasti izrade programa izgradnje mira. Radila je u Keniji, Bangladešu i Bosni i Hercegovini.

Tatjana Milovanović, pomoćnik urednika

Tatjana Milovanović je omladinska aktivistkinja i braniteljka ljudskih prava sa preko 10 godina iskustva u oblasti interkulturalnog dijaloga, pomirenja i izgradnje mira, sa ciljem edukacije mladih, zagovaranja za marginalizovane osobe, inspirisanja društvenog aktivizma i podsticanja tolerancije i međusobnog razumijevanja. Magistrirala je demokratiju i ljudska prava na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Bolonji, a diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Catherine Galley, pomoćnik urednika

Catherine se trenutno nalazi na dvojnom MA programu socijalnog rada i međunarodnog razvoja sa specijalizacijom iz oblasti migracija i prava izbjeglica na Univerzitetu u Denveru. Diplomirala je psihologiju na Univerzitetu Purdue. Catherine je radila za više američkih nevladinih organizacija u pisanju grantova, prikupljanju sredstava, migracijama i pravima izbjeglica, te sa međunarodnim nevladinim organizacijama u vezi sa mentalnim zdravljem Rohingya, obrazovanjem u kriznim i konfliktnim područjima i jednakosti unutar politike i upravljanja. Njeno interesovanje za postkonfliktna društva, tranzicijsku pravdu i genocid se intenziviralo nakon pripravničkog rada u Centru za postkonfliktna istraživanja 2018. godine.

Safet Šarić, menadžer izdavaštva i tehničkih poslova

Tokom studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Safet je radio za nekoliko nevladinih organizacija kao novinar i istraživač, fokusirajući se na evroatlantske integracije BiH i kontinuiranu restauraciju mira. Radio je kao fikser i prevodilac za brojne istraživače, novinare i medijske kuće, uključujući The Boston Daily, Financial Times i Allgemeine Zeitung.

Niđara Pašanović, prevodilac

Niđara je magistrirala englesku književnost na Univerzitetu Sarajevo. Radila je u mnogim nevladinim organizacijama kao glavni prevodilac i tumač, prevodeći tekstove i titlove, te radeći simultani prevod na konferencijama, radionicama i javnim događajima za visoke zvaničnike.

Armin Halilović, prevodilac

Armin dolazi iz Zavidovića gdje je završio Tehničku školu. Trenutno se nalazi na zadnjoj godini studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek za engleski jezik i književnost. Radi kao prevodilac i tutor za engleski jezik, te lokalni fikser i prevodilac za strane istraživače. Trenutno radi i kao dopisnik Balkan Diskursa.

Marija Arnautović, savjetnik za edukaciju i uredništvo

Marija se počela baviti novinarstvom na Radiju Crna Gora 1998. nakon čega je postala urednica za crnogorsku novinsku agenciju MINA. Kasnije je radila kao novinarka i urednica televizijskih vijesti za Kantonalnu televiziju Sarajevo. Nakon toga se pridružuje sarajevskom odjelu Radija Slobodna Evropa kao novinarka, urednica vijesti, reporter, te urednica i voditeljica emisije TV Liberty.

Maria Hetman, savjetnik za razvoj

Maria je spisateljica, urednica i istraživačica sa ekspertizom za pitanja zapadnog Balkana. Radila je na polju razvoja medija i sa nevladinim organizacijama u Istočnoj Evropi i Bosni i Hercegovini. Maria je magistrirala sociologiju i socijalnu antropologiju.

Paul Lowe, kreativni savjetnik

Paul Lowe je profesor fotografije na University of the Arts London i nagrađivani fotograf koji živi i radi između Sarajeva i Londona. Njegov rad je predstavljen od strane Panos Pictures, a objavljivan je u Time magazinu, Newsweek, Life, Sunday Times magazinu, The Observer i The Independent magazinu, između ostalog. Izvještavao je o različitim događajima širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, sukob u bivšoj Jugoslaviji i uništavanje Groznog.

Omladinski dopisnici

Osnovu Balkan Diskursa čine naši omladinski dopisnici. Mladi koji dolaze iz različitih mjesta širom Bosne i Hercegovine imaju zajedničku strast za širenjem iskrenih, objektivnih vijesti i analiza širem auditorijumu. Svi omladinski dopisnici su prošli naš trening za omladinske dopisnike.Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.