Velma Šarić i bosanska mirovna organizacija dobitnici prve međunarodne nagrade za izgradnju mira

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica CPI-a. (foto: arhiva CPI-a)

Centru za postkonfliktna istraživanja (CPI), odnosno njegovoj osnivačici i predsjednici Velmi Šarić, jučer je u Washington-u, D.C. dodijeljena prva nagrada “Local Peacebulider” (lokalni graditelj mira), čime su još jednom prepoznati kao vodeća bosansko-hercegovačka organizacija za izgradnju održivog mira, odnosno sprečavanje i smanjenje nasilnih sukoba. 

Nagradu je dodijelila Alijansa za izgradnju mira (AfP), vodeća nestranačka globalna mreža s više od 150 članica koje u 181 državi rade na okončanju i prevenciji nasilnog sukoba i izgradnji mira. 

Liz Hume, izvršna direktorica AfP-a je kazala da su Velma Šarić i CPI nevjerovatan primjer vođenih organizacija za izgradnju mira koje razumiju dinamiku lokalnih sukoba i znaju kako ih riješiti kroz obrazovanje i prenošenje priča/iskustava. 

CPI bazira svoj rad na korištenju inovativnih multimedijalih sadržaja za promociju mirovnih narativa, uključujući dokumentarne filmove, fotografiju i umjetnost. (foto: arhiva CPI-a)

„Iako je BiH uspjela izbjeći rat od 1995. godine, prošle godine država je ponovno proživjela etničku krizu, a rad Velme Šarić i CPI-a su ključni za sprečavanje i smanjenje ove krize i izgradnju dugoročnog mira u BiH, na svim nivoima društva. CPI i Velma Šarić su pomogli da razumijemo dinamiku sukoba i kako mi možemo pomoći na međunarodnom nivou“, kazala je Hume. 

Šarić je kazala da AfP-ova prva nagrada za lokalnog graditelja mira, koja je dodijeljena u trenutku kada se Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan suočavaju s rastućom dinamikom etničkih netrpeljivosti i glorifikacijom ratnih zločinaca, dodatno inspiriše njen tim da aktivno radi na izgradnji održivog mira. 

„Kao organizacija (CPI) već deset godina aktivno radimo na izgradnji održivog mira a ova nagrada će nam pomoći da nastavimo našu misiju, unatoč značajnim preprekama. Nagradu posvećujem izuzetno talentovanom timu kojeg predstavlja bosansko-hercegovačka omladina, naši partneri, savjetnici, te donatorima koji vjeruju u nas“, istakla je Šarić. 

Dobitnica AfP-ove nagrade za lokalne graditelje mira je osnivačica i predsjednica CPI-a, koja ima više od 20 godina iskustva u radu u BiH kao istraživačica, novinarka, stručnjakinja za izgradnju mira, aktivistica za ljudska prava i ambasadorica mira Centra za mirovne studije u Šri Lanki.

Otvaranje izložbe nagrađivanog CPI projekta ,,Obični heroji’ na mostu Skenderija, Sarajevo. (foto: arhiva CPI-a)

CPI je dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada, među kojima su i ona za interkulturalnu inovaciju 2014/2015 od strane Saveza civilizacija Ujedinjenih naroda (UN-a) i BMW grupacije i interkulturalna postignuća Austrijskog saveznog ministarstva za Evropu, integracije i vanjske poslove. Također, izabran je od 65 međunarodnih finalista u top pet kandidata za nagradu „Diversity advantage challenge“ Vijeća Evrope. Rad CPI u ovoj oblasti se takođe našao među najboljim praksama u priručniku koji je razvio Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope kako bi pomogao izabranim zvaničnicima u 46 država članica da organizuju interkulturalne i međuvjerske aktivnosti.

Mladi volonteri i učesnici CPI Škole za Mlade Srebrenica, jul 2021. (foto: arhiva CPI-a)

Više o radu centru i načinima na koje vi možete doprinjeti mirovnom radu u BiH možete pronaći na https://p-crc.org/bs/

Vezani članci

Adama Dieng: Moj san je vidjeti uništenje podjela na osnovu linija identiteta
Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) i Kancelarija rezidentnog koordinatora UN-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovali su, 12. februara, sastanak predstavnika organizacija civilnog društva (OCD) sa podsekretarom Adamom Diengom, Specijalnim savjetnikom Ujedinjenih Nacija (UN) za prevenciju genocida.
„Majčina marama“ u Istanbulu i Beogradu
U okviru obilježavanja 28. godišnjice od genocida u Srebrenici, u Istanbulu i Beogradu je postavljena instalacija „Majčina marama“ – postavka koja pokazuje da su sve žene svijeta uz majke Srebrenice i da se samo zajedno mogu boriti za istinu.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu