Vitez – različitosti u svrhu podjele

„Očigledne“ razlike

“Kako često roditelji i škola postignu samo da su naše glave pune znanja, a razumnom mišljenju i dobroti nema ni traga.”

Iako su vršnjaci, imaju slične želje i nadanja, idu u istu školu ali uče po različitim školskim programima. Segregacija učenika, uglavnom Bošnjaka i Hrvata, prisutna je u opštinama u Srednjobosanskom i Hercegovačko – neretvanskom kantonu nakon ratnih dešavanja.

Nešto što se u prvi mah činilo kao prijelazno rješenje u posljeratnom periodu, danas, nakon više od 20 godina od zaustavljanja sukoba, još uvijek se primjenjuje. Svi planovi ujedinjenja školstva nisu uspješno realizovani.

Jedna od opština, čiji najmlađi se još uvijek obrazuju po sistemu “dvije škole pod jednim krovom” je i opština Vitez. U središtu BiH, ovaj mali gradić, koji je prema popisu iz 1991. imao oko 30.000 stanovnika, svoje najmlađe generacije odvaja prema imenu i prezimenu i na različitim jezicima uči ih pojmu etniciteta i razlika.

Tokom ratnog perioda na području Viteza došlo je do oružanog sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Posljedice su veliki broj ubijanih, poginulih, maltretiranih i seksualno zlostavljanih. Danas grad nije zvanično podjeljen, ali postojanje “dvije škole pod jednim krovom” doprinosi podjeli onih najmlađih koji nisu bili ni rođeni za vrijeme ratnih dešavanja.

Djeca – naše buduće sudije
Djeca – naše buduće sudije
Zajedničko, samostalno razmišljanje
Zajedničko, samostalno razmišljanje
Obrazovanje nije za školu, nego za život
Obrazovanje nije za školu, nego za život
Kojim pismom vi pišete?
Kojim pismom vi pišete?

Emir Redžić je obučeni dopisnik Balkan Diskursa iz Viteza, Bosna i Hercegovina.

Vezani članci

U čast Međunarodnog dana žena: Borba protiv rodnih stereotipa
Dženana Pezić-Ahmetpašić, iz Sanskog Mosta, provodi veći dio svog slobodnog vremena dižući tegove, uprkos dugogodišnjim predrasudama prema ženama sportašicama u BiH. Za PCRC je rekla da je posvećena sportu, unatoč nepristojnim i osuđujućim komentarima komšija, koji su išli do te mjere da tvrde da nije zatrudnila nakon braka radi korištenja steroida i hormona.
#ŽENEBIH i obične heroine Bosne i Hercegovine
Ljudi će uvijek sumnjati u vašu ideju, ali najvažnija stvar je da vi sami vjerujete u nju uvijek, čak i ako u nečemu ne uspijete.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu