Nekad je ubijalo, a sada je vaza za cvijeće

Kenan Hidić

Na sarajevskoj Baščaršiji, neke zanatske radnje turistima nude nesvakidašnje suvenire. To su objekti iz rata koji inače služe kao podsjednici na krvavu i burnu prošlost Bosne i Hercegovine, ali su u ovom slučaju pretvoreni u nešto prelijepo.

Fotografije i tekst: Armin Durgut

Kenan Hidić je sakupio dijelove oružja i metke iz rata i pretvorio ih je u uspješan i unosan poslovni poduhvat. Čahure od metaka pretvara u hemijske olovke. Ispražnjena kućišta granata i protivavionskih raketa preinačuje u predmete za svakodnevnu upotrebu.

 

Na kraju rata, sredinom 1990-ih godina mnoga područja su bila prekrivena hiljadama razbacanih raketa, metaka i granata. To su bili tužni podsjetnici na rat koji se vodio uovoj zemlji, sve dok Kenan Hidić i još nekoliko vlasnika radnji sa suvenirima nisu počeli sakupljati i pretvarati ih u ukrasne predmete koje će ljudi rado kupovati.

Kroz umjetnost, Hidić pretvara mračne uspomene rata u nešto vrijedno i lijepo.

“Radim dakle ove čahure koje su ostale od rata, pa ih ovako ukrašavam. Stavim neke cvjetove, šare, i kad bude gotovo, to će biti vaza za cvijeće. Znaš, ona je prije ubijala, a sad postaje vaza za cvijeće. Nešto se lijepo pravi od nečeg groznog. Da nam je Bog dao da nije bilo rata… Kad je već tu, bolje da se iskoristi na neki lijep, pozitivan način”, priča Kenan.

Armin, obučeni dopisnik Balkan Diskursa, je proglašen finalistom 2017 Balkan Photo Award.

Ova publikacija odabrana je kao dio omladinskog 2018 takmičenja Srđan Aleksić. U pitanju je regionalno takmičenje koje animira mlade da se aktivno angažuju u svojim lokalnim zajednicama i pronađu, dokumentuju i podijele priče o moralnoj hrabrosti, međuetničkoj suradnji i pozitivnoj društvenoj promjeni. Ovo takmičenje dio je nagrađivanog programa „Obični Heroji“ Centra za postkonfliktna istraživanja čiji je primarni cilj korištenje međunarodnih priča o spasiocima i moralnoj hrabrosti da promoviše međuetničko razumijevanje i mir među građanima Zapadnog Balkana.Pobjednici takmičenja će biti proglašeni tokom narednih mjeseci.

Pomoć pri realizaciji ovog projekta ljubazno je osigurao fond National Endowment for Democracy (NED).

Armin je obučeni dopisnik Balkan Diskursa iz Zenice. Armin je fotograf i svoju fotoreportersku karijeru je započeo radeći za novinsku agenciju Patria 2014. godine. Trenutno radi za foto i video agenciju „PIXSELL“. Njegove radove objavljuju medijske kuće poput Forbes, NY Post, Wall Street Journal, The Sun, The Sunday Times, Daily Mail, National Geographic, Bild i mnoge druge. (Profilna slika: Haris Čalkić).

Vezani članci

Zajednički narativi o sukobima 90-ih: Prilika za pomirenjem
Više od stotinu mladih iz zemalja bivše Jugoslavije u jedinstvenom djelu “Zajednički narativi” Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske, iznijelo je svoja viđenja o najkontroverznijim događajima devedesetih, prethodno odlazeći na mjesta stradanja, razgovarajući sa žrtvama i svjedocima, kao i istražujući dostupne podatke, a kako bi potakli zajednički dijalog, razumijevanje i slaganje oko „zajedničkog minimuma“ s ciljem okretanja ka budućnosti. 
Isključenost iz obrazovnog sistema za najranjivije kategorije društva u BiH (Dio II): Mahmutova priča
Mahmut je devetogodišnji dječak s autizmom. Njegova majka Samija je primjetila da ima problema kad mu je bilo samo godinu i po. Do tada se razvijao kao i svako tipično dijete.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu