POZIV ZA PRIJAVE: Škola za mlade Srebrenica

Foto: Jonathan Angell

Ovog jula, u okviru programa obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizuje četvrto izdanje Škole za mlade Srebrenica.

Škola će okupiti 30 mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta da tokom sedmodnevnog programa (7 – 14. jul) uče od regionalnih i svjetskih stručnjaka iz oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i gradnje historijskih narativa, ljudskih prava i prevencije genocida i masovnih zločina.

Škola će uključiti niz predavanja i radionica sa ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i masovnih zločina, tranzicione pravde i ljudskih prava. Tokom prva tri izdanja škole, govornici i predavači su bili Emir Suljagić, Tanya Domi, Sabina Čehajić-Clancy, Dino Abazović, Mehnaz Afridi, Matthew HollidayDenis DžidićMarijana Toma, Paul Lowe, kao i predstavnici Misije OSCE-a u BiHUjedinjenih naroda u BiHTRIAL u BiHBalkanske istraživačke mrežeRegionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO)Inicijative mladih za ljudska prava i mnogi drugi.

Škola je osmišljena za 30 studenata i istraživača iz cijelog svijeta (starosti između 18 i 30 godina) koji imaju interes za oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i prevencije masovnih zločina, a radni jezik škole je engleski. Troškove smještaja, prevoza, hrane i materijala za odabrane učesnike (državljane Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije) snosi organizator. Od odabranih međunarodnih učesnika se očekuje da pokriju troškove prevoza do Srebrenice i plate 100 € naknade za smještaj, hranu i materijal.

Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana škole. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na [email protected]. Rok za prijave je 16. jun 2023. godine.

Vezani članci

Crkva mira i ljubavi u Bugojnu
Malo mjesto Vesela Straža kod Bugojna odnedavno je postalo središte povijesne riznice.
E moj Tito #JUGONOSTALGIJA
Eh, to su bili dani…

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu