Pruži ruku šapi više će da ti vrati

Foto: Humberto Arellano / Unsplash

„Život sa ljubimcem je ljepši i kakva god da je situacija, ona je uljepša kada dođe da se pomazi i pogleda vas onim pogledom kojeg samo životinje imaju. Bude vam toplo oko srca, i nekako bude ljepše.“

Ovako je život sa ljubimcem opisala Vanesa, djevojka koja je prije skoro godinu odlučila da udomi macu, te joj tako spasi život i ujedno u svoj dom unese neku novu dozu radosti.

Vanesa kaže, kako je veliki ljubitelj svih životinja, no s obzirom da je već imala mačka, koji je nažalost uginuo i ovaj put se odlučila da za svog ljubimca uzme upravo mačku.

Mačke ipak zahtijevaju posebnu njegu i pažnju

Nekom ko se prvi put odluči za mačku kao ljubimca, sva potrebna njega i briga mogu da izgledaju komplikovano no ustvari, bitno je samo dobro se informisati i svojoj maci pružiti puno ljubavi i naravno strpljenja.

„Cijela kuća joj je na raspolaganju, a za njenu njegu biram najkvalitetnije proizvode.“

Razdvojenost ljubimca i vlasnika može teško uticati na oboje, te je samim tim bitno se dobro pripremiti kako bi se kasnije olakšao rastanak.

„Na početku sam se preteško razdvajala od nje kada bih morala negdje na par sati. Danas je lakše, ali sve moram da prilagodim njoj da se ne osjeća usamljeno i da bude sigurna te naravno sita“, istakla je Vanesa.

Mačka kao ravnopravan član porodice

Kako Vanesa kaže, kućni ljubimac možda neće riješiti vaše probleme, ali će vam sigurno pomoći da lakše prođete kroz neki težak period u životu, što su potvrdili i podaci istraživanja UCLA univerziteta.

Naime, prema njihovom istraživanju čak i obično maženje ljubimca dovodi do automatskog opuštanja. Ljudi koji imaju interakciju sa ljubimcima, i generalno životinjama, u svom mozgu potiču lučenje serotonina i oxitocina koji igraju ulogu u podizanju raspoloženja.

Zanimljiv podatak iz tog istraživanja je da posjeta psa u trajanju od 12 minuta pomogla da se kod pacijenta sa zatajenjem srca poboljša funkcija srca i pluća tako što se snizio pritisak, te se smanjilo otpuštanje štetnih hormona i smanjila se anksioznost.

Pored svih psihičkih benefita za naše zdravlje, tu su dakako i oni fizički.
Ukoliko osoba posjeduje psa, redovnim izlascima u šetnje će osnažiti kondiciju i poboljšati opće zdravstevno stanje.

Životinje su zaista jedna blagodat, i trebali bi da se o njima brinemo sa puno ljubavi i poštovanja. Ukoliko imate mogućnost i priliku, svakako bi trebali da pružite dom nekoj od napuštenih životinja i zauzvrat dobijete mnogo više, jer kao što i sam naslov kaže: „Pruži ruku šapi više će da ti vrati.“

Sajma je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Cazina. Radi kao volonter u PRONI Omladinskom klubu Cazin. Bavi se fotografijom novinarstvom i svim što uključuje kreativni rad. Trenutno je učesnik Erasmus+programa u Sloveniji.

Vezani članci

Mjera ljudskosti u trenutku rizika
Nastupio je trenutak rizika koji je dovoljno velik da postane mjera ljudskosti. Trenutak žrtve za mene, za tebe, sina i kćerku što čekaju očev povratak, trenutak za čovjeka kojeg i ne poznaješ obilježio je eru čovječnosti.
Priče i mjesta kojima se vraćam
Čini mi se da neću moći a da se ne vratim ponovo porušenim mjestima mog djetinjstva, jer  ona su tu da razbude, da potresu, dio su mog identiteta; nasuprot svemu ona su tu da ponovo ožive.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu