Da li je mentalno zdravlje još uvijek tabu?

Dvadesetjednogodišnji Kenan Suljić jedan je od tvoraca prve aplikacije na svijetu za borbu protiv depresije.

Ovaj student prve godine Medicinskog fakulteta u Tuzli je i certificirani omladinski lider. U razgovoru za Balkan Diskurs otkriva na koji način je postigao dio svojih ciljeva, te svoje poglede na uzrok i rješenje problema mentalnog zdravlja.

Za Kenana Suljića vrijedi stara poslovica da je u znanju moć. On je aktivista, filantrop i zaljubljenik u Bosnu i Hercegovinu (BiH) i kako kaže, njen narod.

Za sebe kaže da je pozitivnog karaktera i da stalnom podrškom i trudom ispunjava potrebe različtih identiteta, od kojih mu je najdraži biti dobar i iskren prijatelj. Borac je za pravdu i jednakost svega u svemu, jer smatra da jedino zajedno stvaramo bolju budućnost.

Kenan je jedan od tvoraca prve aplikacije u zdravstvenom sistemu u oblasti mentalnog zdravlja, “D-App” kojom se bori protiv depresije.

,,Trenuci kada nam se gubi sve, a ne vidimo van svoja četiri zida”, objašnjava on kako izgleda suočiti se sa ovom bolešću.

Depresija i anksioznost su, prema njegovim riječima, stanja kada smo u situaciji straha i beznađa, kada nam se čini da sve oko nas nestaje i propada, i da nemamo onog ko će nas uzeti za ruku i povući ka gore.

,,To su stanja i bolesti kada često lažemo sebe i ne želimo da priznamo istinu. To su stanja u kojima moramo biti svjesni važnosti iskrenog odnosa, prvenstveno prema sebi. Trenuci u kojima moramo znati da nikada nismo sami i da iz svake teške situacije postoji izlaz, rješenje i bolje sutra. To je kada najviše boli, a činimo sve da bude bolje, potražimo pomoć i stvorimo bolje stanje”, objašnjava Kenan.

Kenan Suljić 2020. godine tokom dodjele nagrada u Tuzli gdje je osvojio titulu ‘Ličnost godine’. (foto: Kenan Suljić, FB stranica)

Šta je aplikacija D-App?

Aplikacija za depresiju i mentalne bolesti “D-App” predstavlja inovativan pristup u liječenju među zdravstvenim aplikacijama. Glavni cilj je pružanje stručne i kvalitetne usluge, te omogućiti suzbijanje stigme odlaska psihologu koja vlada u bosanskohercegovačkom društvu.

,,Svi imamo osjećaje, emocije i svakoga od nas mnogo toga boli. Često sve izgleda besmisleno i uzaludno, ali kada čovjek skupi snagu, prizna sebi gdje griješi i krene ka naprijed, jasno vidi rezultat borbe i iskrenog odnosa”, dodaje Kenan.

Zahvalan je kaže, što nije prolazio kroz teške periode u kojima živi depresija i anksioznost, ali je gledajući prijatelja i potpunog stranca kako se bori sa najvećim problemima i strahovima, bio dovoljan motiv da se pokrene i da shvati da u životu vrijedi onoliko koliko sebe da nekome i koliko može olakšati onome kome je pomoć potrebna.

Da je aplikacija bila potrebna bh. društvu jasno pokazuju i brojevi. Nakon sedam dana rada aplikacije, broj korisnika bio je 700 i 150 ostvarenih zahtjeva između korisnika i eksperata.

Nakon 25 dana rada, broj korisnika porastao je na 1.500 i 230 ostvarena zahtjeva između korisnika i eksperata.

,,Ukupan broj korisnika zaključno sa 31.12.2020. iznosi: 2.125 korisnika, od čega 1800+ aktivnih i preko 250 ostvarenih zahtjeva između korisnika i eksperata. Također, danas nakon nekoliko mjeseci pauze u radu i izgradnji novih dijelova aplikacije, brojimo više od 3.000 aktivnih korisnika, a samo u mjesecu junu brojimo 400+ novih korisnika”, kaže Kenan.

Analitika, kako dodaje, u ovakvoj priči predstavlja jedan od ključnih pokazatelja rada, usluge i onoga što se riječima ne objašnjava.

D-App (foto: Kenan Suljić)

Borba za bolju Bosnu i Hercegovinu

Ovaj student prve godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, za razliku od većine svojih vršnjaka sanja da ostane u Bosni i Hercegovini i vjeruje da ona uistinu predstavlja plodno tlo za promjene, te da je na mladima da to iskoriste.

,,Pitate se da li imamo bh. društvo van okvira, imamo. Dokaz tome i jeste D-App, više od 2.000 korisnika u prvih mjesec dana i danas nakon svih promjena više od 3.000 aktivnih korisnika i preko 8.000 ukupno obavljenih sesija”, navodi on.

Vjeruje da kao društvo često pravimo razne greške, a najviše vođeni onima koji ne rade za dobrobit naroda.

,,Često nas nazivaju raznim imenima i deklarišu u razne grupe. Međutim, kada se okrenemo i pogledamo nekoliko godina unazad imamo priliku vidjeti rast i razvoj društva. Prikaz želje i htijenja da mali čovjek stvori idealnu sredinu i okruženje pogodno za ugodan život”, dodaje Kenan.

Na pitanje da li žvimo u društvu koje pruža podršku, kaže kako je prisutnost stigme značajno izražena, kao i pomisli ,,šta će narod reći”.

,,Ali, ohrabrujuće biva kada vidimo svu analitiku, rezultate i interesovanje bosanskohercegovačkog društva. Narod treba priliku i jednostavan korak. Siti smo laži, obmana i priča koje se nikada ne ostvare. Gradimo iskren odnos i put zajedničke dobrobiti i pojavit će se rezultati, mi ih već imamo!”, dodaje on.

Ključ je u obrazovanju

Obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini, kako objašnjava, suočen je sa ogromnim problemima i propustima u funkcionisanju.

,,Fokus imamo na „prolasku“ kroz obrazovanje, a ne na očuvanju i njegovanju istog. Izražena nejednakost, nepravda i pristup koji ne garantuje sigurnost budućim akademskim građanima”, kaže Kenan.

Sistem linije manjeg otpora, korupcije i kriminala, prema njegovim riječima, dovodi u teške situacije one koji ne uspijevaju dobiti zasluženo, jer nisi neko i nečiji.

,,Ogroman uticaj na mentalno zdravlje kreće upravo iz svake obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini, a na nama i onima koji donose odluke jeste da se ovo stanje promijeni i da obrazovni sistem bude najvažnija potpora svakom mladom životu u kreiranju životne staze”, objašnjava on.

Porodica je najveći oslonac

Veliki broj nesretnih slučajeva, kako kaže, biva izazvan upravo jednim dijelom neshvatanjem i nepristupanjem djetetu kada je to potrebno.

,,Zbog toga i jesmo ovdje, da kao mladi ljudi razgovaramo i ukazujemo svim dijelovima društva o važnosti mentalnog zdravlja. Da budemo uvijek svjesni da je čovjeku do nas možda potrebna pomoć i da smo upravo mi ti koji moramo odreagovati i pokazati stepen ljudskosti”, dodaje Kenan.

Bosanskohercegovačko društvo je, prema njegovom mišljenju, suočeno sa velikim brojem onih koji degradiraju porodicu i njenu važnost u odrastanju djeteta.

,,Jednostavno, postoje periodi života kojima nas ne uče ni roditelji, ali njihovo prisustvo uvijek igra važnu ulogu u tim momentima. Pružiti ljubav, pažnju i posvećenost malome svijetu u trenucima kada stvara plan života i onoga čemu će sutra težiti, nema cijenu. Cijeniti i poštovati roditelje, porodicu i ono što svakodnevno primamo, jer koliku važnost u našim životima sve to ima vidimo tek kada izgubimo onoga koga volimo”, navodi Kenan.

U njegovom slučaju, za uspjeh su zaduženi rad i trud, no zahvalnost za sve što je uradio ide porodici, roditeljima i bratu.

,,Oni ne izdaju i uvijek bivaju moja najveća podrška, ali u isto vrijeme i najveći kritičari”, dodaje Kenan.

Mladim ljudima u Bosni i Hercegovini poručuje da ako žele dobro sebi i svome društvu moraju učiniti najteži korak u životu, a to je borba i pristanak na stvaranje onoga po čemu ćemo ostati upamćeni.

,,Budimo odgovorni i svjesni činjenice da svaka promjena kreće od svakoga od nas ponaosob i da završava zajedničkom borbom i uspjehom”, zaključuje Kenan Suljić.

Mirza je omladinski dopisnik Balkan Diskursa iz Gradačca. Student je na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu na Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke, odsjek Menadžment.

Vezani članci

Vibeke Lilloe: Potrebno je osnažiti žene u BiH
“Najbolji način da se pomogne ženama u BiH je da budu reintegrisane u društvo, tako da im se osigura plaćeni rada”, kazala je Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH tokom sastanka sa predstavnicima Centra za post-konflikta istraživanja. Lilloe je kazala da ambasada Norveške u BiH podržava proces pomirenja i želi osnažiti organizacije civilnog društva …
Festival mira ’22 – Mir je neprocjenjiv i moramo ga čuvati
U središnjem djelu Bosne i Hercegovine – Vitezu – završen je trodnevni Festival mira ‘22, sa kojeg su mladi, aktivisti i novinari poslali jedinstvenu poruku da žele život bez podjela i diskriminacije uz neophodnost održavanja mira, a što je posebno potrebno u ovim trenucima kada se njihovi vršnjaci u Ukrajini suočavaju sa strahotama nasilne agresije.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu