Danica Maksimović spaja umjetnost sa zaštitom životne okoline

Danica Maksimović je tridesetdvogodišnja umjetnica rođena u Kosovskoj Gračanici, ali već 16 godina živi i radi u Nišu, gdje je završila Srednju umetničku školu i Fakultet umetnosti, smjer Slikarstvo. Želju za stvaranjem i slikarstvom ima od malih nogu, a upotpunila ju je interesovanjem za zaštitu životne sredine i reciklažom.

Maksimović koristi elektronski otpad kao osnovni materijal za izradu mozaika, stvarajući djela koja odišu estetikom i prenose snažne poruke o zaštiti životne sredine. Kao začetnica ove tehnike u našem regionu, Maksimović je razvila jedinstven pristup umjetnosti koji spaja reciklažu i umjetnost, istovremeno podstičući publiku da razmišlja o održivosti i odgovornosti prema prirodi. Njeni radovi predstavljaju inovativan način da se stari i odbačeni materijali transformišu u nešto novo, doprinoseći globalnom pokretu za očuvanje naše planete.

Sve je počelo 2021. godine, kada je poželjela, da stare matične ploče i napajanje od kompjutera reciklira. Budući da nije pronašla odgovarajuće mjesto, počela je da razmišlja o načinima na koje bi taj materijal mogao biti transformiran i iskorišten na kreativan i ekološki način. Rodila se ideja da započne raditi seriju mozaika od elektronskog otpada.

Objasnila je da upotrebljava isključivo elektronski otpad i kompjuterske komponente, te da je sam proces stvaranja izuzetno kompleksan i zahtjeva mnogo vremena i tehničke preciznosti.

,,Koristim i pronalazim komponente koje se pripremaju, oblikuju, lepe za podlogu. Podloga je eko OSB ploča od recikliranih tetrapaka. Zatim se na podlogu lepe komponente lepkom koji je od plastike. Delovi koje spajam su otpad i na kraju je završnica u epoksidnoj smoli“, kazala je Maksimović.

Pojasnila je da je epoksidna smola ekološka i stvara izgled kao da su mozaici u staklu. Ovom tehnikom je kreirala takozvani eko portret.

Prema riječima Maksimović, cijeli postupak izrade i čitava tehnika kojom radi su u duhu „green art-a“, to jeste ekološke umjetnosti.

„Ako imate moje delo na zidu, vi ste zapravo reciklirali kroz umetnost i pružili svoj mali doprinos za našu planetu“, smatra Maksimović.

Motivi na njenim slikama najčešće su iz života i rada Nikole Tesle koji je ostavio neizbrisiv trag na čovječanstvo kao inženjer, futurista i pronalazač. „Pre nekoliko godina, kada je bio Teslin rođendan, ja sam razmišljala o tome i o njemu kao naučniku i zbog toga sam rešila da na mojim mozaicima predstavim njega. Posle toga se meni razvijala ideja – najpre sam stvorila njegov portret, a onda sam se bazirala na njegove izume i život“, prisjeća se Maksimović, rekavši da je jedan ciklus radova posvetila samo njemu, njegovom životu i izumima, te da planira izložbu na tu temu.

Danica Maksimović elektronski otpad koji bi završio na đubrištu reciklira kroz umjetnost. Foto: Privatna arhiva, portret Nikole Tesle.

Uz to, gradski pejzaži Srbije su središnji dio njene umjetnosti, odnosno znamenitosti grada Niša i Beograda. „Kada je reč o Nišu, na slikama su prikazani neki od najprepoznatljivijih lokaliteta ovog grada, uključujući Vila Naisu, Tri pesnice u parku Bubanj, Ćele Kula, i slično. Što se Beograda tiče, predstavljeni su njegovi ključni simboli kao što su: Kalemegdan, Hram Svetog Save, Beogradski Vrabac kao simbol grada, te Zemun, koji ima posebno mesto na mojim mozaicima“, pojasnila je Maksimović.

Grad Niš. Foto: Privatna arhiva.

Svoj umjetnički rad, Maksimović je predstavila na tri samostalne izložbe, kao i na još tridesetak izložbi u Srbiji i inostranstvu, kao što je izložba na Zemun festu u Beogradu 2022. Maksimović se ove godine okitila i novom nagradom „Zeleni list“ za 2023. godinu, a koja se dodjeljuje organizacijama ili pojedincima koji su se najviše istakli u brizi za životnu sredinu. Nagrada je dodijeljena u okviru akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine“, a organizirali su je Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

„Dobila sam priznanje za doprinos ekologiji kroz umetnost“, kazala je umjetnica Maksimović, istaknuvši da je jako zahvalna za nagradu i da joj je bila čast biti rame uz rame s „velikim“ ljudima, budući da je istoimenu nagradu dobio i pjesnik Ljubivoje Ršumović godinu ranije za životnu odanost prirodi i ekološkim vrijednostima.

S obzirom da živimo u dobu brojnih ekoloških problema, praćenih klimatskim promjenama, zagađenjem voda i vazduha, uništavanjem prirodnih staništa i tako dalje, Maksimović naglašava izuzetno važnim promovisanje ekološke svijesti, ali i odgovornosti pojedinaca. U 21. vijeku, prema njenim riječima, umjetnost treba da bude ekološki angažovana i zbog toga „podržavam svaku vrstu ovakve umetnosti“.

Dunja Rujević je obučena Balkan Diskurs omladinska dopisnica iz Banje Luke. Završila je Srednju medicinsku školu. Prvo novinarsko iskustvo stekla je u eTrafici gdje je radila kao novinar-volonter.

Vezani članci

Titov bunker – treći najskuplji projekt bivše Jugoslavije
Titov bunker – jedna od najvećih i najbolje čuvanih državnih tajni bivše Jugoslavije nalazi se u Konjicu. Izgradnja bunkera počela je u martu 1953. godine po Titovoj naredbi i u potpunoj tajnosti. Čak ni ljudi iz obližnjih naselja nisu to znali. Grupe radnika su redovno mjenjane tako da niko ne bi znao previše o bunkeru, …
Mary-Ann Hennessey o izgradnji mira, pomirenju i integraciji mladih
BiH je jedina zemlja u Evropi koja ne garantuje pravo na obrazovanje bez segregacije"

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu