Obilježavanje 30 godina od opsade Sarajeva

Foto: Paul Lowe

Grad Sarajevo, Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Centar za postkonfliktna istraživanja, Memorijalni centar Srebrenica i Modul memorije, pozivaju Vas da 4. i 5. aprila 2022. godine prisustvujete programu u sarajevskoj Vijećnici i obilježite 30 godina od početka opsade Sarajeva.

  • Izložba „Opsada/Siege“, britanskog fotografa Paul Lowe, 4. april u 17 sati
  • Video projekcija „Sarajevske ruže“ na sarajevskoj Vijećnici, 4. april u 20 sati
  • Međunarodna konferencija „30. godina poslije – Sarajevo“, 5. april s početkom u 12 sati.

Opsada glavnog grada – Sarajeva – najduža u modernoj historiji, počela je u noći sa 4. na 5. april 1992. godine kada je Jugoslavenska narodna armija zauzela međunarodni aerodrom Ilidža, a završila 29. februara 1996. godine. Tokom opsade, kako je utvrđeno sudskim presudama, Vojska Republike Srpske je provodila kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja s ciljem širenja terora i teroriziranja građana Sarajeva. Posljedice opsade Sarajeva su na hiljade ubijenih muškaraca i žena svih starosnih dobi, uključujući djecu, ranjavanje i sakaćenje hiljada ljudi, a za sve Sarajlije duboke i neizlječive traume i ožiljci.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Svakodnevni život građana Sarajeva tokom opsade zabilježio je britanski fotograf Paul Lowe. Za crno-bijele fotografije, 30 godina nakon početka opsade, Lowe je kazao da imaju posebnu moć jer predstavljaju svakodnevnu borbu i otpor građana Sarajeva predstavljajući fotografije kao „sablasne figure iz prošlosti“. 

Izložba crno-bijelih fotografija pod nazivom „Opsada/Siege“ će biti otvorena 4. aprila u 17 sati u auli sarajevske Vijećnice. 

Uz izvođenje prigodnog muzičkog programa i čitanje novinarskih članaka na različitim svjetskim jezicima prisutnima će se obratiti autor izložbe, Paul Lowe, višestruko nagrađivani fotograf koji je objavljivao svoja djela u „Time“, „News Week“, „Life“, „The Sunday Time Magazine“ i „The Observer“, gradonačelnica Grada Sarajeva, Benjamina Karić, direktorica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, Velma Šarić i otpravnik poslova u britanskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini, Neil Kavanagh. 

Video projekcija Centra za postkonfliktna istraživanja „Sarajevske ruže“ s imenima i crtežima ubijene djece tokom opsade Sarajeva uz fotografije Velije Hasanbegovića i grafički dizajn Šejle Bratić biti će prikazana 4. aprila 2022. godine u 20 sati na sarajevskoj Vijećnici. 

Međunarodna konferencija „30. godina poslije – Sarajevo“ će biti održana 5. aprila s početkom u 12 sati, pozdravnim govorom gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić i uvodnim riječima predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Carmel Agius, glavog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Serge Brammertz i direktora Memorijalnog centra Srebrenica, Emira Suljagića.  

O opsadi Sarajeva, bosanskohercegovačkom ratu i procesuiranju ratnih zločina s fokusom na međunarodna iskustva i perspektive govoriti će prof. James Gow, profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu, general Rupert Smith, bivši komandant UNPROFOR-a u Sarajevu, dr. Ilana Bet-El, bivša savjetnica UN-a za Balkan, Rada Pejić-Sremac, predstavnica Outreach programa Međunarodnog rezidualnog mezanizma za krivične sudove, kao i ratni reporteri Sean Maguire, koji je izvještavao za „Reuters“ i Remy Ourdan za „Le Monde“. Moderator sesije, koja počinje u 12:45 sati je Paul Lowe, profesor na Londonskoj školi za komunikacije. 

O kulturi sjećanja i otporu kulture u periodu opsade Sarajeva će biti prikazan desetominutni film „Kultura otpora“, produkcije Modul Memorije, a u kojem je prikazan otpor kroz kulturu kao specifičan fenomen koji je karakterizirao otpor građanki i građana Sarajeva. Prisutnima će se obratiti dr. Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog Predsjedništva BiH, dr. Elijas Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH, Amra Abadžić Lowe, autorica knjige o opsadi Sarajeva, Miodrag Trifunov, glumac i Hana Bajrović, autorica knjige o kulturnoj historiji u BiH. Moderator sesije, koja počinje u 15 sati je Nihad Kreševljaković, historičar, pisac i direktor festivala MESS. 

O budućnosti u miru i predstavljanju magazina „Mir“, Centra za postkonfliktna istraživanja, govorit će gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler, urednica magazina „Mir“, Tatjana Milovanović, kao i mladi iz Bosne i Hercegovine, koji su autori članaka objavljenih u magazinu „Mir“. Moderatorica sesije, koja počinje u 16:45 sati je dr. Rachel Kerr, profesorica na Kraljevskom koledžu u Londonu. 

Vezani članci

Borba LGBTI zajednice za vidljivost i jednaka prava
Oko 1.500 ljudi prošetalo je ulicama Sarajeva 25. juna pod sloganom ,,Porodično okupljanje“ u trećoj po redu Povorci ponosa u Bosni i Hercegovini, u znak protesta protiv diskriminacije i nepravde prema LGBTI zajednici.
Dalibor Tanić: Ako me vidite samo kao Roma, to je vaš hendikep
Ovo je trebala biti priča o nacionalnim manjinama, a prerasla je u manjkavost riječi pred veličinom čovjeka koji ne dozvoljava da se određuje prema tome šta je, već ko je on prema svim važnim parametrima, a koji nacionalnu pripadnost ne mjere.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu