Makedonija – zemlja krvavog sunca

Jasmina Golubovska šalje poljubac makedonskoj policiji koja ”štiti” zgradu Vlade u Skoplju od protestanata (autori fotografija: Ognen Teofilovski/Kire Vasilev)

”Mi nismo ovdje samo da tražimo pravdu za Martina Naškovskog, nego i da se suprostavimo korištenju policijske brutalnosti za uspostavljanje diktature.”, rekla je za ekskluzivno za Balkan Diskurs Jasmina Golubovska, aktivistkinja i učesnica protesta u Skoplju.

Protesti u Skoplju počeli su 5. maja, kada je lider glavne opozicione stranke objavio snimke u kojima predstavnici vladajuće stranke govore otvoreno o ubistvu Martina Naškovskog. Martin je bio mladić kojeg je ubio pripadnik makedonske policije Igor Spasov na mitingu proslave nakon izbora 2011. godine. Spasov je osuđen na 14 godina zatvora, no novobjavljeni snimci su ponovo uzbudili veliki dio makedonske javnosti koja vjeruje da iza ovog ubistva stoji vladajuća partija.

Pored zahtjeva za konačnim rješavanjem detalja oko Martinovog ubistva, protestanti su iznjeli svoje nezadovoljstvo trenutnim nametnutim političkim i socijalnim sistemom u državi.

Golubovska je pojasnila da imaju pravo na slobodu govora bez posljedica represije, slobodno protestovanje i ispitivanje odluka vlasti, te da budu uključeni u proces donošenja odluka.

Zahtjevi makedonskih građana, kako je kazala Golubovska su želje običnog čovjeka da u demokratskom društvu 21 vijeka živi dostojno, bez straha od vladajućih struktura i političkog režima.

Jedini način za ponovnu uspostavu demokratskih vrijednosti u Makedoniji, kako je kazala Golubovska, jeste ostavka vladajuće stranke, te krivična odgovornost za način uspostave ovog režima.

”U ovom trenutku, ono što je bitno da shvate svi građani, bez obzira na različitosti, jeste da smo suočeni sa političkim aparatom koji ugrožava naše pravo na život kroz sistematsko uništavanje svih institucija”, pojasnila je Golubovska.

Protesti su u nekoliko navrata bili praćeni vandalizmom od strane nezadovoljnih građana koje je, vrlo ažurno i bez ustezanja zaustavila makedonska policija.

Kako je kazala Golubovska, ovakva reakcija nezadovoljnih građana je bila očekivana i prirodna. Drugi dan protesta je protekao mirno, grupe građana (uglavnom žena) stajale su između policajaca i okupljenih što je malo smirilo tenzije.

”Policija takođe treba da shvati da mi sve ovo radimo i za njih. Moraju da odluče i stanu uz nas, a ne protiv nas”, istakla je Golubovska.

Protesti u Skoplju nisu jedino zbog čega su Makedonci ovih dana u žarištu kako regionalnih, tako i svjetskih medija. Kumanovo, grad na sjeveru Makedonije je tokom 9. i 10. maja pretrpio napad grupe od 30 naoružanih muškaraca u kojem je izgubljeno nekoliko ljudskih života, iseljen veliki broj stanovnika i uništene zgrade i infrastruktura.

Mediji, ali makedonski zvaničnici okarakterisali su ovaj napad kao teroristički akt, što je još više produbilo tenzije i pobudilo strah kod građana.

Golubovska poručuje da je rad na izgradnji pravednog svijeta težak, ali moguć i da nema mjesta za odustajanje.

”Ne dozvolite da vam političke partije pomute razum siromaštvom, nacionalizmom ili ratom. Preduzmite akcije odgovorno i poboljšajte zajednice u kojima živite. To je vaša budućnost i vi je oblikujete“, dodaje Golubovska.

Tatjana Milovanović

Tatjana Milovanović is Associate Editor at Balkan Diskurs. Tatjana has 10 years of experience in the fields of intercultural dialogue, reconciliation and youth activism and holds a Law degree from the University of East Sarajevo. She was also a member of the first Youth Advisory Group of the OSCE Mission to BiH and the United Nations Population Fund (UNFPA).

Vezani članci

U čast Međunarodnog dana žena: Borba protiv rodnih stereotipa
Dženana Pezić-Ahmetpašić, iz Sanskog Mosta, provodi veći dio svog slobodnog vremena dižući tegove, uprkos dugogodišnjim predrasudama prema ženama sportašicama u BiH. Za PCRC je rekla da je posvećena sportu, unatoč nepristojnim i osuđujućim komentarima komšija, koji su išli do te mjere da tvrde da nije zatrudnila nakon braka radi korištenja steroida i hormona.
Bullying i nevidljivi dječak
Nasilničko ponašanje između vršnjaka mora se prepoznati, kako ne bismo imali tragične slučajeve sa smrtnim posljedicama.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu