Potreban konkretniji rad za spriječavanje terorizma u BiH

[:bs]Vijest na portalu Blic.rs (januar 2016.) [:en] “Emergency situation in Jakarta, bodies strewn on the street” – News on the portal Blic.rs (January 2016)

Sve češće u medijima možemo pročitati ili vidjeti koliko je osoba poginulo u eksploziji neke bombe – napadu člana ISIL-a. Često se terorizam povezuje sa BiH, u kojoj je takođe bilo nekoliko terorističkih akata. Jako je teško odgovoriti da li su ti koji oduzimaju živote negdje oko nas ili daleko. Da bi se izbjegla sumnja da li su oko nas, stručnjaci smatraju da je potreban koordinirani rad i veći angažman vlasti.

U pravnim knjigama terorizam je smišljena upotreba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su politički, vjerski ili ideološki. Danas se terorizam veže za politizovanu religiju koja ne ostavlja prostora za bilo kakva pitanja.

Fra Drago Bojić franjevac franjevačke zajednice Bosne Srebrene, kazao je za portal novilist.hr da su religijske ideologije najopasnije jer se prikrivaju božanskim autoritetom.

“Cijela povijest religija prepuna je vjerskog fanatizma i svih mogućih oblika patologije i oboljenja koji se pokrivaju božanskim autoritetom. Vjerski fanatici  “ne padaju s neba“, oni se rađaju, odrastaju i stvaraju u srcu određene religije i hrane se njezinim rezervoarom mržnje, prezira i nepodnošljivosti prema drugima“, kazao je fra Bojić.

Nesumnjivo je da je mir u svijetu, nakon nekoliko ratova, ponovo narušen sve češćim terorističkim napadima. Stradaju nevini ljudi. Može se reći da imamo pasivni rat bez upozorenja koji se veže za ISIL.

Tokom gostovanja u emisiji ’’Teška riječ’’, muftija Muamer Zukorlić istakao je da Muslimani danas moraju da se pravdaju, jer su zapadni mediji stavili Islam u direktnu vezu sa terorizmom.

“Sada je dovoljno da etiketirate nekoga, pokažete prstom na Muslimana, i čovjek biva okarakterisan kao terorista i nestaje – to je vrlo ozbiljno stanje“, kazao je Zukorlić.

Muftija naglašava da Muslimane mediji pokušavaju satanizirati i učiniti legitimnim metama. On takođe navodi da ne postoji opravdanje za zločine, sa bilo koje tačke gledišta, a pogotovo sa vjerske, ali prvenstveno je potrebno otkriti i sasjeći uzrok problema.

Vijest na portalu Tanjug.rs (decembar 2015.)
Vijest na portalu Tanjug.rs (decembar 2015.)

U medijima se vrlo često pojavljuju tekstovi i zastrašujući kadrovi o terorističkim aktima. Na upit da li je terorizam uistinu prijetnja, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Vitomir Popović kazao je da je riječ o jednom od najvećih zla koje je zadesilo čovječanstvo na svim meridijanima.

“Svi moramo da osudimo terorizam i da damo sve od sebe da se borimo i izborimo protiv terorizma kako bi svijet živio u miru, dostojanstveno i spokojno i da svoju sudbinu planira onako kako hoće, a ne da mu ta sudbina bude prekinuta u nekom bioskopu, na nekakvom skupu, u avionu ili bilo gdje drugo.“ dodaje Popović.

Poznata je činjenica da su neka od oružja, korištenih u terorističkim napadima, porijeklom iz BiH. Takođe je poznato da ima regrutovanih mladića iz naše zemlje koji se bore na stranim ratištima, a zatim se vraćaju u BiH.

Dekan Popović navodi da je za borbu protiv terorizma najvažnija koordinacija i sinhronizacija organa i službi koje djeluju na ovim prostorima. “Službe moraju da budu u stanju da se obračunaju sa tim početnim inicijativama za terorizam, kao što je isticanje islamske zastave u Maoči i regrutovanje mladića – Bošnjaka“, kazao je Popović.

Ekspert za borbu protiv terorizma u BiH Dževad Galijašević, okarakterisao je terorizam kao najveći izvor prijetnji sa mogućom eskalacijom.

“Terorizam je nešto što se razvijalo iz takozvanih islamskih milicija odreda El Mudžahedin u ratu i upravo njihovi nekažnjeni zločini doveli su do signala da mogu da organizuju mrežu u BiH. BiH je baza, u bazi se samo ponekad, sporadično, kao opomena izvode terorističke akcije“, pojasnio je Galijašević.

U borbi protiv terorizma Galijašević kaže, potrebno je preći sa načelnog na konkretan pristup ovom problemu, što bi podrazumijevalo imenovanje terorističkih grupa, lokacija na kojima se nalaze i razvijaju ove ideje.

Organizovanjem debata i konferencija na ovu temu, postiže se bolje razumijevanje problema i načina kako da se borimo. Krajem prošle godine je organizovana debata pod nazivom “Terorizam, svijet i mi“ na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Na njoj su predavači pokušali da objasne studentima i prisutnima, zašto i kako je došlo do stanja straha u svijetu zbog terorizma.

Javna debata ’’Terorizam, svijet i mi’’, Banja Luka
Javna debata ’’Terorizam, svijet i mi’’, Banja Luka

Kakvo je stanje u BiH govori i portal ’’Vijesti Ummeta’’ koji slavi terorističke radnje i smrt mnogih ljudi. Na tom portalu sije se mržnja i budi teroristička misao kod mladih ljudi u BiH. Portal je “obaran“ nekoliko puta, ali ipak nastavlja sa radom. Niko nije saznao ko su mu administratori niti su ga uspjeli trajno ukinuti.

Među građanima BiH podijeljeno je mišljenje o terorizmu. Jedni ističu da su uplašeni stalnim napadima i ne planiraju da idu na duža putovanja, čak ni po BiH, jer smatraju da je prijetnja svuda i ne može se nikome više vjerovati. Stariji najviše se, kako kažu, boje za svoju djecu. Ima i onih koji smatraju da je terorizam daleko od nas i da teroristima nismo zanimljivi.

Koliko su tačna ova razmišljanja pokazaće vrijeme, ali i spremnost naroda, vlasti i institucija BiH na zajednički rad i borbu protiv terorizma.

Danka Cvijić je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Gradiške. Danka je studentica Fakulteta političkih nauka u Banjaluci - odsijek za novinarstvo i komunikologiju. Voli da istražuje i piše, a sem novinarstva, zanima je i marketing.

Vezani članci

Zemaljski muzej BiH: Historijska borba za opstanak
Još od 1. februara 1888. godine, Zemaljski muzej se bori s brojnim i čestim finansijskim problemima, ali ga to nije spriječilo da se razvije u najvažniju naučno-obrazovnu i kulturnu instituciju u  Bosni i Hercegovini.
Dizajnerice koje su oduševile i Beyonce
Grafičke dizajnerice Lejla Nuhić i Ajla Šarić ljubav prema grafikama ukomponovale su u dobro poznat brend“Werkstatt“. Njihov nakit dizajniran je za sve autentične žene, specifičan po svom minimalističkom industrijskom stilu, a oduševio je i popularnu divu Beyonce.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu