Omladinski lideri: Vizionari koji mijenjaju svijet

Foto: privatna arhiva

Omladinski lideri u Bosni i Hercegovini (BiH), a među kojima je i Adnan Družić iz Bosanskog Petrovca, preuzimaju vodeću ulogu u neophodnim promjenama i svojim aktivizmom potiču mlade ljude da doprinesu pozitivnim promjenama u lokalnim zajednicama.

Za Družića aktivizam predstavlja mogućnost da radom, zalaganjem i trudom pomogne zajednici u Bosanskom Petrovcu, ali i poboljša stanje u cijeloj BiH. Svoje prvo iskustvo u aktivizmu, on je stekao sa 17-18 godina, kada se uključio u volonterski rad u organizaciji „Mozaik“ putem programa Omladinska banka. Stekao je iskustvo u radu s mladima i pomaganju njihovog razvoja. Uz to, on je kroz neformalno obrazovanje razvio vještine javnog nastupa, timskog rada, vođenja projekata ali i pisanja projektnih prijedloga. 

Aktivist Adnan Družić (Foto: privatna arhiva)

„Ranije smo se suočavali s izazovima privlačenja mladih ljudi i poticanja njihovog sudjelovanja u aktivizmu i volontiranju. Međutim, danas sve više mladih prepoznaje važnost aktivizima i volonterizma i uključuje se u različite projekte“, kazao je Družić. 

Naglasio je da postoji novi izazov a riječ je o „smanjenju broja mladih u malim lokalnim zajednicama“, što zahtjeva zajedničke napore u stvaranju povoljnijeg okruženja za povratak mladih koji su otišli.         

S obzirom da razumije važnost aktivizma i kako mladi mogu doprinijeti razvoju zajednice, Družić mlade ohrabruje kako da koriste svoje aktivitičke napore kako bi ostvarili ciljeve u različitim područjima kao što su glazba, znanost, kultura i tako dalje. Naglašava važnost partnerstva i podrške jer kako ističe ne želi biti jedini vođa ili nositelj aktivnosti i projekata već želi osnažiti mlade da budu nosioci svojih ideja i inicijativa. Cilj mu je da mladi aktivizam dožive kao nešto svoje a ne samo kao još jedan zadatak ili projekt.

Adnan Družić ohrabruje mlade da koriste aktivističke napore kako bi ostvarili svoje ciljeve. (Foto: privatna arhiva)

„Mladima treba omogućiti da rastu i razvijaju se kroz svoj aktivizam“, kazao je Družić. 

Posebno ističe poštenje kao osnovnu vrlinu i važnost osjećaja pripadnosti zajednici. 

„Potičem mlade da budu samosvjesni i da rade na sebi kako bi unaprijedili zajednicu u kojoj žive“, dodao je Družić, pojasnivši da vjeruje da svaki mali napredak koji mladi čine prema boljoj zajednici i samorazvoju je važan i vrijedan. 

Družić je svojim zalaganjem pokrenuo aktivizam mladih u Bosanskom Petrovcu, a što nam je potvrdila Nejla Zukandžić. Istakla je kako je „Adnan zaista inspirativan lider“ i njegova posvećenost zajednici je nevjerovatna. 

„Njegove inicijative su nam omogućile da se uključimo i osjećamo da možemo napraviti razliku. On nas potiče da iznesemo svoje ideje i podržava nas u ostvarivanju naših ciljeva. S njim se osjećamo sigurno i podržano. Pravi je vizionar koji nas potiče da sanjamo velike snove i vjerujemo da ih možemo ostvariti“, kazala je Nejla, opisujući Družićev utjecaj na mlade u Bosanskom Petrovcu.

Družićev aktivizam u ovom malom bosansko-hercegovačkom gradiću prepoznat je i od lokalnih institucija, a sve s ciljem veće uključenosti mladih u društvene aktivnosti i doprinosa da svojim zalaganjem mogu da mijenjaju svijet oko sebe. S nadom u bolju budućnost mladi zajedno sa Družićem vjeruju u bolje sutra.

Amina Bašić je obučena Balkan Diskurs dopisnica iz Novog Travnika. Studira na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Aktivna je u mnogim organizacijama, poput PRONI Centra za omladinski razvoj. Zainteresovana je za fotografiju i film.

Vezani članci

Ljubav prema prirodi predočena u umjetnost
Penzionerski život ne mora biti dosadan i neproduktivan. Primjer je Zaim Isić, penzionisani nastavnik praktične nastave, koji je spojio zaljubljenost u prirodu i lov sa izradom korisnih pomagala, među kojima su drveni noževi sa oštricama od dur aluminija, korice za noževe, ali i roštilji, mašine za mljevenje jabuka, kukuruza i slično. Ručno izrađene proizvode posjetioci nerijetko nazivaju umjetničkim djelima.
Mladi su budućnost: Akademija za mlade lidere u civilnom društvu
Mnogi tvrde da u ovoj državi nema prosperiteta i nade. Dok mladi u potrazi za zaposlenjem odlaze u druge zemlje, postavlja se pitanje ko je odgovoran za sprovođenje promjena potrebnih za prosperitetnu budućnost?

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu