Obilježavanje 30 godina od opsade Sarajeva

Foto: Paul Lowe

Grad Sarajevo, Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Centar za postkonfliktna istraživanja, Memorijalni centar Srebrenica i Modul memorije, pozivaju Vas da 4. i 5. aprila 2022. godine prisustvujete programu u sarajevskoj Vijećnici i obilježite 30 godina od početka opsade Sarajeva.

  • Izložba „Opsada/Siege“, britanskog fotografa Paul Lowe, 4. april u 17 sati
  • Video projekcija „Sarajevske ruže“ na sarajevskoj Vijećnici, 4. april u 20 sati
  • Međunarodna konferencija „30. godina poslije – Sarajevo“, 5. april s početkom u 12 sati.

Opsada glavnog grada – Sarajeva – najduža u modernoj historiji, počela je u noći sa 4. na 5. april 1992. godine kada je Jugoslavenska narodna armija zauzela međunarodni aerodrom Ilidža, a završila 29. februara 1996. godine. Tokom opsade, kako je utvrđeno sudskim presudama, Vojska Republike Srpske je provodila kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja s ciljem širenja terora i teroriziranja građana Sarajeva. Posljedice opsade Sarajeva su na hiljade ubijenih muškaraca i žena svih starosnih dobi, uključujući djecu, ranjavanje i sakaćenje hiljada ljudi, a za sve Sarajlije duboke i neizlječive traume i ožiljci.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Svakodnevni život građana Sarajeva tokom opsade zabilježio je britanski fotograf Paul Lowe. Za crno-bijele fotografije, 30 godina nakon početka opsade, Lowe je kazao da imaju posebnu moć jer predstavljaju svakodnevnu borbu i otpor građana Sarajeva predstavljajući fotografije kao „sablasne figure iz prošlosti“. 

Izložba crno-bijelih fotografija pod nazivom „Opsada/Siege“ će biti otvorena 4. aprila u 17 sati u auli sarajevske Vijećnice. 

Uz izvođenje prigodnog muzičkog programa i čitanje novinarskih članaka na različitim svjetskim jezicima prisutnima će se obratiti autor izložbe, Paul Lowe, višestruko nagrađivani fotograf koji je objavljivao svoja djela u „Time“, „News Week“, „Life“, „The Sunday Time Magazine“ i „The Observer“, gradonačelnica Grada Sarajeva, Benjamina Karić, direktorica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, Velma Šarić i otpravnik poslova u britanskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini, Neil Kavanagh. 

Video projekcija Centra za postkonfliktna istraživanja „Sarajevske ruže“ s imenima i crtežima ubijene djece tokom opsade Sarajeva uz fotografije Velije Hasanbegovića i grafički dizajn Šejle Bratić biti će prikazana 4. aprila 2022. godine u 20 sati na sarajevskoj Vijećnici. 

Međunarodna konferencija „30. godina poslije – Sarajevo“ će biti održana 5. aprila s početkom u 12 sati, pozdravnim govorom gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić i uvodnim riječima predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Carmel Agius, glavog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Serge Brammertz i direktora Memorijalnog centra Srebrenica, Emira Suljagića.  

O opsadi Sarajeva, bosanskohercegovačkom ratu i procesuiranju ratnih zločina s fokusom na međunarodna iskustva i perspektive govoriti će prof. James Gow, profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu, general Rupert Smith, bivši komandant UNPROFOR-a u Sarajevu, dr. Ilana Bet-El, bivša savjetnica UN-a za Balkan, Rada Pejić-Sremac, predstavnica Outreach programa Međunarodnog rezidualnog mezanizma za krivične sudove, kao i ratni reporteri Sean Maguire, koji je izvještavao za „Reuters“ i Remy Ourdan za „Le Monde“. Moderator sesije, koja počinje u 12:45 sati je Paul Lowe, profesor na Londonskoj školi za komunikacije. 

O kulturi sjećanja i otporu kulture u periodu opsade Sarajeva će biti prikazan desetominutni film „Kultura otpora“, produkcije Modul Memorije, a u kojem je prikazan otpor kroz kulturu kao specifičan fenomen koji je karakterizirao otpor građanki i građana Sarajeva. Prisutnima će se obratiti dr. Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog Predsjedništva BiH, dr. Elijas Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH, Amra Abadžić Lowe, autorica knjige o opsadi Sarajeva, Miodrag Trifunov, glumac i Hana Bajrović, autorica knjige o kulturnoj historiji u BiH. Moderator sesije, koja počinje u 15 sati je Nihad Kreševljaković, historičar, pisac i direktor festivala MESS. 

O budućnosti u miru i predstavljanju magazina „Mir“, Centra za postkonfliktna istraživanja, govorit će gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler, urednica magazina „Mir“, Tatjana Milovanović, kao i mladi iz Bosne i Hercegovine, koji su autori članaka objavljenih u magazinu „Mir“. Moderatorica sesije, koja počinje u 16:45 sati je dr. Rachel Kerr, profesorica na Kraljevskom koledžu u Londonu. 

Vezani članci

Kastel: Kameno srce Banje Luke
Smeštena na malom uzvišenju uz levu obalu Vrbasa, tvrđava Kastel u Banjoj Luci oduvek je bila pogodna strategijska tačka.
Moj put odvikavanja
Svako ko je prestao pušiti zna koliko je to težak i mukotrpan proces. Nakon završetka srednje škole pa sve do svoje 29. godine, cigareta je za mene predstavljala nagradu, utjehu, petominutnu pauzu na poslu ili predavanjima, idealan način da utrošim vrijeme dok čekam gradski prijevoz ili vrlo često samo navika koje se bilo vrlo teško odreći.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu