Velma Šarić i bosanska mirovna organizacija dobitnici prve međunarodne nagrade za izgradnju mira

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica CPI-a. (foto: arhiva CPI-a)

Centru za postkonfliktna istraživanja (CPI), odnosno njegovoj osnivačici i predsjednici Velmi Šarić, jučer je u Washington-u, D.C. dodijeljena prva nagrada “Local Peacebulider” (lokalni graditelj mira), čime su još jednom prepoznati kao vodeća bosansko-hercegovačka organizacija za izgradnju održivog mira, odnosno sprečavanje i smanjenje nasilnih sukoba. 

Nagradu je dodijelila Alijansa za izgradnju mira (AfP), vodeća nestranačka globalna mreža s više od 150 članica koje u 181 državi rade na okončanju i prevenciji nasilnog sukoba i izgradnji mira. 

Liz Hume, izvršna direktorica AfP-a je kazala da su Velma Šarić i CPI nevjerovatan primjer vođenih organizacija za izgradnju mira koje razumiju dinamiku lokalnih sukoba i znaju kako ih riješiti kroz obrazovanje i prenošenje priča/iskustava. 

CPI bazira svoj rad na korištenju inovativnih multimedijalih sadržaja za promociju mirovnih narativa, uključujući dokumentarne filmove, fotografiju i umjetnost. (foto: arhiva CPI-a)

„Iako je BiH uspjela izbjeći rat od 1995. godine, prošle godine država je ponovno proživjela etničku krizu, a rad Velme Šarić i CPI-a su ključni za sprečavanje i smanjenje ove krize i izgradnju dugoročnog mira u BiH, na svim nivoima društva. CPI i Velma Šarić su pomogli da razumijemo dinamiku sukoba i kako mi možemo pomoći na međunarodnom nivou“, kazala je Hume. 

Šarić je kazala da AfP-ova prva nagrada za lokalnog graditelja mira, koja je dodijeljena u trenutku kada se Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan suočavaju s rastućom dinamikom etničkih netrpeljivosti i glorifikacijom ratnih zločinaca, dodatno inspiriše njen tim da aktivno radi na izgradnji održivog mira. 

„Kao organizacija (CPI) već deset godina aktivno radimo na izgradnji održivog mira a ova nagrada će nam pomoći da nastavimo našu misiju, unatoč značajnim preprekama. Nagradu posvećujem izuzetno talentovanom timu kojeg predstavlja bosansko-hercegovačka omladina, naši partneri, savjetnici, te donatorima koji vjeruju u nas“, istakla je Šarić. 

Dobitnica AfP-ove nagrade za lokalne graditelje mira je osnivačica i predsjednica CPI-a, koja ima više od 20 godina iskustva u radu u BiH kao istraživačica, novinarka, stručnjakinja za izgradnju mira, aktivistica za ljudska prava i ambasadorica mira Centra za mirovne studije u Šri Lanki.

Otvaranje izložbe nagrađivanog CPI projekta ,,Obični heroji’ na mostu Skenderija, Sarajevo. (foto: arhiva CPI-a)

CPI je dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada, među kojima su i ona za interkulturalnu inovaciju 2014/2015 od strane Saveza civilizacija Ujedinjenih naroda (UN-a) i BMW grupacije i interkulturalna postignuća Austrijskog saveznog ministarstva za Evropu, integracije i vanjske poslove. Također, izabran je od 65 međunarodnih finalista u top pet kandidata za nagradu „Diversity advantage challenge“ Vijeća Evrope. Rad CPI u ovoj oblasti se takođe našao među najboljim praksama u priručniku koji je razvio Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope kako bi pomogao izabranim zvaničnicima u 46 država članica da organizuju interkulturalne i međuvjerske aktivnosti.

Mladi volonteri i učesnici CPI Škole za Mlade Srebrenica, jul 2021. (foto: arhiva CPI-a)

Više o radu centru i načinima na koje vi možete doprinjeti mirovnom radu u BiH možete pronaći na https://p-crc.org/bs/

Vezani članci

Dokumentarne fotografije Dijane Muminović sa američko-bosanskim pečatom
Dijana Muminović, magistrica vizuelnih komunikacija, je nagrađivana američko-bosanska fotografkinja koja kroz dokumentarnu fotografiju priča priče o imigrantima, ljudskim pravima i posljedicama rata u Bosni i Hercegovini.
Pionirska kuća – šutnja i poricanje u Višegradu
Rat u Bosni je završio prije 20 godina, ali se istočnobosanski grad Višegrad i dalje bori sa historijom. Lokalna vlast je željela porušiti kuću u Pionirskoj ulici, gdje je živo spaljeno 70 civila muslimana. Protesti su zaustavili odluku, ali stalno rješenje još nije nađeno.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu