Meyacota – moda koja pomjera stereotipne granice

Foto: privatna arhiva

Zaljubljenost u modu Sumeje Arifović datira još iz dječijih dana, kada je u vrtiću crtala odjeću i modele, a njeni radovi završavali u dječijim časopisima.

Njena prva bojanka sa modelima, koju joj je donijela tetka iz Ljubljane, najdraži joj je poklon, a ujedno i početak ljubavi prema modnom dizajnu. Uz podršku prijatelja još u srednjoj školi je brendirala svoju ljubav pod nazivom “Meyacota”. 

Počela je da eksperimentiše na vlastitom stilu, a to se prenijelo i na njene kreacije. „Moda me ispunjava kako na polju kreativnosti, odnosno dizajniranja, tako i za eksperimentiranje u vlastitom stilu. I ako za mnoge su to samo parčad materijala ili kako često zovu ʻkrpiceʼ znala sam se pronaći u situaciji da posljednji novac ostavim u radnjama upravo zato jer su me cipele ili neki modni komad očarali“, kazala je Arifović. 

Sumeja Arifović odmalena eksperimentira sa stilom (Foto: privatna arhiva)

U njenom ormaru, kako navodi, trenutno su must have – mid suknje, kaubojske čizme i ljetni topovi u različitim nijansama. „Uvijek ću biti zaljubljena u modu i eksperimentisati sa raznim stilovima“, istaknula je vlasnica brenda “Meyacota”. 

Smatra da kada jednom steknete kredibilitet  rjeđe nailazite na prepreke, međutim, put do toga je trnovit. Njena prva revija će joj zauvijek ostati u posebnom sjećanju ali proces organizacije iste bio je jako težak jer su je smatrali početnicom i nije imala kredibilitet ozbiljnog dizajnera. 

„Kroz sve kolekcije sam pokušala unijeti dozu sebe. Prva kolekcija bila je spoj mode i filma, jer sam u tom trenutku razmišljala o daljim studijima nakon srednje skole i moje dvije opcije su bile: moda i gluma“, navela je Arifović. 

Jedna od njenih kolekcija je pod nazivom “Buntovnik”, a sastoji se od kreacija koje su sa motivima nekih tema pred kojima zatvaramo oči, poput borbe za ravnopravnost LGBTQ populacije, nasilja nad muškarcima, feminizma i tako dalje. Pojasnila je da ima kreacije i sa motivima čuvenog govora Cher ʻMom I am a rich manʼ,  dok je jedna posvećena djevojčici koja je seksualno zlostavljanja na Kosovu, a jedna ʻO is not a sizeʼ, a koja simbolično predstavlja da se pojam ljepote ne smije zasnivati na kilaži. 

Tokom rada, ističe da nije dobila niti jedan ružan komentar te da joj podrške nije falilo od samog početka. 

Modne kreacije Sumeje Arifović protkane su temom ljudskih prava (Foto: privatna arhiva)

„Nisam osoba koja pretjerano razmišlja o prošlosti i budućnosti. Volim da živim u sadašnjosti. Svaki plan i ideju volim odmah da realizujem“, kazala je ona, istaknuvši da je u decembru imala i treću modnu reviju pod nazivom ʻI am womanʼ, koja je posvećena feminizmu. 

Kroz kolekciju želi da predstavi snagu koju sve žene nose i kreacije su upravo sa feminističkim motivima.

„Vaš spol nije ključan faktor odnosno barijera ka uspjehu. Recimo modni dizajn se svrstava kao “žensko” zanimanje, međutim svi znamo da su najbolji modni dizajneri u svijetu upravo muškarci. Tako da poduzetništvo ili bilo koji drugi posao ne smije da se prepiše samo jednom spolu“, smatra Arifović. 

Kao poruku svim ženama koje se boje ući u svijet poduzetništva, Arifović poručuje: „Neprestani rad, inovativnost i osjećaj za marketing su ključ uspjeha. Ako strijepite da započnete nešto ili na kraju krajeva da živite život o kome maštate zbog komentara drugih, nikada nećete uspjeti. Uvažite samo vlastito i mišljenje vama bliskih ljudi, a svi ostali su samo posmatrači i nemaju posebnu komponentu u vašim zivotima, tako i njihovi komentari“.

Elma je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Zenice. Studentica je Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici na odsjeku za Menadžment. Dugogodišnja aktivistica i volonterka. U posljednje vrijeme fokus njenog aktivističkog angažmana je na ljudskim pravima, rodnoj (ne)ravnopravnosti, marginializiranim grupama, te ratnim tematikama.

Vezani članci

Elvir i Nataša: Ljubav pobijedila bez ičije podrške
Prije 20 godina Nataša (1976.) i Elvir (1978.) Čelebić započeli su ljubavnu romansu upotpunjenu sa dvoje djece, Borisom (1997.) i Enom (2003.) još jedanput pokazujući da ljubav briše sve podjele.
Nedostatak posla tjera balkansku omladinu
Tokom protekle decenije, nezaposlenost među mladima na Zapadnom Balkanu bila je stalna tema. Mladi ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova masovno napuštaju Balkan u potrazi za boljim poslom i šansom za kvalitetniji život.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu