POZIV ZA PRIJAVE: Škola za mlade Srebrenica

Foto: Jonathan Angell

Ovog jula, u okviru programa obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizuje četvrto izdanje Škole za mlade Srebrenica.

Škola će okupiti 30 mladih ljudi iz zemalja Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta da tokom sedmodnevnog programa (7 – 14. jul) uče od regionalnih i svjetskih stručnjaka iz oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i gradnje historijskih narativa, ljudskih prava i prevencije genocida i masovnih zločina.

Škola će uključiti niz predavanja i radionica sa ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i masovnih zločina, tranzicione pravde i ljudskih prava. Tokom prva tri izdanja škole, govornici i predavači su bili Emir Suljagić, Tanya Domi, Sabina Čehajić-Clancy, Dino Abazović, Mehnaz Afridi, Matthew HollidayDenis DžidićMarijana Toma, Paul Lowe, kao i predstavnici Misije OSCE-a u BiHUjedinjenih naroda u BiHTRIAL u BiHBalkanske istraživačke mrežeRegionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO)Inicijative mladih za ljudska prava i mnogi drugi.

Škola je osmišljena za 30 studenata i istraživača iz cijelog svijeta (starosti između 18 i 30 godina) koji imaju interes za oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i prevencije masovnih zločina, a radni jezik škole je engleski. Troškove smještaja, prevoza, hrane i materijala za odabrane učesnike (državljane Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije) snosi organizator. Od odabranih međunarodnih učesnika se očekuje da pokriju troškove prevoza do Srebrenice i plate 100 € naknade za smještaj, hranu i materijal.

Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana škole. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na [email protected]. Rok za prijave je 16. jun 2023. godine.

Vezani članci

Lana Bastašić: U zemlji čuda na brdovitom Balkanu
Jedna „road trip’’ priča ima smisla jedino kada putnici, makar pogrešno, vjeruju u nekakav cilj, završetak putovanja kojim će se riješiti svi problemi i okončati sva muka. U Bosni cilja nema, sve su ceste naizgled jednako učmale i besmislene, vode te ukrug čak i kada ti se čini da napreduješ. Voziti kroz Bosnu zahtijeva drugačiju dimenziju: jednog izvrnutog, kosmičkog crva koji ne vodi ka nekom vanjskom, stvarnom odredištu već u sumorne, jedva prohodne dubine tvog sopstvenog bića. Riječi su književnice Lane Bastašić koja se publici predstavila romanom prvijencem „Uhvati zeca’’, u kojem njene junakinje poput Alise tragaju za odgovorima.
Potreban konkretniji rad za spriječavanje terorizma u BiH
Sve češće u medijima možemo pročitati ili vidjeti koliko je osoba poginulo u eksploziji neke bombe – napadu člana ISIL-a. Često se terorizam povezuje sa BiH, u kojoj je takođe bilo nekoliko terorističkih akata. Jako je teško odgovoriti da li su ti koji oduzimaju živote negdje oko nas ili daleko. Da bi se izbjegla sumnja da li su oko nas, stručnjaci smatraju da je potreban koordinirani rad i veći angažman vlasti.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu