Jedinstvena definicija slobode: život divljih konja u Livnu

Više od 400 divljih konja, godinama živi ispod planine Cincar, nadaleko od Livna, na jugozapadu Bosne i Hercegovine.

Fotografije i tekst: Sanela Tufekčić

Više od 400 divljih konja, godinama živi ispod planine Cincar, nadaleko od Livna, na jugozapadu Bosne i Hercegovine. U ambijentu nepreglednih pašnjaka i šuma, ove prelijepe životinje stvaraju jedinstven fenomen u ovome dijelu Evrope, uspijevajući, svo to vrijeme da se prilagode oštrom vremenu te da odole konjokradicama i grabežljivcima.

Njihove pretke, 50-tih godina prošlog stoljeća, vlasnici su, skoro 50 godina koristili za poljoprivrednu proizvodnju, a onda su ih pustili da žive slobodno u prirodi.

Otada do danas, divlji livanjski konji se uglavnom okupljaju na području visoravni Krug, ispod planine Cincar. Ali, često i prelaze preko Borove Glave, graničnog područja između Livna i Kupresa.

Tokom ljeta, oni koji putuju preko planine Cincar, mogu ih vidjeti kako u potrazi za pitkom vodom prelaze preko magistralne ceste, uz koju se nalaze dva izgrađena pojilišta, jer ovo područje nema rijeka niti drugih izvora. Zbog toga što je, naročito ljeti, u ovom kraju teško doći do vode, pojilišta su izgradili članovi Planinarsko-ekološkog društva ,,Borova Glava’’ iz Livna.

Tako se i desilo da je, vozilo gradonačelnice Knina iz susjedne Hrvatske, udarilo jednog konja, kojem je pukla noga, koja kod konja teško zarasta, pa su ga na kraju morali usmrtiti. Taj je slučaj ponovno privukao pozornost na divlje konje, koji su u posljednjih pet godina zaštićeni zakonom i o kojem se skrbi društvo ,,Borova glava’’.

Otkako je divlje konje općina Livno zaštitila, nije zabilježen niti jedan slučaj ubojstva iz vatrenog oružja i lova, što se prije masovno dešavalo, radi prodaje konjskog mesa. U posljednjih par godina zabilježeno je samo par slučajeva u kojima su vukovi napadali krda.

Broj konja je porastao sa 286 u 2013. godini na čak 418 u 2019. godini, od čega 65 ždrebadi rođene u 2019. Livanjski konji su postali atrakcija i veliki broj ljudi ih dolazi vidjeti i fotografisati.

Konji trenutno imaju 145 kilometara četvornih za ispašu i život, što je prostor dovoljan za održivi razvoj krda. Izgradnja novog pojilišta koja je planirana u podnožju planine Cincar bi takođe trebala pomoći da se konjima pruže bolji uslovi za život.

Divlji livanjski konji najveća su turistička atrakcija u ovom dijelu BiH. Veliki broj turista sa zanimanjem dolazi da vidi jedno od rijetkih divljih krda konja u Evropi koje potpuno slobodno živi. Oni se nikada ne kreću kao jedno veliko krdo, već ima 7 osnovnih manjih krda, a pojavi se i poneki pojedinac koji se zbog neslaganja sa ostalima udalji i živi sam.


Realizacija programa za omladinske dopisnike Balkan Diskursa je omogućena kroz sredstva Nacionalnog fonda za demokratiju.

Sanela je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Livna, diplomirala je na odsjeku za komunikologiju, na fakultetu humanistickih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, te trenutno pohađa master studij na istom odsjeku Univerziteta Džemal Bijedić.

Vezani članci

Podsjećanje na masovne grobnice u Batajnici kroz filmsku umjetnost
"Kako arhivirati ili zabilježiti detalje masakra države koja želi da sakrije svoje masakre?" Srbijanski redatelj Ognjen Glavonić je pokušao da uradi ovo sa svojim najnovijim filmom Dubina dva.
Nema suživota u jednoumlju
Dušica Lukrecija Štilić (49) i Samir Štilić (50) iz Tuzle u braku su pet godina, ali njihovo poznanstvo seže još od srednje škole kada su se viđali na izlascima. Nakon škole život ih je odveo u suprotnim smjerovima, ali bilo je suđeno da se opet sretnu kao odrasli, zreli ljudi. Tada su oboje već ranije bili razvedeni, imali brakove iza sebe, ali to ih nije spriječilo da zajedno započnu jedno novo poglavlje u svom životu.

One response to “Jedinstvena definicija slobode: život divljih konja u Livnu

  1. Kakva divna životinja i sjajna ideja za izlet. Često nam ponestane ideja kada tražimo nove avanture. Gledanje divljih konja može biti zanimljivo i za grupe koje su na različitim putovanjima ili su uključene u team building.
    http://etc-adriatic.si/2017/02/12/team-building-za-podjetja/

    Komentariši

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu