POZIV ZA PRIJAVE: Škola za mlade Srebrenica

Foto: Jonathan Angell

Ovog jula, u okviru programa obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizuje četvrto izdanje Škole za mlade Srebrenica.

Škola će okupiti 30 mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta da tokom sedmodnevnog programa (7 – 14. jul) uče od regionalnih i svjetskih stručnjaka iz oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i gradnje historijskih narativa, ljudskih prava i prevencije genocida i masovnih zločina.

Škola će uključiti niz predavanja i radionica sa ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i masovnih zločina, tranzicione pravde i ljudskih prava. Tokom prva tri izdanja škole, govornici i predavači su bili Emir Suljagić, Tanya Domi, Sabina Čehajić-Clancy, Dino Abazović, Mehnaz Afridi, Matthew HollidayDenis DžidićMarijana Toma, Paul Lowe, kao i predstavnici Misije OSCE-a u BiHUjedinjenih naroda u BiHTRIAL u BiHBalkanske istraživačke mrežeRegionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO)Inicijative mladih za ljudska prava i mnogi drugi.

Škola je osmišljena za 30 studenata i istraživača iz cijelog svijeta (starosti između 18 i 30 godina) koji imaju interes za oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i prevencije masovnih zločina, a radni jezik škole je engleski. Troškove smještaja, prevoza, hrane i materijala za odabrane učesnike (državljane Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije) snosi organizator. Od odabranih međunarodnih učesnika se očekuje da pokriju troškove prevoza do Srebrenice i plate 100 € naknade za smještaj, hranu i materijal.

Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana škole. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na [email protected]. Rok za prijave je 16. jun 2023. godine.

Vezani članci

Isključenost iz obrazovnog sistema za najranjivije kategorije društva u BiH: Uvod
Poslije sukoba, društva su suočena sa izazovom obnove obrazovnih sistema pod okriljem novih političkih krajolika. Djeca su najčešća grupacija kojoj ovi slomljeni obrazovni sistemi štete, posebno djeca sa fizičkim, mentalnim ili emocionalnim nedostacima.
Priča Hasana Jusovića zvanog „Duša“
Hasan Jusović i Aco Nenadić su se upoznali u Sarajevu. Bio je još uvijek mir. Hasan je radio kao vozač generala Jugoslovenske narodne armije (JNA) Vojislava Đurđevca, a Aco je služio vojni rok u glavnom gradu Bosne i Hercegovina (BiH).

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu