Art soba u Zenici – mjesto gdje nastaju glumci

Naslovna foto: Art Room Zenica Facebook.

Prije tri godine zaživjela je ideja glumice Lane Delić o osnivanju Art sobe u Zenici a koja okuplja mlade koji su zainteresirani za glumu razvijajući im talent za glumu, kreativno osvještavanje i prihvatanje različitosti i originalnosti svakog pojedinca.

Ideja za osnivanje Art sobe je nastala prije desetak godina, kada je glumica Delić proučavala i analizirala mladog čovjeka „novog doba“, odnosno problem sadašnjice, mahom potkrijepljen tehnologijom i izazovima koje donosi mladom čovjeku. Kada je bila sigurna da je dovoljno ušla u problematiku, pronašla je prostor, napravila program  i otvorila Art sobu.

„Škola glume predstavlja vitalan dio lokalne umjetničke scene u Zenici, pružajući mladim talentima mogućnost da razvijaju svoje vještine i stvaraju umjetnost koja odražava duh grada“, kazao je Adis Kriko, diplomirani kulturolog i saradnik Art sobe.

Zenica kao grad ima specifičan identitet koji se formirao kroz različite utjecaje, od tradicionalnih do modernih kulturnih trendova. Pored Dječije i omladinske scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Art soba je jedina škola glume u ovom gradu koja mladima pruža priliku da dobiju praktična znanja i iskustva o ovoj vrsti umjetnosti.

„Art soba predstavlja ne samo prostor za umjetničko izražavanje, već i centar za promociju kulturne raznolikosti i inkluzije u Zenici. Kroz aktivnosti i programe, pruža mladima svih socio-kulturoloških pozadina da se izraze i razviju svoje talente“, kazao je Kriko.

Adis Kriko, saradnik škole. Privatna arhiva.

Do sada Art soba je realizovala događaje i predstave koje promovišu dijalog, razumijevanje i poštovanje različitosti, što doprinosi stvaranju otvorenije i inkluzivnije kulturne scene u gradu. Time je postala važan akter u procesu izgradnje zajednice koja cijeni i slavi različitost, ističe Kriko.

„Kroz intenzivan trening i mentorstvo, škola glume ne samo što oblikuje buduće glumce, već i podstiče kreativni proces i kritičko razmišljanje kod svojih polaznika“, istaknuo je Kriko.

Merima Medžić, diplomirani muzičar – violončelist i profesorica violončela, pojasnila je kako muzika i gluma imaju dubok utjecaj na razvoj djeteta i mlade osobe. „Kroz aktivno učešće u muzičkim i glumačkim aktivnostima, mladi razvijaju ključne vještine kao što su samopouzdanje, samosvijest i samokritičnost. Nastupi na koncertima i u predstavama pružaju im priliku da izraze svoje osjećaje i ideje na kreativan način, što doprinosi njihovom emocionalnom i socijalnom razvoju.“, kazala je Medžić.

Gluma kao ljubav za različite uzraste

Art soba ima tri glumačke grupe: prva od osam do 13 godina, druga od 13 do 17 i treća od 17 do 25 godina.

Almir Nakić (22) je najstariji član glumačke grupe Art sobe. Motivacija za upisivanje škole glume je bila ljubav prema glumi i želja da nauči nešto novo. „U Art sobi otkrio sam da je gluma nešto sasvim drugo od onoga kako sam je ranije zamišljao“, kazao je Nakić, pojasnivši da je u dvije godine naučio kako pristupiti dramskom tekstu, kako graditi svoj lik i koliko stvari igra ogromnu ulogu u procesu stvaranja jedne predstave.

Pored glume i rada na predstavi, dodaje da su „svi nekako izbili strah od javnog nastupa, i ono što smo naučili u Art sobi možemo primijeniti u mnogim drugim sferama naših života“.

Lana Delić, osnivačica Art sobe koja je i glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pojašnjava da za glumu trebate biti motivirani i da sve predrasude i razmišljanja o tome kako se glumi i šta gluma jeste, već u prvom mjesecu pohađanja škole pokažu da je gluma ozbiljna stvar na kojoj trebaju sati i sati posvećenosti i studiranja. „Da biste se bavili ovim divnim pozivom trebate biti spremni i otvoriti se, kopati po sebi, prihvatiti sebe, shvatiti da mane ne postoje, postoje odluke da nešto bude ili ne bude aktivan dio našeg karaktera“, navela je Delić.

Art soba je nastala kao potreba da se mladima omogući mjesto u kom će kroz kreativno osvještavanje i rad na sebi otkriti svoje talente, prihvatiti različitost i originalnost svakog pojedinca i sebe samoga. Facebook.

Cijeli program srednje i starije grupe baziran je na programu Akademije Scenskih umjetnosti iz Sarajeva koju je pohađala Delić. Istakla je da se među predavačima Art sobe našla brojna imena uspješnih glumaca, režisera, producenata i plesača, koji su kao gosti predavači prenijeli neka nova znanja.

Formiranje glumačkog bića

Pojasnila je da rad na pripremi jedne predstave zaista kompleksan posao, posebice za najmlađu djecu koja kroz Art sobu razvijaju i svoje kognitivne sposobnosti, ali grade i glumački duh. Za najmlađu grupu program je jednostavniji ali svakako fokus je na razvijanju mašte, igre, kolektivne igre, rad kao pojedinac i rad u grupi, govorne vježbe, oslobađanje stresa od javnog nastupa i to sve kroz igru.

„U formiranju glumačkog bića bitnu ulogu ima i glas, govor, pokret, ples…“, istaknula je Delić.

Rad na pripremi uloge, kako pojašnjava Nakić, često je iscrpan ali svakako motivirajući za samog glumca. „Dosta razgovora o samom liku sa našom redateljicom, dosta razgovara s kolegama. Indikacije pa proba i tako u krug dok ne otključamo ono što nam je potrebno“, kazao je Nakić, istknuši da u novoj predstavi glumi Don Juana, za kojeg smatra da je najteži lik kojeg je do sada imao priliku igrati.

Art soba ima svoj redovni pozorišni repertoar. Facebook.

Za kolegice i kolege, naglašava da su i oni na sceni i da ovise jedni od drugima.

Pošto se približava kraj školske godine u Art sobi obilježit će se igranjem novih predstava. Delić je navela prošlogodišnje uspjehe ove škole glume kroz predstave „Još jedan čas“, „Buntovnici“ i „Izabrani“. Članovi Art sobe su učestovali u internacionalnom projektu „Odraz u vodi“ sa profesionalnim glumcima, plesačima i pjevačima iz Italije, Francuske i Bosne i Hercegovine.

U junu, kako je Delić pojasnila, završili su rad na dvije predstave i prvi kratki dokumentarni film čija je premijera održana u salu HKD Napredak u Zenici. O planovima za septembar, naglasila je da će imati audiciju za upis novih članova i vjerovatno gostovanja na festivalima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Ono što se može zaključiti jeste da Art soba predstavlja važnu komponentu u razvoju glumica i glumaca, pružajući im ne samo tehničke vještine i scensku mudrost, već i sposobnost da kroz umjetnost istraže i izraze složenost ljudskog iskustva. Utjecaj ove škole glume seže daleko izvan granica pozorišnih dasaka dotičući živote publike i zajednica, inspirišući ih da sagledaju svijet iz novih perspektiva.

Elma je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Zenice. Studentica je Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici na odsjeku za Menadžment. Dugogodišnja aktivistica i volonterka. U posljednje vrijeme fokus njenog aktivističkog angažmana je na ljudskim pravima, rodnoj (ne)ravnopravnosti, marginializiranim grupama, te ratnim tematikama.

Vezani članci

Borba za vidljivost – „coming out“ u Bosni i Hercegovini
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 17. maja 1990. godine prekrižila homoseksualnost u Međunarodnoj klasifikaciji oboljenja. Iako je većina zemalja, koje pripadaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, posvećena borbi protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i roda, neke od zemalja pripadnica ostaju neodlučne u potpunom implementiranju neophodnih mjera koje garantuju efikasnu zaštitu, ostavljajući time prostor nasilju i diskriminaciji protiv lezbijske, gej, bi i trans (LGBT) zajednice.
Stigmatizacija žrtava ne bira rod i spol
Neke lične priče neće ugledati svjetlo dana jer mnoge žrtve ipak ostanu samo brojka u statistikama o rodno zasnovanom nasilju ili su samo ime i prezime na smrtovnicama.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu