Adama Dieng: Moj san je vidjeti uništenje podjela na osnovu linija identiteta

Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) i Kancelarija rezidentnog koordinatora UN-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovali su, 12. februara, sastanak predstavnika organizacija civilnog društva (OCD) sa podsekretarom Adamom Diengom, Specijalnim savjetnikom Ujedinjenih Nacija (UN) za prevenciju genocida.

Susret sa Specijalnim savjetnikom je organizovan u okviru njegove posjete regiji, a zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji CPI i Kancelarije Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida i osnivanju Koalicije OCD za prevenciju genocida na Zapadnom Balkanu. Ovo je bio jedan u nizu sastanaka Specijalnog savjetnika, koji se ranije sastao sa članovima vlade BiH i pravosudnih institucija, kao i članovima međunarodne zajednice. Tokom sastanka, organizacije civilnog društva informisale su Specijalnog savjetnika o svom radu i aktuelnim aktivnostima, kao i o najvećim izazovima s kojima se suočavaju u svojim naporima izgradnje mira i pomirenja.

Specijalni savjetnik je naglasio važnost zajedničkog odgovora i aktivnosti koje poduzima sektor civilnog društva, jer su oni ti koji predstavljaju narod. ‘’Organizacije civilnog društva su vrlo bliske mom srcu. Razumijem koliko je važan vaš posao. Povezivanje vaših napora sada je ključ za napredak’’, naglasio je g. Dieng.

Foto: Bella Peacock

Tokom sastanka organizacije civilnog društva predstavile su svoje najveće radne izazove, ističući kako je politička volja i otvorenost ključ za pomirenje. Dženana Karup-Druško, direktorica udruženja ‘’Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje’’ istakla je da organizacije civilnog društva već prave značajne korake u poboljšanju tranzicijskog procesa, ali da ‘’bez podrške međunarodne zajednice, promjena iznutra nije moguća.”

Mirna Buljugić, direktorica Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH, naglasila je kako su najveći izazovi s kojima se suočavaju novinari u BiH danas stalni pritisci od strane političkih elita, nedostatak transparentnosti rada lokalnog pravosuđa, te problem u pristupu informacijama. Iste izazove je istaknula i Borka Rudić, direktorica udruženja ‘’BH Novinari’’, dodavši da etničke podjele samo doprinose daljnjem pogoršanju bh. društva sa “tri različite istine o prošlosti i tri perspektive o budućnosti BiH”.

Foto: Bella Peacock

Specijalni savjetnik g. Dieng je zaključio sastanak sa ličnim razmišljanjem navodeći da je njegov najveći san za ovu regiju vidjeti uništenje podjela na osnovu linija identiteta. ‘’Ja nisam ni pesimista, ni optimista nego sam samo odlučan. Nadam se da ćete i vi nastaviti biti odlučni u svom radu’’, rekao je g. Dieng.

Pored Specijalnog savjetnika, sastanku je prisustvovala i Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH. Uz CPI, na sastanku je sudjelovalo još sedam organizacija civilnog društva iz BiH, uključujući BIRN BiH, Fondaciju CURE, udruženje “BH novinari”, Forum ZFD, Centar za mlade “Kvart”, udruženje ‘’Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje’’ i Civil Rights Defenders BiH.

 

Tatjana Milovanović je zamjenik glavnog urednika Balkan Diskursa. Tatjana je magistrirala tranzicijsku pravdu na Ženevskoj akademiji za međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, te demokratiju i ljudska prava na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Bolonji, a pored toga i diplomirala pravo na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Ima bogato iskustvo u području razvoja i upravljanja programima, koordinacije projekata i rada s mladima.

Vezani članci

Omladinska akademija „Stanje mira“: Povezivanje i saradnja mladih
Stanje mira nije odusustvo rata već puno razumijevanje i tolerancija drugih, kao i puno poštovanje ljudskih prava bez diskriminacije, jedna je od poruka sa sastanka predstavnika Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EU BiH) i učesnika Omladinske akademije “Stanje mira” koji je održan u sjedištu Delegacije EU BiH u Sarajevu.
Medijska slika u Republici Srpskoj: polarizacija i finansijska zavisnost
Koliko se lokalni mediji nalaze na marginama objektivnog informisanja javnosti i imaju li ikakvu drugu ulogu do onu čistu, marketinšku ili politički promotivnu? To je ključno pitanje kada se analizira uloga lokalnih medija u Bosni i Hercegovini.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu