Višestruke nagrade za promotora Bosne i Hercegovine – Roberta Dacešina

Foto: privatna arhiva

Kratki video film pod nazivom “Zašto BiH može biti turistička destinacija broj jedan u svijetu”, autora Roberta Dacešina, osvojio je nagradu za najbolji turistički film na svijetu, koja će mu biti dodijeljena 24. novembra u Valensiji, od strane CIFFT-a (International Committee of Tourism Film Festivals). To je jedna u nizu nagrada koje dobiva ovaj mladi …

Kratki video film pod nazivom “Zašto BiH može biti turistička destinacija broj jedan u svijetu”, autora Roberta Dacešina, osvojio je nagradu za najbolji turistički film na svijetu, koja će mu biti dodijeljena 24. novembra u Valensiji, od strane CIFFT-a (International Committee of Tourism Film Festivals).

To je jedna u nizu nagrada koje dobiva ovaj mladi Banjalučanin za video uratke kojima promovira prirodne i tradicionalne ljepote. 

Ideju za kratki film “Zašto BiH može biti turistička destinacija broj jedan u svijetu”, Dacešin je dobio iz želje da promoviše svoju zemlju na društvenim mrežama. Kada je video postao viralan pogledali su ga mnogi a među njima i ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu, Siniša Berjan. Oduševljen videom, ambasador Berjan je podstakao Dacešina da se prijavi na “Japan World's Tourism Film Festival”, gdje je u kategoriji za najbolji film u nekoj državi osvojio prvo mjesto u martu ove godine.  

Nakon te nagrade, odlučio se prijaviti na još neke festivale i tako je nastala ideja o učešću na takmičenju koje je organizovao Međunarodni komitet za turističke filmove. „Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam osvojio nagradu na jednom ovakvom konkursu jer svako ko se bavi turističkom videografijom zna koliko je CIFFT priznat u svijetu turističkog filma“, kazao je Dacešin. 

Video “Zašto BiH može biti turistička destinacija broj jedan u svijetu” dobio je 56.914 glasova iz 74 zemlje, čime je CIFFT ostao zapamćen po najvećem broju glasova i podršci iz najviše država do sada. 

Dacešin nije dobio nikakvu finansijsku podršku iako je tražio na mnogim mjestima. Pojasnio je da je uglavnom dobio pohvale za rad i moralnu podršku, ali da je sve od kamere, montaže, pa do logističkih stvari poput putnih troškova, ulaznica i smještaja, finansirao sam. 

Iako je dobijao dosta moralne podrške za svoj rad, nije dobio onu finansijsku. (Foto: privatna arhiva)

Iza ovog višestruko nagrađenog filma stoji više mjeseci rada i snimanja širom Bosne i Hercegovine. Nastajao je postepeno, a sam proces snimanja nije bio nimalo lak. Svaki kadar zahtijevao je detaljan scenario, naraciju i detaljnu pripremu. Pažljivo su birane lokacije, vrijeme snimanja, period godine te je na kraju u sve ovo uloženi trud dao izvrstan rezultat. 

„Cilj je bio predstaviti našu državu svijetu i doprijeti do što više ljudi koji će vidjeti film te na kraju doći da sve i obiđu. Ova toliko lijepa i sadržajna zemlja nudi po nešto za svakoga, da sve nije moglo ni da stane u jedan film“, kazao je Dacešin, istaknuvši da su snimajući posjetili preko 50 lokacija. 

Od lokacija koje su posjetili istaknuo je Livno, mjesto gdje borave divlji konji, vodopad Kravice (Ljubuški), kao i rodni grad Banjaluku.  

BiH može da postane najpoželjnija turistička destinacija, ali, kako Dacešin smatra, ne bez truda i ulaganja. Poznato je da imamo mnogo neiskorištenog potencijala, pa je potrebno samo malo posvećenosti i angažmana kako bi se stanje poboljšalo. 

Jedno od Dacešinovih putovanja je bilo i na Kubi. (Foto: privatna arhiva)

„Male stvari poput informisanja turista na aerodromima i autobuskim stanicama, odnosno mjestima koja su obično prvi kontakt turista sa zemljom, bile bi sjajne. Jednostavniji transport od i do aerodroma, kupovina karata online za atrakcije i jednostavno malo više logistike bi sigurno pomoglo da BiH postane više posjećena zemlja“, dodao je Dacešin. 

Zemlja sa ovakvom kulturom, istorijom, očaravajućom prirodom te izvrsnom kuhinjom, definitivno ima šta da ponudi turistima, smatra Dacešin. 

Za video “Zašto BiH može biti turistička atrakcija broj jedan u svijetu”, Dacešin navodi da je posvećen svim ljudima u Bosni i Hercegovini, svima onima koji vole ovu zemlju i vjeruju u nju. 

Ovaj mladi autor je počastvovan time što je prepoznat i nagrađen jer za njega je ovo nagrada svih nas. Posebnu zahvalnost za sve poklanja svojim prijateljima i saradnicima, Milanu Banjcu i Milanu Bajiću, koji su sa njime prolazili sav proces snimanja i montaže filma, porodici i prijateljima kao i svima ostalima na podršci koju su mu davali.

Danica je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Banja Luke. Trenutno studira na Prirodnomatematičkom fakultetu u Banja Luci. Danica je svestrana, prilagodljiva, otvorenih vidika i uvijek spremna za nove izazove. U slobodno vrijeme se bavi kreativnim pisanjem, amaterskim fotografisanjem, te čitanjem knjiga. Jedno od njenih mnogobrojnih interesovanja takođe je novinarstvo, kojim se aktivno bavi dvije godine pišući za portal eTrafika.

Vezani članci

Spomenik za budućnost: snažna posvećenost antifašizmu u Mostaru
U Mostaru se vode polemike i rasprave o rekonstrukciji i obnovi Partizanskog spomen-groblja. Iako su od Drugog svjetskog rata prošle 72 godine, revionizam je još uvijek prisutan na prostoru država bivše Jugoslavije.
Trgovina Ljudima na Balkanu
Trgovina ljudima na Balkanu ima endemski karakter. Ova regija nudi idealne uslove poput političke nestabilnosti, socijalnih i ekonomskih nedaća, prevalencu mreža organizovanog kriminala i kulturu korupcije.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu