Bagdad, Hronika opkoljenog grada

Baghdad: an ancient capital at the heart of a devastating civil war (photo: www.lucky-you.tv)

Belgijski fotoreporter Laurent van der Stockt i francuski reporter Lucas Menget surađivali su na stvaranju filma ‘’Bagdad, Hronika opkoljenog grada’’, koji nam oslikava svakodnevna iskustva društvenih podjela u ratom razorenom Bagdadu.

Belgijski fotoreporter Laurent van der Stockt i francuski reporter Lucas Menget surađivali su na stvaranju filma ‘’Bagdad, Hronika opkoljenog grada’’, koji nam oslikava svakodnevna iskustva društvenih podjela u ratom razorenom Bagdadu.

Van der Stockt, kome su dodijeljene Novinarska nagrada Univerziteta Columbia i Pariz Match nagrada među ostalim priznanjima, posjeduje širok spektar iskustva u radu u konfliktnim područjima kao što su bivša Jugoslavija, Afganistan, Čečenija, Irak i Sirija. Menget, glavni urednik Francuskog TV programa I-Télé, u fokusu svog rada ima konflikte u Iraku, na Bliskom istoku i raznim regijama unutar Afrike, Azije i Južne Amerike.

Ova saradnja donosi izuzetno pronicljiv pogled na stvarnost Bagdada pod uticajem rata. Rezultat rada ”Bagdad, Hronika opkoljenog rata”, počinje osvrtom na porodični život u Bagdadu iz prve ruke gdje ono što je naizgled sasvim normalan porodični skup postaje mjesto gdje strahovi izlaze na vidjelo, a podjele i brige utiču na svakodnevni život Iračana. ”Ne vidim apsolutno ništa što nam može dati razlog da se nadamo”, objašnjava jedan od članova porodice opisujući kako je skoro poginuo od eksplozije auto-bombe u centru grada.

Film u nastavku istražuje društvene podjele koje u Iraku postoje kao posljedica međunarodne intervencije, civilnog rata između Sunita i Šita, i jačanja ISIL-a koje prijeti daljoj podjeli naroda Bagdada i građana Iraka uopšte.

Efekti kreirani pod dejstvom religijskog sektaštva, ISIL-ovog ekstremnog terorizma i načina na koji religija i politika utiču na društvene podjele u zemlji su isprepletano analizirane kroz objektive kamere Mengeta i Van der Stockta. Primjer uključuje pojavljivanje Zainab na ekranu, Iračke državljanke starije životne dobi, koja izražava zabrinutost povodom građanskog rata i terorizma u Iraku: ”Ovo je najgori period mog života. Svi Iračani pate. Ovo je gore od Iransko-iračkog rata”.

Jednako pronicljivi su i komentari Lucasa Mengeta nakon prikazivanja filma. Objasnio je kako najveći problem tokom snimanja nije bio pristup vladinim jedinicama pri pokrivanju ”video propagandnog rata” između Iračke vlade i ISIL-a, već dobijanje povjerenja i odobrenja Iračkih građana za ulazak u njihove živote i snimanje filma u njihovim domovima.

Kao stvarno etnografsko iskustvo, produkt Mengetovog i Van der Stocktovog pristupa svakodnevnom životu u Bagdadu otkriva bitne paralele sa mnogim postkonfliktnim problemima u Bosni i Hercegovini. Nostalgija za harmonijskom koegzistencijom iz prošlosti i prijateljskim odnosima među svim građanima, shvatanje načina na koji uključivanje religije i politike u živote ljudi ostavlja trajni uticaj, i hitno poziv za pomirenje društva su teme koje se isprepleću u filmu. Možda je posljednje spomenuto najbolje izraženo riječima Kassima, inžinjera, koji pred kamerama objašnjava kako uprkos postojanju zidova koji dijele grad, ostaje osjećaj jedinstva među ljudima u njegovom susjedstvu: ”Svi znaju ko su Suniti, a ko Šiti. To nije problem. Ovo je jedno od područja koje prakticira koegzistenciju bez problema”.

Film ‘’Bagdad, Hronika opkoljenog grada’’ premijerno je prikazan u sklopu 3. WARM Festivala. WARM Festival je održan u Sarajevu od 26. juna do 2. jula 2016. godine. Organiziran u suradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, WARM Festival okuplja umjetnike, reportere, akademike i aktiviste koji rade u oblasti savremenih konflikata.

Louis Monroy Santander je bivši pripravnik Centra za postkonfliktna istraživanja u Sarajevu. Student je Univerziteta u Birminghamu na četvrtoj godini doktorskih studija u oblasti međunarodnog razvoja. Louis je porijeklom iz Bogote, Kolumbije, gdje je diplomirao političke nauke i međunarodne odnose. Ima i dva magistarska rada, jedan u oblasti međunarodnog razvoja i drugi u oblasti društvenih istraživanjima, oba sa Univerziteta u Birminghamu.

Vezani članci

Ožiljci tranzicije: Građani svaki dan sve više smanjuje porcije svojih obroka!
''Najveće prepreke na putu ka pomirenju su: javni diskurs, nepostojanje konsenzusa o nedavnoj prošlosti i nacionalistička retorika odnosno poticanje nacionalne mržnje vladajućih političara.“
Wood Surgery: Zeničanka koja daje dušu starom namještaju
Redizajn i restauracija starog namještaja – to je ono čime se bavi Lejla Selimović, po struci diplomirana pravnica. Trošan i stari namještaj Lejla već osam godina pretvara u nešto što je moderno i privlačno za kupce. Sam početak se, kako kaže, odvijao spontano i neproračunato, iz čiste ljubavi.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu