Buvljak na Stupu, Sarajevo: Mjesto gdje pristupačnost sreće duh autentičnosti

Naslovna foto: Annela Ružnić.

Buvljak u sarajevskom naselju Stup je nezaobilazna destinacija za obavljanje kupovine građana i građanki gotovo cijelog Kantona Sarajevo, gdje po povoljnim cijenama možete kupiti narodski rečeno od „igle do lokomotive“. Svake nedjelje ova pijaca je epicentar trgovine, gdje se na improviziranim tezgama nalazi raznovrsna ponuda, dim sa roštiljnica vas ujeda za oči, a možete i jesti, a možda i sjesti i malo odmoriti, dok sa zvučnika dopiru glasovi „sve po marku“, „još malo pa nestalo“ i slično.

Osim raznovrsne ponude, koja obuhvaća čak i prodaju automobila, među kojima svakako prednjači marka Golf, buvljaci su prepuni dinamike, živosti i energije koja se nadzire i u zraku. Općenito su svi zadovoljni, prodavači koji od zarade pokušavaju da prežive, ali i kupci jer mogu pronaći nešto korisno za male pare, u doba sve veće inflacije i skupoće.

Buvljak na Stupu, kao i ostali buvljaci u Bosni i Hercegovini, ali i šire, popularna su odredišta za kupovinu, ali i za priliku da se vidi kako živi „obični narod“. Za razliku od šoping centara, gdje su cijene višestruko veće i ne postoji mogućnost cjenjkanja, sve je organizovano i formalno, buvljaci su prilika da nađete nešto što nigdje ne možete naći.

Na pijaci možete pronaći sve, od posuđa, odjeće, obuće, povrća, voća, suhog mesa, pa do namještaja i ćilima. Annela Ružnić.

Posjetili smo buvljak na Stupu kako bismo vidjeli odnos prodavača i kupaca kao i sam duh i šarm na ovoj sarajevskoj pijaci koja radi svake nedjelje.

Zarađivati za život na buvljaku

Avdo Halilović je prodavač na buvljaku na Stupu. Robu koju prodaje kaže da pronalazi svuda. Štand drži već sedam godina, a nedjeljom je tu bez izuzetka.

„Na mom štandu možete pronaći, kako kažu, od igle do lokomotive. Knjige i ploče koje prodajem su stare, ali jako dobro očuvane. Imam tu svakakvih starudija, neke su čak i od mog djeda“, pojasnio je Avdo.

Budući da preživljava od prodaje na buvljaku, dodaje da prvih nedjelja u mjesecu kada budu penzije i plate ima mnogo više mušterija, a samim time i posla. „Prvih nedjelja svi dobro pazarimo. Tada svi dođu sa parama u džepu, tražeći po nešto za sebe. Vidim koliko znači svakoj osobi kad pronađe nešto što mu treba po pristupačnoj cijeni. I ja se trudim da uvijek popustim u cjenkanju, naročito studentima“, kazao je prodavac Avdo.

Svake nedjelje, već od ranih jutarnjih sati, ova pijaca postaje centar prodaje i glavno okupljalište Saralija i ljudi iz okolice koji su naumili u “povoljnu” nabavku – bilo da je riječ o hrani ili bilo kojim drugim stvarima i potrepštinama. Annela Ružnić.

Mnogi buvljak na Stupu nazivaju još i autopijaca, jer je prostor nekada bio namijenjen za prodaju automobila. Iako je ranije bio prepun automobila, sada primjećujemo da je njihov broj znatno manji. Razlog tome leži u sve većoj popularnosti online prodaje, putem interneta i društvenih mreža, što je promijenilo dinamiku ovog tržišta. Unatoč tome, i dalje su Golfovi prisutni kao najčešći automobili u ponudi, uz nekoliko drugih marki i kombi vozila.

„Kada je moj otac prije petnaest godina prodavao automobile ovdje, situacija je bila potpuno drugačija. Sjećam se kako je uspijevao prodati i do četiri automobila mjesečno. To dobro pamtim jer sam mu kao momak često pomagao. Međutim, danas je potpuno drugačije. Prodavači  automobila jedva uspijevaju prodati jedan automobil mjesečno, a često ni to“, objasnio je Ramo Delić, koji se okrenuo prodaji dijelova za automobile, što se pokazalo kao puno isplativiji posao, rekavši nam da svake nedjelje zaradi pristojno i da je jako zadovoljan.

Studentska avantura za male pare

Adin Alispahić, student Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, navodi da na buvljaku često pronađe nešto što nikada ne bih očekivao da može naći na ovakvom prostoru, čime za njega „buvljak postaje poput malog suvenirskog dućana“. Kada posjećuje buvljak radi kupovine garderobe iznenadi se koliko su cijene povoljne u odnosu na prodavnice i online second hand prodaju.

„Ovdje se susrećemo sa raznim proizvodima, često po vrlo pristupačnim cijenama. Ono što me posebno fascinira je raznovrsnost ponude – od fotoaparata i kamera do DVD setova serija i starih video igrica“, kazao je Adin, koji buvljak na Stupu često posjećuje sa svojom djevojkom Adnom Šišić, koja studira restauraciju na istom fakultetu.

Oboje su fascinirani prostorom i naglašavaju da često pronalaze inspiraciju i potrebne materijale za svoje studijske projekte. Kad se zaputi na buvljak za Adnu je to kao avantura u potrazi sa skrivenim blagom. „Ima svega, od patika do njemačkih slatkiša, a cijene su nerealno niske. Često kupujem ukrase i odjeću, jer za cijenu jednog artikla koju bih platila u tržnom centru mogu dobiti više boljih stvari na buvljaku“, kazala je Adna.

Posebno se ističu štandovi na kojima se nalazi polovna roba te starinski, kolekcionarski predmeti. Annela Ružnić.

Interakcija s prodavačima, kako je istakla, ponekad može biti neugodna, jer čim im se dadne malo pažnje, oni dobivaju utisak kao da ste se već odlučili za kupovinu.

Buvljak u sarajevskom naselju Stup neumorno nastavlja da privlači svoje posjetitelje i pruža im priliku za povoljnu kupovinu. Uprkos promjenama u trgovinskim navikama i sve većim izazovima na ekonomskom planu, ovaj buvljak zadržava svoju važnost i šarm za lokalno stanovništvo. Svake nedjelje postaje mjesto susreta različitih ljudi, nudeći im priliku da pronađu nešto posebno za sebe ili jednostavno uživaju u šetnji i pregledavanju ponude.

Adelisa je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Sarajeva, i studentica italijanskog jezika i književnosti i historije umjetnosti u Sarajevu. Od srednje škole aktivna je u raznim projektima koji su joj pomogli da razvije interes za novinarstvo. Volontira u PRONI Omladinskom centru, te pohađa akademiju iste organizacije – Akademiju omladinskog rada PAOR. Održava časove italijanskog jezika u Centru kulture i mladih Općine Centar u Sarajevu.

Vezani članci

Jedinstvena definicija slobode: život divljih konja u Livnu
Više od 400 divljih konja, godinama živi ispod planine Cincar, nadaleko od Livna, na jugozapadu Bosne i Hercegovine.
Borba za (puno) priznanje braka u queer zajednicama u Bosni i Crnoj Gori
U bosanskohercegovačkom društvu još uvijek je taboo tema istospolno partnerstvo. Diskriminirajuće je da istospolne zajednice nisu priznate u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, odnosno nije moguće sklopiti istospolni brak, što sa sobom vuče i niz drugih problema, od prava nasljeđivanja, upravljanja imovinom, izdržavanja partnera, ostvarivanja socijalnih i zdravstvenih beneficija, penzije i poreskih olakšica, kao i ograničenja prilikom posjete partnerima u slučaju teške bolesti.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu