Bosansko-hercegovački heroji iz vode

Foto: Amel Kapo

Iako osnovan s ciljem razvijanja inkluzivnog sporta, plivački klub „Spid“ već osmu godinu je mjesto susreta, neraskidivih prijateljstava i druženja djece iz cijele Bosne i Hercegovini (BiH) bez obzira na etničke ili bilo kakve podijele ali i mnogobrojnih nagrada koje osvajaju djeca sa poteškoćama u razvoju ili nekom vrstom invaliditeta, a koje nerijetko nazivaju „heroji iz vode“. 

Amel Kapo, osnivač ali i trener kluba „Spid“, kazao je da je od studentskih dana znao šta je njegov cilj i nije ga mijenjao ali je ipak iznenađen uspjehom koji bilježi sa djecom koja treniraju jer je lično zaslužan za nastanak bosansko-hercegovačkih heroja iz vode. 

Amel Kapo, osnivač i trener kluba „Spid“ (Foto: Amel Kapo)

Primjer uspjeha zbog kvalitetnog rada i snažne volje je Ismail Zulfić, sada 12-godišnji dječak kojeg nazivaju „leptir bez krila“. Ovaj dječak rođen je bez gornjih ekstremiteta i deformitetom desne noge ali to ga nije spriječilo da uz stručnu pomoć trenera Kape osvoji 40 medalja. 

Kapo je podsjetio i na veliki uspjeh Ismaila Barlova, koji je osvojio A normu na Paraolimpijskim igrama sa samo 12 godina. Naglasio je da je riječ o heroju koji je ispisao stranice bosansko-hercegovačke historije kada je ova norma u pitanju.  

„Kad sam počinjao nisam ni pomislio da ću imati ovakav uspjeh“, navodi Kapo, ističući da je sport pravo svakog čovjeka ali i da mora biti besplatan. 

Uz Kapu, klub „Spid“ ima još nekoliko trenera koji su također zaslužni za nastanak heroja iz vode, a Klub se finansira od projekata i vanjskih sponzora.

Iako je završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i magistrirao na tom fakultetu, Kapo pojašnjava da je imao tremu na početku rada jer „nas niko nije učio kako da radimo“ zbog toga što u sistemu ne postoje programi koji buduće trenere pripremaju za ovakve zadatke, pa su uvjetovani da svoje znanje potraže izvan granica naše države. 

„Volja se uvijek isplati“, naglasio je Kapo.

Klub „Spid“, kako je pojasnio, razvija sportske i tjelesne vještine, a ujedno i ruši predrasude i stigme koje su ustaljene u našoj zajednici. 

„U ovom Klubu sastaju se djeca iz cijele BiH, bez obzira na nacionalnost, etnicitet i religiju. Na ovom mjestu spajaju se svi iz jednog i istog cilja, a to je da najmlađima sutra bude bolje i lakše“, kazao je Kapo, dodavši da se uz velika prijateljstva za neke počinju i nove ljubavi. 

Svaka od priča nosi pokaz o jednom velikom trudu i ljubavi koja nema granice, o ljubavi i radu koja nije omeđena predrasudama i diskriminacijom. Za postignute rezultate zaslužan je Kapo, kao i njegov tim trenera koji neumorno daju sve od sebe za one kojima je potrebno samo jedno, a to je da budu jednaki kao i svi mi ostali. 

Klub „Spid“ razvija sportske i tjelesne vještine. (Foto: Amel Kapo)

„U sportu su bitni rezultati ali i važnost društvene priče koju smo izgradili“, naglasio je Kapo, osnivač porodice „Spid“ koja niže velike uspjehe ali i ruši mnogobrojne barijere.

Omar je obučeni Balkan Diskurs dopisnik iz Visokog. Studira žurnalistiku i komunikologiju u Sarajevu. Jos kao učenik, bavio se istraživanjem čovjeka i njegove kompleksne prirode. Umjetnost je njegova velika strast.

Vezani članci

SAD moraju Istok Evrope sačuvati od Moskve
Nestabilna i interno razbijena Evropa, čije su granice u stalnoj opasnosti od ratoborne Rusije, bila bi katastrofa za američku spoljnu politiku i unazadila bi napredak svih predsjednika SAD od Ronalda Regana.
„Borba“ sa diskriminacijom na osnovu izgleda
Arabella Lakić iz Breze, nedaleko od Sarajeva, studentica je poslovne ekonomije i mlada poduzetnica, koja se uspjela izboriti sa diskriminacijom na osnovu izgleda, a kojoj je bila izložena zbog prekomjerne tjelesne težine.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu