Novinari djelomično krivi za govor mržnje

[:en] (Credit: Fabrice Coffrini – AFP – Getty Images) [:bs] (Foto: Fabrice Coffrini – AFP – Getty Images)

U javnom prostoru, a što predstavlja veliki problem, izdvaja se huškanje, kleveta i diskriminacija, smatra profesorica Vesna Đurić sa katedre za novinarstvo Univerziteta u Banjaluci.

Prema njenim rječima, huškanje, kleveta i govor mržnje su nedopustivi u javnom prostoru, a djelomično za to su krivi i sami novinari.

“Novinari, zarad ‘zvučne priče’ propuste da sagovorniku napomenu da ne može se koristiti takav jezik i zbog toga, indirektno, doprinose da takav način komunikacije postaje ustaljena forma”, kazala je Đurić.

Zlatiborka Popov Momčinović, profesorica sa Filozofskog fakulteta Pale jedna je od voditeljica istraživanja čiji je fokus bio prisustvo govora mržnje u medijskim sadržajima. Ono što je, prema njenom mišljenju problem, jeste podatak da su akteri govora mržnje i drugih oblika neprikladnog govora najčešće političari.

“Riječ je o porukama koje su najčešće huškanje i diskriminacija koji su usmjereni protiv etničkih, a zatim seksualnih i drugih manjina“, kazala je Popov Momčinović.

Podsjetila je na presudu “Sejdić – Finci”, kada su politički dužnosnici koristili krajnje neprimjeren jezik. “Posebno se u javnom diskursu ističu različita negiranja suvereniteta BiH, negiranje genocida i to na način da takve izjave postaju svojevrsno obilježje tokom istupa političkih dužnosnika“ dodala je Popov Momčinović.

Najvažnijim podatkom pomenutog istraživanja naša sagovornica smatra činjenicu da u većini slučajeva novinari nisu akteri govora mržnje. “Iako je medijska scena predmet različitih kritika u smislu poštivanja profesionalnih standarda podatak da novinari nisu akteri govora mržnje ohrabruje u smislu promjena na bolje, obrazovanosti novinara i senzibiliteta za ovo pitanje“ pojasnila je Popov Momčinović.

Bedrana Kaletović, novinarka iz Tuzle smatra da je direktan govor mržnje doživio određenu promjenu.

“To su sada indirektni, nerijetko alegorični opisi i konstatacije koje sagovornici (ne)spretno koriste. Problem njihove neosvještenosti jači je kada shvatite da uopšte nisu svjesni izgovorenih riječi, teških kvalifikacija, a pogubnije je da to novinari ne sankcionišu“, kazala je Kaletović.

Sa njom se slaže i nezaposlena novinarka Jana Bjelica iz Istočnog Sarajeva.

“Rijetko ko zaista mrzi, želi nekome zlo (bar vjerujem u to), nego takvim govorom pokušava skupiti neke poene ili simpatije dijela javnosti a to je jako loše za sve, posebno za nas mlade“ kazala je Bjelica.

Nataša Crkvenjaš, studentica novinarstva iz Istočnog Sarajeva kazala je da na fakultetu uče kako pravilno, etički pristupiti situaciji kada sagovornik koristi jezik mržnje ali ostaje pitanje kako ćemo mi u praksi prekinuti, na primjer, visokog dužnosnika u takvom govoru.

Naše sagovornice zaključuju kako govor mržnje nikad ne možemo pravdati slobodom govora ali društvo mora jasno pokazati da neće tolerisati govor mržnje ni pod kakvim uslovima.

Mladen je obučeni dopisnik Balkan Diskursa iz Istočnog Sarajeva. Studirao je žurnalistiku na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Pored novinarstva, bavi se istraživanjem u oblasti ljudskih prava i aktivizmom.

Vezani članci

Tako sam saznala šta je porok
Tetka je bila moj oslonac, podrška, ljubav i pažnja. Kad mislim na nju, mislim na autoritet, kojem nije bilo potrebno da povisi ton. Kad mislim na nju, mislim na skromnost i kako je najobičniji cvijet mogao obradovati, bez obzira na činjenicu da je sebi mogla priuštiti sve što želi. Ljepotica, bujne crne kose i krupnih …
Problemi u procesuiranju ratnih zločina shvaćeni kao napad
Procesuiranje ratnih zločina na nivou Bosne i Hercegovine naišlo je na kritike međunarodnih stručnjaka nakon rada na tim predmetima u periodu dužem od deset godina. Zaključuje se da se procesuiraju niže rangirani počinioci, „fragmentiraju“ optužnice ali i više puta vraćaju na doradu, te da postoji nedosljednost u pravnoj kvalifikaciji a ima problema i u primjeni zaštitnih mjera za svjedoke.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu