DIS Teatar: Mjesto gdje se snovi rađaju i mladi stvaraju čaroliju

Naslovna fotografija, DIS Teatar

Koristeći scenu kao instrument da bi mladi izrazili misli i osjećaje osnovan je DIS teatar u Banja Luci prije 32 godine. Danas imaju više od 40 aktivnih članova i skoro uvijek su im u potpunosti premijere i prve reprize sve rasprodate.

Najčešće teme predstava su ljubav, bunt i sistem iz perspektive mlade osobe. Kako su im ciljna grupa uglavnom mladi, trude se da njihove predstave budu i komičnog karaktera. Rijetko se bave originalnim djelima, ali u njima pronalaze inspiraciju.

Anja Banjac je mlada glumica amaterskog pozorišta za mlade – DIS teatra. Svaka predstava koju je igrala ili ispratila u DIS teatru za nju je posebna na svoj način i nosi neku svoju čar i poruku, ali najčešće i najviše anegdota. Budući da rade predstave najviše za djecu, uključuju ih u priču i upoznaju s glavnim junakom i pružaju im priliku da pomognu pronaći rješenje neke situacije ili problema kroz zagonetku i misleće dileme. Tom prilikom, dobiju neke odgovore i rješenja koja nisu mogli ni da zamisle i nakon predstava, kako naglašava Anja, svi „biseri“ postanu interne šale kojih se uvijek rado sjećaju.

Pojasnila nam je kako ide proces od ideje do premijere, te šta se dešava ako ideja i ne postoji. „Započinje kolektivnim sastankom ukoliko ideja još uvijek ne postoji, a audicijom ako je ideja već razvijena. Nakon toga slijede čitaće probe i podjela uloga, razgovori o tekstu, rješavanje nedoumica i maštanje, a zatim rad na sceni“, kazala je Anja, naglasivši da je posljednja faza tehničke probe, zatim generalne probe i kao produkt cjelokupnog rada je premijerno izvođenje.

Dis teatar mladih je nezavisno pozorište smјešteno u prostoru Doma omladine Banja Luke. Osnovano je 1991. godine. Foto: DIS teatar

S obzirom da su u DIS teatru pretežno srednjoškolci, Anja je dodala da predstave rade shodno njihovoj želji i zainteresiranosti za neku temu. „Tekstovi se najčešće pišu ili dramatiziraju u skladu s izabranom temom ili idejom“, navela je Anja.

DIS teatar ima ostvarenu saradnju sa skoro svim omladinskim pozorištima na nivou Bosne i Hercegovine, ali i šire. Radili su koprodukcijske predstave sa pozorišnim kućama iz Slovenije i Srbije, a uspješnu saradnju uspostavili su i s omladinskim pozorištem iz Zagreba. Sarađuju i sa Gradskim kazalištem mladih u Vitezu, uslijed čega su na Omladinskoj akademiji „Stanje mira“, koju je organizirala Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Centar za postkonfliktna istraživanja odigrali predstavu pod nazivom „Komedija o odrastanju“.  Organizuju Omladinski festival amaterskih pozorišta uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srpske.

U odnosu na druge oblike umjetničkog izražavanja, Anja smatra da je prednost pozorišta što je „živa stvar“ i kao takva nudi prednost poput: slobode, iznošenja mišljenja, ideja, ali i izražavanja osjećaja. „Omogućava direktan kontakt s publikom i pruža kolektivni osjećaj“, istakla je ova mlada glumica DIS teatra.

Od osnivanja ovog pozorišta, održano je više 100 premijernih izvođenja predstava. Foto: DIS teatar

Pozorišnu dinamiku unutar članova ansambla, opisuje kao jedan veliki talas emocija i energije koji cijelu predstavu nose na leđima, a međusobno razumijevanje, prihvatanje i podrška im omogućuju uspješnu saradnju.

Poručuje i poziva sve one, koji gaje ljubav prema glumi, pozorištu ili bilo kojoj formi pozorišne umjetnosti da se pridruže DIS teatru, odnosno timu jer je pozorište čarobno mjesto gdje se snovi rađaju, mašta oživljava, a radi s predanošću i svakodnevno otkriva nešto novo.

„Počnite da živite, osluškujete i spoznajete sebe i svijet oko sebe, jer kad jednom postanete dio pozorišne čarolije ona zauvijek postaje dio vas“, zaključila je Anja.

Dunja Rujević je obučena Balkan Diskurs omladinska dopisnica iz Banje Luke. Završila je Srednju medicinsku školu. Prvo novinarsko iskustvo stekla je u eTrafici gdje je radila kao novinar-volonter.

Vezani članci

Nesebični ljudi velikog srca
Edukativni kulturni centar „IHTUS“ (EKC „IHTUS“) već 14 godina kroz volonterski i koordinatorski rad održava edukacije i druženje djece kroz radionice, kampove i sportske događaje, a ujedno pomažu i socijalno ugroženim porodicama, njih 130, s područja Banjaluke i Prijedora, kroz “Kumski projekat”, prema kojem svako dijete ima svog kuma koji mu finansijski pomaže.
Aida Šehović kroz umjetnost širi sjećanje na žrtve genocida iz Srebrenice
Aida Šehović, je Banjalučanka koja se suočila sa realnošću rata u 15. godini kada je njezina porodica emigrirala u Tursku, kasnije Njemačku pa u SAD. Danas, Aidina misija je da se kroz umjetnost sjeća žrtava genocida i edukuje građane širom svijeta o posljedicama rata.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu