Da li je mentalno zdravlje još uvijek tabu?

Dvadesetjednogodišnji Kenan Suljić jedan je od tvoraca prve aplikacije na svijetu za borbu protiv depresije.

Ovaj student prve godine Medicinskog fakulteta u Tuzli je i certificirani omladinski lider. U razgovoru za Balkan Diskurs otkriva na koji način je postigao dio svojih ciljeva, te svoje poglede na uzrok i rješenje problema mentalnog zdravlja.

Za Kenana Suljića vrijedi stara poslovica da je u znanju moć. On je aktivista, filantrop i zaljubljenik u Bosnu i Hercegovinu (BiH) i kako kaže, njen narod.

Za sebe kaže da je pozitivnog karaktera i da stalnom podrškom i trudom ispunjava potrebe različtih identiteta, od kojih mu je najdraži biti dobar i iskren prijatelj. Borac je za pravdu i jednakost svega u svemu, jer smatra da jedino zajedno stvaramo bolju budućnost.

Kenan je jedan od tvoraca prve aplikacije u zdravstvenom sistemu u oblasti mentalnog zdravlja, “D-App” kojom se bori protiv depresije.

,,Trenuci kada nam se gubi sve, a ne vidimo van svoja četiri zida”, objašnjava on kako izgleda suočiti se sa ovom bolešću.

Depresija i anksioznost su, prema njegovim riječima, stanja kada smo u situaciji straha i beznađa, kada nam se čini da sve oko nas nestaje i propada, i da nemamo onog ko će nas uzeti za ruku i povući ka gore.

,,To su stanja i bolesti kada često lažemo sebe i ne želimo da priznamo istinu. To su stanja u kojima moramo biti svjesni važnosti iskrenog odnosa, prvenstveno prema sebi. Trenuci u kojima moramo znati da nikada nismo sami i da iz svake teške situacije postoji izlaz, rješenje i bolje sutra. To je kada najviše boli, a činimo sve da bude bolje, potražimo pomoć i stvorimo bolje stanje”, objašnjava Kenan.

Kenan Suljić 2020. godine tokom dodjele nagrada u Tuzli gdje je osvojio titulu ‘Ličnost godine’. (foto: Kenan Suljić, FB stranica)

Šta je aplikacija D-App?

Aplikacija za depresiju i mentalne bolesti “D-App” predstavlja inovativan pristup u liječenju među zdravstvenim aplikacijama. Glavni cilj je pružanje stručne i kvalitetne usluge, te omogućiti suzbijanje stigme odlaska psihologu koja vlada u bosanskohercegovačkom društvu.

,,Svi imamo osjećaje, emocije i svakoga od nas mnogo toga boli. Često sve izgleda besmisleno i uzaludno, ali kada čovjek skupi snagu, prizna sebi gdje griješi i krene ka naprijed, jasno vidi rezultat borbe i iskrenog odnosa”, dodaje Kenan.

Zahvalan je kaže, što nije prolazio kroz teške periode u kojima živi depresija i anksioznost, ali je gledajući prijatelja i potpunog stranca kako se bori sa najvećim problemima i strahovima, bio dovoljan motiv da se pokrene i da shvati da u životu vrijedi onoliko koliko sebe da nekome i koliko može olakšati onome kome je pomoć potrebna.

Da je aplikacija bila potrebna bh. društvu jasno pokazuju i brojevi. Nakon sedam dana rada aplikacije, broj korisnika bio je 700 i 150 ostvarenih zahtjeva između korisnika i eksperata.

Nakon 25 dana rada, broj korisnika porastao je na 1.500 i 230 ostvarena zahtjeva između korisnika i eksperata.

,,Ukupan broj korisnika zaključno sa 31.12.2020. iznosi: 2.125 korisnika, od čega 1800+ aktivnih i preko 250 ostvarenih zahtjeva između korisnika i eksperata. Također, danas nakon nekoliko mjeseci pauze u radu i izgradnji novih dijelova aplikacije, brojimo više od 3.000 aktivnih korisnika, a samo u mjesecu junu brojimo 400+ novih korisnika”, kaže Kenan.

Analitika, kako dodaje, u ovakvoj priči predstavlja jedan od ključnih pokazatelja rada, usluge i onoga što se riječima ne objašnjava.

D-App (foto: Kenan Suljić)

Borba za bolju Bosnu i Hercegovinu

Ovaj student prve godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, za razliku od većine svojih vršnjaka sanja da ostane u Bosni i Hercegovini i vjeruje da ona uistinu predstavlja plodno tlo za promjene, te da je na mladima da to iskoriste.

,,Pitate se da li imamo bh. društvo van okvira, imamo. Dokaz tome i jeste D-App, više od 2.000 korisnika u prvih mjesec dana i danas nakon svih promjena više od 3.000 aktivnih korisnika i preko 8.000 ukupno obavljenih sesija”, navodi on.

Vjeruje da kao društvo često pravimo razne greške, a najviše vođeni onima koji ne rade za dobrobit naroda.

,,Često nas nazivaju raznim imenima i deklarišu u razne grupe. Međutim, kada se okrenemo i pogledamo nekoliko godina unazad imamo priliku vidjeti rast i razvoj društva. Prikaz želje i htijenja da mali čovjek stvori idealnu sredinu i okruženje pogodno za ugodan život”, dodaje Kenan.

Na pitanje da li žvimo u društvu koje pruža podršku, kaže kako je prisutnost stigme značajno izražena, kao i pomisli ,,šta će narod reći”.

,,Ali, ohrabrujuće biva kada vidimo svu analitiku, rezultate i interesovanje bosanskohercegovačkog društva. Narod treba priliku i jednostavan korak. Siti smo laži, obmana i priča koje se nikada ne ostvare. Gradimo iskren odnos i put zajedničke dobrobiti i pojavit će se rezultati, mi ih već imamo!”, dodaje on.

Ključ je u obrazovanju

Obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini, kako objašnjava, suočen je sa ogromnim problemima i propustima u funkcionisanju.

,,Fokus imamo na „prolasku“ kroz obrazovanje, a ne na očuvanju i njegovanju istog. Izražena nejednakost, nepravda i pristup koji ne garantuje sigurnost budućim akademskim građanima”, kaže Kenan.

Sistem linije manjeg otpora, korupcije i kriminala, prema njegovim riječima, dovodi u teške situacije one koji ne uspijevaju dobiti zasluženo, jer nisi neko i nečiji.

,,Ogroman uticaj na mentalno zdravlje kreće upravo iz svake obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini, a na nama i onima koji donose odluke jeste da se ovo stanje promijeni i da obrazovni sistem bude najvažnija potpora svakom mladom životu u kreiranju životne staze”, objašnjava on.

Porodica je najveći oslonac

Veliki broj nesretnih slučajeva, kako kaže, biva izazvan upravo jednim dijelom neshvatanjem i nepristupanjem djetetu kada je to potrebno.

,,Zbog toga i jesmo ovdje, da kao mladi ljudi razgovaramo i ukazujemo svim dijelovima društva o važnosti mentalnog zdravlja. Da budemo uvijek svjesni da je čovjeku do nas možda potrebna pomoć i da smo upravo mi ti koji moramo odreagovati i pokazati stepen ljudskosti”, dodaje Kenan.

Bosanskohercegovačko društvo je, prema njegovom mišljenju, suočeno sa velikim brojem onih koji degradiraju porodicu i njenu važnost u odrastanju djeteta.

,,Jednostavno, postoje periodi života kojima nas ne uče ni roditelji, ali njihovo prisustvo uvijek igra važnu ulogu u tim momentima. Pružiti ljubav, pažnju i posvećenost malome svijetu u trenucima kada stvara plan života i onoga čemu će sutra težiti, nema cijenu. Cijeniti i poštovati roditelje, porodicu i ono što svakodnevno primamo, jer koliku važnost u našim životima sve to ima vidimo tek kada izgubimo onoga koga volimo”, navodi Kenan.

U njegovom slučaju, za uspjeh su zaduženi rad i trud, no zahvalnost za sve što je uradio ide porodici, roditeljima i bratu.

,,Oni ne izdaju i uvijek bivaju moja najveća podrška, ali u isto vrijeme i najveći kritičari”, dodaje Kenan.

Mladim ljudima u Bosni i Hercegovini poručuje da ako žele dobro sebi i svome društvu moraju učiniti najteži korak u životu, a to je borba i pristanak na stvaranje onoga po čemu ćemo ostati upamćeni.

,,Budimo odgovorni i svjesni činjenice da svaka promjena kreće od svakoga od nas ponaosob i da završava zajedničkom borbom i uspjehom”, zaključuje Kenan Suljić.

Mirza je omladinski dopisnik Balkan Diskursa iz Gradačca. Student je na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu na Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke, odsjek Menadžment.

Vezani članci

Girls Coding Kosova: osnaživanje žena programerki
Girls Coding Kosova dokazuje da tehnološki sektor nije samo muška domena. Ova nevladina organizacija sa sjedištem u Prištini je posvećena povećanju broja žena koderki i programerki tako što im pruža mogućnosti za sticanje i razvijanje novih vještina i ohrabruje ih da se uključe u uzbudljive startup-e, kao i da osnuju svoje vlastite firme.
Pionirska kuća – šutnja i poricanje u Višegradu
Rat u Bosni je završio prije 20 godina, ali se istočnobosanski grad Višegrad i dalje bori sa historijom. Lokalna vlast je željela porušiti kuću u Pionirskoj ulici, gdje je živo spaljeno 70 civila muslimana. Protesti su zaustavili odluku, ali stalno rješenje još nije nađeno.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu