Umjetnica Hanna Dujmović: Uz mnogo rada, svaki cilj je ostvariv

Hanna Dujmović (izvor: Hanna Dujmović ART)

Hanna Dujmović je akademska kiparica koja za sebe kaže da je maštovita, ambiciozna i nesvakidašnja djevojka koja živi svoje snove. Za razliku od mnogih svojih vršnjaka, Hanna po završetku studija  nije čekala da se promjena desi sama od sebe, već je aktivno radila na ostvarivanju svojih ciljeva.

Uključila se na mnoge projekte koji podrazumijevaju kreativne radionice sa djecom i mladima, a iza sebe ima već devet kolektivnih izložbi širom svijeta. Trenutno radi i kao trenerica ritmičke gimnastike, a pored toga osnivačica je ateljea za sve uzraste ,,EdusKreativus”.

Ova nesvakidašnja djevojka smatra da formalno obrazovanje nije bitno u tolikoj mjeri za razvoj mladih u bosanskohercegovačkom društvu, koliko je bitno neformalno se educirati tokom studija. Kaže da je formalno obrazovanje nešto što nove generacije više ne dovode u pitanje, jer su ,,došla vremena kada se podrazumijeva da imate završen fakultet”.

,,Ono što smatram jako bitnim pored formalnog obrazovanja, jesu naša interesovanja i rad. Vrlo je bitno svakodnevno čitati, istraživati i nadograđivati svoje znanje, jer o mnogim stvarima nas neće naučiti u obrazovnim ustanovama”, kaže Hanna za Balkan Diskurs.

Mlada umjetnica kaže da su njene najveće ljubavi priroda, umjetnost i muzika, a najveća motivacija joj je da se stalno usavršava i da dosegne maksimum svoje ličnosti. Dodaje da strast pronalazi u svemu što radi i da to nije tako, vjerovatno ne bi uspjela realizovati mnogo svojih projekata.

izvor: Hanna Dujmović ART

Sa kolegicom i prijateljicom, Merimom Prijom, još tokom studentskih dana vodila je mnoge produktivne razgovore o tome šta raditi nakon završetka Akademije. Kaže da su ona i njena kolegica uvijek bile ambiciozne, pa su nakon završetka studija odlučile da osmišljeni koncept pretvore u realnost i otvore atelje.

Nakon mnogo uloženog rada i truda, uspjele su pronaći mjesto za otvaranje ateljea, koji funkcioniše u sklopu Centra za mlade Gorica.

,,U sklopu ateljea nudimo jedinstven kreativni program za sve one koji žele da se bave umjetnošću. Također, radimo i pripremnu nastavu za upis u Srednju škole primijenjenih umjetnosti, te Akademiju likovne umjetnosti. Ove godine je ispraćena naša prva generacija polaznika i polaznica pripremne nastave, a svi naši kandidati i kandidatkinje su primljeni među najboljima na prijemnom ispitu. Mislim da to dovoljno govori o tome koliko ozbiljno i sa ljubavlju radimo ovaj posao”, dodaje Hanna.

Ono što atelje još nudi su i Art Therapy radionice za odrasle, koje doprinose opuštanju od stresa i svakodnevnice. Hanna i Merima tim radionicama rade relaksacijske seanse uz muziku, gdje se učesnici mogu opustiti i zaboraviti na sve probleme kroz kreativan rad.

Hanna kaže kako su se ove radionice pokazale kao vrlo uspješne kod svih polaznika i polaznica i da se mnogo osoba rado vraća u atelje. Tokom seansi, zadaci su uvijek novi i zanimljivi, a finalni produkt bude uglavnom bolji od očekivanog.

Pored toga, ova mlada umjetnica uključena je u mnoge druge kreativne projekte, a jedan od njih je i oslikavanje cekera.

Kao odgovor na sve veći globalni problem korištenja jednokratnih plastičnih vrećica, Hana je počela oslikavati pamučne cekere, koji se mogu pronaći na stranici h.tzekeri. Cekeri izgledaju interesantno i moderno, a cilj je kako kaže doprinijeti zaštiti životne okoline.

,,Oslikavanje pamučnih cekera je ideja koju smo kolegica Merima i ja prvenstveno realizovale u našem ateljeu. Tu ideju sam dalje nastavila kroz humanitarnu akciju, gdje sam od prodaje eko cekera kupila poklone za predivnu djecu sa kojom smo radile unutar JU Zavod ,,Mjedenica”. Trenutno oslikavam cekere po narudžbi kupaca. Cekeri su dugotrajni, idealna zamjena za jednokratne vrećice, ali i unikatan modni detalj gdje imate nosivo umjetničko djelo uz svoj outfit, što svakako ne možemo vidjeti tako često”, kaže Hanna.

izvor: Hanna Dujmović ART
izvor: Hanna Dujmović ART

Ono što je vrlo značajno u Hanninom radu je i ciklus slika ,,Umjetnost u doba korone“. Kaže da umjetnici i umjetnice stvaraju u skladu s vremenom, te obično crpe inspiraciju iz svakodnevnog života. Njena inspiracija za ovaj ciklus nastala je kao odgovor na pandemiju koja nas još uvijek pogađa.

Slike su podijeljene u nekoliko ciklusa, a prvi je nastao ciklus ,,Umjetnost u doba korone’’ – melanholičan, depresivan, agresivan, kao potraga za izlazom i suočavanje sa situacijom. Kao odgovor na prvi, nastao je i ,,Proljetni ples’’ – pronalazak pozitivizma unutar mašte, oslikavanje vedrih, šaljivih, kolorističnih motiva sa figurom žene.

izvor: Hanna Dujmović ART

Iako je veliki broj umjetnika, od početka pandemije ostao bez angažmana, Hanna kaže da ako ste spremni uložiti trud u nove sadržaje, onda ćete lako pronaći nove potencijalne kupce.

Dodaje da, bez obzira na pandemiju, tržište za umjetnost je neograničeno, slike mogu da otputuju bilo gdje u svijetu, a svakako da je profit od toga dovoljan da se može preživjeti u ovim teškim vremenima.

Kaže da je prednost umjetnika u Bosni i Hercegovini to da konkurencije gotovo da i nema ako se govori o autentičnim djelima, tako da se uz rad i trud može mnogo postići.

,,Ako za primjer uzmemo metropolu kao što je London, onda vrlo teško dolazite do toga da vaša djela uopšte budu vidljiva široj masi, jer je konkurencija ogromna. Neki umjetnici nikada ni ne dočekaju svoju izložbu, dok kod nas ko god da radi i stvara, ima priliku predstaviti sebe publici. Mislim da je budućnost umjetnika u BiH obećavajuća. Mnogo se radi na popularizaciji umjetnosti, vjerujem da će to uroditi plodom”, optimistična je Hanna.

Ova mlada umjetnica smatra da se svaki cilj može ostvariti uz mnogo rada, mnogo padova, mnogo optimizma i u konačnici uz malo sreće. Kaže da ne možemo znati dok ne probamo, a kao vrlo bitne faktore za razvoj svakog pojedinca preporučuje čitanje, gledanje kvalitetnih filmova, slušanje dobre muzike, putovanja, upoznavanje i susret sa ljudima drugih nacija i kultura.

,,To je ono što nama nedostaje, prošireni vidici, dijalog, empatija i malo više međusobne ljubavi. Mladi su ključni pokretači pozitivnih promjena, ali svakako mislim da je potrebno da se sve generacije ujedine ka cilju za bolje sutra, jer mladi su tek jedan dio te slagalice”, kaže Hanna.

S obzirom na situaciju u proteklom periodu, ova mlada umjetnica se trudi ići dan za danom sa minimalno planiranja. Kaže da su izazovi i kreativne ideje uvijek prisutni, te naglašava da će se pravo vrijeme za realizaciju desiti uskoro. Hannina naredna samostalna izložba je planirana u Beogradu, a za više informacija pogledajte video ispod.

Mirnes Bakija je obučeni dopisnik Balkan Diskursa iz Sarajeva. Magistrirao je Komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Trenutno je novinar na Radiju Slobodna Evropa u sklopu Regional Reporting Fellowship programa. Teme o kojma najčešće izvještava su ljudska prava, marginalne skupine, te o pravima žena. Sarađivao je sa mnogim medijima i organizacijama civilnog društva u BiH, kao što su eTrafika, BIRN, Mediacentar, Tacno.net, Zamisli.ba i drugi. Urednik je i koordinator projekta i publikacije "Može i drugačije", te je bio jedan od članova dopisničkog tima na projektu "Love Tales". Dobitnik je tri novinarske nagrade, od čega su dvije o govoru mržnje prema marginalnim skupinama, te je osvojio nagradu na fotografskom konkursu MIR.

Vezani članci

Stvarni Glas Novinarstva
Balkan Diskurs i Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) sa ponosom objavljuju početak novog istraživačkog projekta pod nazivom "Stvarni glas novinarstva". Projekat ima za cilj poboljšanje ukupnog položaja novinara i medijskih aktivista i sprječavanje daljeg pogoršanja i kršenja u oblasti slobode izražavanja u BiH, a implementiraće se u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) BiH i WARM Fondacijom Sarajevo.
Rohinje: Lica najbrže rastuće humanitarne krize u svijetu
Rohinje su jedna od manjinskih, muslimanskih grupa u Mjanmaru. Nakon što je Rohinjama ukinula državljanstvo, ova pretežno budistička država je započela kampanju etničkog čišćenja Rohinja muslimana. Etničko čišćenje je rađeno kroz vojne racije, ubijanje i nasilne migracije.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu