Dobrovoljni vatrogasci: Hrabrost, liderstvo i zajedništvo

Izvor: Vatrogasno društvo “Turbe”

Vatrogasno društvo “Turbe” u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine s ponosom stoji kao oslonac zajednice sa svojih 50 članova, od kojih su 28 omladinci, i nepokolebljivo su posvećeni zaštiti i sigurnosti svojih sugrađana.

Pod motom “Naše slobodno vrijeme za Vašu sigurnost” odražavaju predanost i spremnost da se žrtvuju kako bi pružili zaštitu onima kojima je potrebna. 

Vuku korijene postojanja još iz 1922. godine, kada su osnovani od tadašnje firme “Ugar”, i sa svjetlom tradicijom i danas sjaje. 

Veliku odgovornost kako prema vatrogascima od kojih su većina mladi entuzijasti, tako i prema zajednici, društvu, nosi direktor Kenan Zahirović. Prilikom preuzimanja rukovodeće pozicije to mu je bio veliki izazov jer je prije sedam godina vatrogasno društvo gotovo bilo pred zatvaranje. Međutim, danas s ponosom ističe niz uspješno realizovanih akcija i projekata. 

Pokazna vježba na Edukacijskom fakultetu u Travniku (Izvor: Vatrogasno društvo “Turbe”)

Podsjetio je na “Dan otvorenih vrata” kada učenici osnovnih škola dolaze u posjetu kako bi stekli osnovna znanja o tome kako reagovati u slučaju požara. Učenici se upoznaju sa vatrogascima i opremom koju koriste a imaju priliku i da vide pokazne vježbe koje im izvode vatrogasci. 

Vatrogasno društvo “Turbe” kao rezultat saradnje s lokalnim vlastima, koja je prema Zahiroviću u proteklih pet godina na zavidnom nivou, dobilo je par motorola uređaja koje su im izuzetno korisne u radu, a napravili su i hidrant koji im je značajno olakšao brzu reakciju na požare. 

Osim realizirane saradnje, Zahirović naglašava da rade i na nekoliko drugih projekata s vlastima s ciljem da unaprijede lokalnu zajednicu. „Svi ovi napori pokazuju njihovu podršku i angažman u ostvarivanju ciljeva zajednice, i izuzetno smo zahvalni na tome“, kazao je Zahirović. 

Alman Hrustanović, komandir vatrogasne jedinice, pojasnio je da je najveća odgovornost komandira da održi red u jedinici kako ne bi bilo nepotrebnih svađa i rasprava. Naglasio je da je riječ o dobrovoljnom društvu i da su svi tu iz razloga što to vole. „Teško je reći nekome nešto da radi jer smo svi tu dobrovoljno“, kazao je Hrustanović. 

Vatrogasci, dobrovoljci nakon uspješne intervencije na Vlašiću (Izvor: Vatrogasno društvo “Turbe”)

Na upit kako se postaje dobrovoljni vatrogasac, Hrustanović je odgovorio da članovi društva koji napune 18 godina prolaze odgovarajuću obuku kako bi stekli uslove za ispit za dobrovoljnog vatrogasca, a što je ujedno i preduslov za izlazak na požar. I prije toga, dodaje da se održavaju posebne obuke. 

„Obuke koje naši vatrogasci svake godine održavaju su u maju, mjesecu zaštite od požara“, naveo je komandir vatrogasne jedinice iz “Turbeta”.  

Također, tokom ljeta provode obuke za upoznavanje s opremom, taktikom i procjenom sigurnosti. Dobrovoljni vatrogasci učestvuju i na drugim obukama i seminarima, a dodatna predavanja im održava počasni član i vatrogasac Nesib Mehić, koji ima preko 50 godina iskustva. 

„Vršimo obuku zamjene uloge kako bi osigurali da u slučaju požara postoji osoba koja može preuzeti odgovarajuću funkciju ukoliko je osoba obučena za tu specifičnu ulogu nedostupna“, kazao je Hrustanović. 

Društvo se finansira, kako je pojasnio Zahirović, preko Općine Travnik i godišnji budžet je 10.000 konvertabilnih maraka, a upravljanje je povjereno Upravnom odboru vatrogasnog društva i oni donose odluke bilo da se radi o nabavci vozila, registraciji, opremi ili sličnim potrebama. 

Rad Vatrogasnog društva “Turbe” prepoznali su i ljudi iz Švicarske, Danske i Holandije i svojim donacijama su olakšali rad. „Možemo se pohvaliti da zadnjih sedam godina nismo ništa od opreme kupili, a mnogo smo dobili. Najviše opreme smo dobili od prijatelja iz Švicarske koji su nam donirali i vatrogasno vozilo. Od prijatelja iz Danske smo dobili odijela Viking, koja su jako dobra i kvalitetna“, kazao je Zahirović.

S obzirom na to da je većina opreme koju posjeduje Vatrogasno društvo “Turbe” donirana, direktor naglašava da je i to pokazatelj koliko su trud i rad prepoznati.

Amel Zolota je obučeni Balkan Diskurs dopisnik iz Travnika. Student je Fakulteta za medije i komunikacije na Internacionalom Univerzitetu Travnik. Također, dobrovoljni je vatrogasac u „Vatrogasnom društvu Turbe“. Učestvovao je na raznim seminarima i treninzima medijske pismenosti.

Vezani članci

Sarajevo podržava ukrajinski narod i stoji uz Ukrajinu
U danima kada se obilježava 30 godina od početka najduže opsade u modernoj historiji jednog glavnog grada, više stotina građanki i građana Sarajeva protestovalo je protiv agresije Rusije na Ukrajinu, šaljući jedinstvenu poruku da suosjećaju s narodom Ukrajine, apelujući na bosanskohercegovačke vlasti da osiguraju mogućnost boravka ukrajinskih izbjeglica u našoj državi duže od 30 dana.
Od progona do ponosa: Goran Miletić o razvoju LGBT aktivizma na Zapadnom Balkanu
Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan je uključen u LGBT aktivizam i borbu za ljudska prava od ranih 90ih. Miletić je za Balkan Diskurs govorio o razvoju LGBT aktivizma na Zapadnom Balkanu, trenutnom stanju stvari i kako on vidi budućnost ovog pokreta u regionu.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu