Sedma generacija omladinskih dopisnika Balkan Diskursa

foto: Benisa Bibuljica

Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) održao je sedmi program treninga i mentorstva za omladinske dopisnike Balkan Diskursa. Mladi iz različitih krajeva imali su priliku naučiti osnovne tehnike novinarstva i fotografije koje će im pomoći u daljnjem radu i profesionalnom usavršavanju.

,,Tijekom ovog treninga radio sam s novim mladim dopisnicima kako bih pomogao u razvoju njihovih fotografija i vizuelnih priča. Grupa je bila vrlo entuzijastična i odzivna. Obradili smo kompoziciju, portretiranje, osnove fotoreporterstva i elemente fotoeseja. Svi su se prihvatili portretnog zadatka, a rezultat je bio odličan. Iskoristili su okruženje oko sebe kako bi napravili fotografije koje su prevazišle opisno i protumačile karakter njihovih subjekata”, kazao je jedan od predavača, fotograf Paul Lowe koji je istaknuo da je uzbuđen vidjeti što će ova grupa mladih dopisnika kreirati u budućnosti.

Paul Lowe (foto: Benisa Bibuljica)

Prvi dio treninga se fokusirao na edukaciju učesnika o tehnikama istraživačkog i građanskog novinarstva, pravičnom i uravnoteženom izvještavanju, provjeri činjenica i tehnikama intervjua, dok je drugi dio bio posvećen korištenju fotografije i vizualnog storytelling-a.

„Najbolji dio ovog treninga mi je bio vježbanje pisanja članaka i kada smo radili intervjue s drugim učesnicima. Prezadovoljan sam ovim treningom i nadam se da će mi pružiti neke dobre osnove za budući rad u novinarskom poslu“, kazao je učesnik Redžo Efendić iz Žepča, bachelor bosanskog jezika i književnosti.

foto: Benisa Bibuljica

Matija Krivošić, novinar BHRT-a i student odnosa s javnošću iz Mostara istaknuo je da je tijekom treninga imao sjajnu priliku slušati odlična iskustva novinara i fotografa.

„Teme Balkan Diskursa su ono što ja živim. Predavači su me naučili kako reći suštinu u članku kroz malo riječi, a da on bude efektan te kako strukturirati lead i formu intervjua. Također nam je fotograf Paul Lowe govorio kako se može ispričati priča kroz fotografiju i koji su najbolji uglovi i efekti za snimanje“, naveo je Matija koji se kroz ovaj angažman vidi kao ambasador mira i posrednik mladih kroz buduće tekstove za Balkan Diskurs.

Jedan od ciljeva treninga je bio i predstavljanje projekata „Obični Heroji“ i „Šampioni Mira“ kako bi mlade upoznali s borbom protiv negativnih stereotipa i predrasuda prema drugim etničkim i manjinskim grupama u Bosni i Hercegovini.

foto: Benisa Bibuljica

Marijana Vukmirica, studentica politikologije iz Banja Luke kazala je da nosi veoma lijepa i pozitivna iskustva s održanog treninga. „Stekla sam korisno znanje iz oblasti novinarstva i digitalnih medija, koje ću primijeniti u svom radu. Pohvaljujem predavače i njihov profesionalni pristup. Takođe, upoznala sam divne mlade ljude iz drugih gradova Bosne i Hercegovine i zadovoljna sam cjelokupnom organizacijom treninga. Preporučujem svim drugim mladim ljudima da se prijave na ovaj trening iduće godine.“

Nakon ovog održanog treninga, učesnici će tijekom godinu dana objavljivati svoje publikacije kroz tematike izgradnje mira, suočavanja s prošlošću i kulture sjećanja na multimedijalnoj platformi Balkan Diskurs, a CPI će učesnicima pružiti priliku i za zaradu u obliku honorara.

foto: Benisa Bibuljica

 

Program obuke i mentorstva za omladinske dopisnike Balkan Diskursa se realizuje zahvaljujući podršci Nacionalnog fonda za demokratiju (NED), Sigrid Rausing Fonda i Rockefeller Brothers Fondacije. Posebna podrška za monitoring i evaluaciju projekta omogućena je kroz Odbor za istraživanje umjetnosti i humanističkih nauka Velike Britanije i rad sa stručnjacima sa Univerziteta umjetnosti u Londonu, London School of Economics i King's College London.

Kristina je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Ljubuškog koja u svojem fokusu rada istražuje ljudska prava, postkonfliktno društvo i rodne stereotipe. Magistrirala je novinarstvo i informatiku/informatologiju na Sveučilištu u Mostaru. Surađuje s nevladinim organizacijama Oštra Nula, Forum ZFD i ONAuBIH. Članica je Udruženja “BH Novinari” i dobitnica njihove nagrade za najbolji studentski rad o radnim pravima novinara.

Vezani članci

Premijera filma ,,Kapija ’95“ u Memorijalnom centru Srebrenica
Povodom obilježavanja 27. godišnjice od zločina nad tuzlanskom mladošću u Memorijalnom centru Srebrenica premijerno je prikazan dokumentarni film „Kapija ’95“, urađen u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnog centra Srebrenica i britanske producentske kuće Pinch Media. 
Nova generacija omladinskih dopisnika Balkan Diskursa
Na osmom treningu za omladinske dopisnike Balkan Diskursa, koji je organizirao Centar za postkonfliktna istraživanja, mladi iz 13 bosanskohercegovačkih gradova su učili osnovne vještine istraživačkog i građanskog novinarstva, kao i dokumentarne fotografije.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu