Uspavanka za Mladenku: sjećanje na Grabovicu

Predstava ,,Uspavanka za Mladenku” (izvor: www.sarajevo.travel)

Predstava „Uspavanka za Mladenku“ na dokumentarno-poetski način, vrlo otvoreno problematizira zločin nad hrvatskim civilima iz sela Grabovica iz septembra 1993. godine. Toga dana pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) ubili su 33 hrvatska civila, od kojih je najstarija osoba imala 87 godina, a najmlađa tek 4 godine. Predstava je autorski projekt Seada Đulića, a izvodi ju Mostarski teatar mladih (eMTeeM).

„Na 25. godišnjicu zločina u Grabovici rekao sam da imam želju i potrebu, kao bivši oficir ARBiH, da o tom zločinu progovorim i napravim predstavu. Mojih osam mladih glumaca teatra nisu imali pojma o Grabovici, neki nisu znali ni gdje se nalazi. Predstavu nisam pravio protiv svojih, nego protiv zločina i zločinaca. Nikakav zločinac ne može biti moj!“, kaže Đulić.

Oni koji su bili u prilici da pogledaju ovu predstavu kažu da je ona otvorila proces suočavanja sa prošlošću, prvenstveno u Mostaru ali i šire, te da je pomaknula granice dijaloga i puta ka istinskom pomirenju i izgradnji zajedničke budućnosti.

Predstava je odlukom publike 33. retrospektivnog festivala „Dani teatra mladih“ osvojila eMTeeM-ovu „Masku“, te je proglašena najboljom predstavom prošle sezone Mostarskog teatra mladih.

,,Mislim da je ova predstava rješenje za ratnu ranu u Mostaru i ima veliki potencijal da bude rješenje za one koji shvate poruku na pravi načinˮ, kaže Edina Delalić, članica Mostarskog teatra mladih i glumica u predstavi.

Pored Edine, u predstavi glume Šejma Delalić, Mia Musić, Anamarija Alpeza, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija, Alem Neziri, Damir Čobo, Miran Bečević i Faris Količić.

„Uspavanka za Mladenku“, predstava je koja se bavi stvarnim događajem, kada su u septembru 1993. godine u vojnoj akciji ,,Neretva 93ˮ pripadnici ARBiH ubili 33 civila. Za tijelima 17 žrtava se i dalje traga.

„Ovaj slučaj je sam po sebi šokantan i užasan, a predstava samo dodaje još veće emocije i šok. Najšokantnije je što se to stvarno desilo, i to od strane ARBiH.“, ističe Sead.

„Predstava je dobila ime po četverogodišnjoj djevojčici Mladenki Zadro, koja je najmlađa žrtva ovoga zločina i koju smo uzeli kao simbol za sve nevine žrtve koje su izgubile život u prošlom ratu. Ovaj projekt je krik mladih ljudi koji traže pravdu i mir u ovoj zemlji koja neće imati budućnost ako se ne razriješi prošlost.“, kaže Mia Musić.

„Predstava je odigrana deset puta do sad u Mostaru, pred različitom publikom. Nije još gotova, i dalje skupljamo građu. Uskoro ćemo od porodica žrtava dobiti jedan važan dokument koji mnoge stvari oko zločina u Grabovici rasvjetljava. Ono što je bitno, nismo se stavili ni na jednu stranu. Kazali smo, samo ono što su sudovi rekli, stvari koje su van razumne sumnje dokazane. Svidjelo se to nekome ili ne“, objašnjava Đulić.

Navodi da su tokom procesa stvaranja predstave imali puno pitanja i komentara zašto ne rade predstavu i o Vranici gdje su stradali vojnici ARBiH.

„To treba raditi, ali mislim da za budućnost ove zemlje za pomirenje i sučeljavanje s prošlošću, to treba da uradi neki hrvatski autor kad se steknu uslovi i okolnosti. Mi treba da govorimo o onom što su uradili vojnici vojske kojoj sam ja konkretno pripadao, odnosno vojnici koji su to uradili, kako kažu, i u moje ime“, dodaje Đulić.

Prema njegovim riječima predstava „na najčasniji način ,,pereˮ ARBiHˮ.

„I da, ovo nije čin hrabrosti, hrabrost je šutjeti o svemu. Mi smo uradili jednu normalnu ljudsku gestu, a biti čovjek nije hrabrostˮ, kaže Đulić.

Za manje od godinu dana od premijere predstava „Uspavanka za Mladenku“ je izvedena 22 puta, od čega 3 puta izvan Mostara, i to u Banja Luci, Žepču i Kotoru.

Za zločin u selu Grabovica pred sudovima u BiH dosad su osuđena petorica bivših pripadnika ARBiH, ali samo za pojedinačna ubistva. Kantonalni sud u Sarajevu na kaznu zatvora u trajanju od deset godina za ubistva Ljubice i Mladenke Zadro osudio je Enesa Sakraka.

Mustafa Hota osuđen je na zatvor u trajanju od devet godina za ubistva Pere i Dragice Marić. Kantonalni sud u Mostaru na kazne od po 13 godina osudio je Nihada Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića koji su se teretili za ubistva troje članova porodice Zadro – Ivana, Matije i Mladena.

,,Što smo više radili na predstavi, više smo svi postajali svjesni svega toga i mislim da je dobra ideja, jer bi se javnost trebala više upoznati o toj temi jer taj zločin se ne bi trebao zaboravitiˮ, zaključila je Anamaria Alpeza, članica eMTeeM.

Sanela je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Livna, diplomirala je na odsjeku za komunikologiju, na fakultetu humanistickih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, te trenutno pohađa master studij na istom odsjeku Univerziteta Džemal Bijedić.

Vezani članci

Moje tijelo, ratna zona: Prekidanje tišine koja okružuje seksualno nasilje u konfliktu
Izložba fotografija „Moje tijelo: Ratna zona“ otvorena je ispred sarajevskog BBI centra kao dio WARM festivala (Foto: Clara Casagrande)
Medijska slika u Republici Srpskoj: polarizacija i finansijska zavisnost
Koliko se lokalni mediji nalaze na marginama objektivnog informisanja javnosti i imaju li ikakvu drugu ulogu do onu čistu, marketinšku ili politički promotivnu? To je ključno pitanje kada se analizira uloga lokalnih medija u Bosni i Hercegovini.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu