Bellen Cosmetics: Dobra organizacija kao ključ uspjeha

Foto: Balkan Diskurs

Prirodna kozmetika je sve više izbor potrošača i potrošačica koji/e biraju spoj prirode i kreativnosti umjesto dobrog reklamnog proizvoda. No, pokretanje malog biznisa vlastite kozmetike nije lako, pogotovo ukoliko se istovremeno i studira.

Amila Muratović iz Živinica ovaj izazov uspješno ostvaruje – pokrenula je Bellen Cosmetics, brend ručno izrađene kozmetike od prirodnih voskova, biljnih i eteričnih ulja. Između ostalog, na web stranici ovog malog biznisa se mogu pronaći i ogledala, čajevi, serumi – sve ono što je potrebno za lijepu kožu jedne žene.

Vlastito iskustvo kao inspiracija za pokretanje malog biznisa

Kaže da joj je od djetinjstva kozmetika bila strast. ,,U pubertetu sam se počela suočavati s problematičnom kožom. Nakon dubljeg istraživanja otkrila sam da je glavni krivac moja kozmetika. Proizvode koje sam koristila sadržavali su silikone, parabene, formaldehid, teške metale, kao i usporivače plamena. Ko bi to još poželio u svojim voljenim kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristi za njegu lica“, navodi Muratović koja je tako dobila ideju i napravila nekoliko kozmetičkih preparata za sebe.

Željela je, kako ističe, kreirati prirodnu kozmetiku koja ne uključuje okrutnost prema životinjama i sastojke koji štete ljudima, ali i okolini. Naziv brenda je, kako kaže, nastao sasvim slučajno. ,,U tom periodu kada je i sam brend nastajao, sestra i ja smo gledale film. Glavna glumica se zvala Belén, pogledale smo jedna u drugu i misli su nam se poklopile. Ime Bellen nam se učinilo kao savršeno ime za kozmetiku. Riječ ,,bella“ na talijanskom označava nešto lijepo, tako da je to još jedan razlog više.“

Foto: Balkan Diskurs

Razlika između Bellen kozmetike i ostalih kozmetičkih proizvoda je, nastavlja Muratović, u samom sastavu, ali i u drugim karakteristikama. ,,Bellen ne testira svoju kozmetiku na životinjama i pri izradi ne koristi parabene, formaldehid, silikone niti teške metale. Umjesto toga, Bellen koristi botaničke sirovine iz certificiranog organskog uzgoja. Također, trudimo se slušati zahtjeve i mišljenja naših dragih klijenata. Ambalaža za pohranu kozmetike je uglavnom staklena ili papirna i sigurna za okolinu“, opisuje Muratović koja kaže da je Bellen kozmetika namijenjena ženama koje traže kvalitetnu njegu.

Foto: Balkan Diskurs

Timski rad kao tajna uspjeha

No, standardi ljepote, unatoč alternativama se ne mijenjaju, posebice zbog definiranja ljepote na društvenim mrežama. Ono što ova mlada poduzetnica poručuje svojim klijenticama je da vole i cijene sebe onakvima kakve jesu. ,,Lijepa koža je zdrava koža koju trebamo poštovati. Lice žene sa šminkom je lijepo, ali čisto lice bez šminke je luksuz. Prema tome, smatram kozmetiku mnogo važnijom nego šminku koju koristimo svakodnevno. Svakako želim napomenuti da društvene mreže nisu mjerilo ljepote i da ne trebamo vjerovati svemu što vidimo“, objašnjava.

Pored toga što je pokrenula mali biznis, Amila studira na Farmaceutskom fakultetu na Univerzitetu u Tuzli, a obaveze uspješno usklađuje zahvaljujući svom timu. ,,Zajedno pomažemo jedni drugima u rješavanju obaveza. Ponekad nam je svima naporno, ali kada u timu vlada harmonija sve je mnogo lakše. Bez ikakvog pretjerivanja, ali cijeli tim zrači nekom posebnom energijom. Smatram da je dobra organizacija ključ uspjeha“, kaže Muratović.

Za proizvodnju Bellen kozmetike uglavnom koristi, kako ističe, luksuzne sastojke sa specifičnim učincima. ,,Bellen kozmetika je ručno rađena od prirodnih voskova, biljnih i eteričnih ulja. Dostupni smo u svakom trenutku da poslušamo klijenta te na zahtjev pravimo izmjene u sastavu. Ukoliko je klijent alergičan na određeni sastojak mi ga obično zamijenimo sa nekim drugim koji više prija njegovom tipu kože“, kaže Muratović kojoj je proces proizvodnje u početku bio izazov, no sada ima podršku svog tima.

Foto: Balkan Diskurs

Unikatnost sastojaka kao savršen prirodni recept

,,Proizvodnja zaista izgleda kao jedno malo carstvo čistih ulja i voskova. Trudimo se svakim danom da je sve više unapređujemo savremenom opremom. Da bi nastao jedan proizvod prvo je potrebno razviti inovativnu recepturu. Zatim, primjenjujemo analitičnost u radu. Moramo biti sigurni, pedantni i jako pažljivi pri izradi. Dok je smjesa za proizvode u pripremi, za to vrijeme dezinfikujemo odgovarajuće ambalaže. Kada je smjesa gotova, lagano je premještamo u punilicu i tada kreće detaljno pakovanje preparata“, opisuje Muratović proces proizvodnje.

Cijenu prilagođava uvjetima tržišta, a za svaki proizvod pravi određene kalkulacije koje se obično zasnivaju na uloženom materijalu, radu i utrošenom vremenu. Međutim, bosanskohercegovačko tržište je jako nesigurno za male proizvođače i proizvođačice, a konkurencija se povećava, s čim se slaže i Muratović.

,,Općenito je veliki izazov razviti brend u svijetu visokokvalitetne prirodne kozmetike. Svjesna toga, uvijek biram originalnost i kreativnost. Trudim se da Bellen kozmetika ima autentičan izgled, kvalitetan sastav i lijepe povratne informacije. Drago mi je da su klijenti na vrijeme prepoznali dobrobit ove kozmetike i na taj način ostali vjerni prema istoj“, navodi Muratović čiji proizvodi još nisu pronašli mjesto u maloprodajnom lancu, no planira se okušati i u tim vodama kako bi kupcima olakšala kupovinu.

Foto: Balkan Diskurs

Da svijet proizvodnje i trgovine u BiH nije rezerviran samo za muškarce, dokazuje i Amilin brend koji je primjer za sve buduće žene poduzetnice koje planiraju pokrenuti svoj mali biznis. ,,Počnite što prije! Učite, istražujte, kreirajte. Što ste mlađi to je bolje jer imate više vremena za uspone i padove. Na taj način stičete iskustvo. Nemojte slušati druge, slušajte sebe. Budite sami sebi podrška. Dugotrajno iskustvo će vam otvoriti mnoga vrata“, savjetuje Muratović.

U budućnosti planira proširiti Bellen Cosmetics, no velike planove za budućnost ne želi otkrivati, već, kako kaže, ostaviti ih kao slatko iznenađenje. ,,Također, u narednom periodu bih se voljela posvetiti razvijanjem formulacija za nove proizvode. Svaki dan za mene predstavlja novi početak i smatram da bismo dobro trebali iskoristiti ono što nam život pruža“, zaključuje.

Proizvode Bellen Cosmetics možete potražiti na njihovoj web stranici, ali i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Kristina je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Ljubuškog koja u svojem fokusu rada istražuje ljudska prava, postkonfliktno društvo i rodne stereotipe. Magistrirala je novinarstvo i informatiku/informatologiju na Sveučilištu u Mostaru. Surađuje s nevladinim organizacijama Oštra Nula, Forum ZFD i ONAuBIH. Članica je Udruženja “BH Novinari” i dobitnica njihove nagrade za najbolji studentski rad o radnim pravima novinara.

Vezani članci

SaponiFly: Prirodni sapuni neodoljivih mirisa
Iako je pandemija virusa COVID-19 obeshrabrila mnoge poduzetnike i poduzetnice, to nije slučaj s tridesetsedmogodišnjom Dijanom Markuš, ponosnom vlasnicom SaponiFly brenda.
Bashka Chocolatier: U svaki gram čokolade udahnemo ljubav
Merjem Hamzić je mlada poduzetnica koja se odlučila da dugogodišnji posao u bankarskom sektoru zamijeni sa radionicom čokolade. Zajedno sa suprugom pokrenula je brend ručno pravljene čokolade Bashka.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu