Budi svoja. Hrabra. Drugačija. Ponosna.

Fotografija: Edvin Kalić

Maštajući o unikatnom proizvodu pod etiketom ,,Made in BiH“, sestre Nermina Hodžić i Emina Hodžić Adilović kreirale su kvalitetne proizvode s prepoznatljivim autorskim izrazom Kaftan studija. 

Na putu tog stvaranja nije ih sprečilo baš ništa. Sama ideja za dizajnom došla je zahvaljujući njihovom obrazovanju na Akademiji likovnih umetnosti gde su se već od druge godine fakulteta opredelile za modni dizajn. Skupa su formirale „Kaftan studio“. Uživajući, počele su stvarati unikatne komade čije su vlasnice bile odgovorno svesne svoje lepote i posebnosti. Kroz svoj rad upoznale su divne žene. Majke, sestre, ćerke. Stekle prijatelje. Osetile lepotu komunikacije s dobrim i posebnim svetom. 

Skromne dizajnerice stekle su veliki internacionalni uspeh, a dizajn „Made in BiH“ bio je na crvenom tepihu dodele Oscara i to dve godine zaredom. Takođe su „Kaftan studio“ haljine bile na ceremoniji dodele nagrada Zlatni Globus. Njihove kreacije nosila je i pjevačica Chaka Khan na fotografijama snimljenim za magazin Variety, te pjevačica Tiffany Young za magazin Schon. Fotografije njihovih proizvoda objavljene su u časopisima Vogue US, Elle, Cosmopolitan, Lofficel… 

Fotografija: Edvin Kalić

„Od početka rada Kaftan studio je uvijek imao dobru saradnju s lokalnim brendovima i kroz svoj rad smo se također uvijek trudile da podržimo druge proizvođače u vidu zajedničkih nastupa ili promocijom putem naših društvenih mreža“, ističu sestre Kaftan.

Inspiracija za njih predstavlja široki koncept do kojeg se dolazi radom. Kontinuirani rad i otvoreni um su ključ uspjeha.

I onda na tom putu stvaranja, malo po malo, hrabrim korakom stigle su do svog najvećeg uspeha, kvalitetnog dizajnerskog proizvoda i prepoznatljivog autorskog jezika. Sa svakim završetkom nove kolekcije, one se vraćaju na početak kao da se ništa pre nije desilo jer uspeh, kako kažu, lako može uljuljati kreativca. 

Fotografija: Edvin Kalić

Kao proizvod inspiracije jedinstvenih i hrabrih žena nastala je i ,,Sisters“ kolekcija, kojom ispitujući svoje vlastite različitosti dizajnerice „Kaftan studija“ predstavljaju dva autentična vizuelna izraza koji iako su naizgled drugačiji ipak funkcioniču zajedno – jedinstveno. Oslanjajući se na smele i maštovite žene, proizvodi iz ove kolekcije su upravo za one koje žele da budu svoje, bez straha da li će kao takve biti prihvaćene i voljene.

Poštovanje različitosti, sloboda izbora, razumevanje, tolerancija, ljubav i prihvatanje su neke od najplemenitijih odlika ljudskog bića i manifest slobode koju „Kaftan studio“ hrabro demonstrira kroz svoje umetničko delovanje u sferi modnog dizajna. Za ove sestre, rad predstavlja manifestaciju slobode. 

Kao neko s jakim, pozitivnim i plemenitim uticajem postale su deo regionalne inicijative ,,JaSamBalkan“ te poslale snažnu poruku da smo zajedno i tokom perioda samoizolacije. Da nam se posebno pokazuje koliko smo svi pojedinačno važni i koliko smo u stvari jednaki, konstantno upućeni jedni na druge i kao ljudski rod međusobno povezani. 

Ovaj članak je ranije objavljen u prvom izdanju MIR Magazina. MIR Magazin je godišnja publikacija i platforma za mlade inovativne ljude koju su razvili Centar za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskurs. Posvećen je pojedincima i organizacijama koje su nam ostavile u naslijeđe čvrste temelje za nastavak naše borbe za mir i pravdu.

Anđela je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Priboja, diplomirani je novinar na Filozofskom fakultetu, Univerziteta Istočno Sarajevo. Radila je dve godine na BH Radio i na BH Televiziji. Osvojila je treće mesto na PR Challenge 2019. godine a 2020. godine započela je kurs arapskog jezika u KC Kralj Fahd.

Vezani članci

Višegradska eko katastrofa: Od prelijepe Drine napravljena deponija
Rijeka Drina, koja je nekoć činila granicu između istočnog i zapadnog dijela Rimskog Carstva, a danas, na istoku Bosne i Hercegovine, svojim donjim tokom čini prirodnu granicu sa susjednom Srbijom, već godinama se suočava s problemom otpada.
Ron Haviv: Fotografije za dokumentovanje zločina
Američki fotograf Ron Haviv proveo je deset godina dokumentujući ratove na Balkanu. Njegovi radovi korišteni su kao dokazni materijal na suđenjima ratnim zločincima. Izložba njegovih radova "Krv i med: Dnevnik balkanskog rata" se održava u Galeriji 11/07/95 do aprila 2016. godine.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu