Američki kutak u Banjaluci: Edukacija i pomoć za mlade

Foto: privatna arhiva

Prostor gdje se održavaju radionice od septembra do juna s maksimalnim brojem učesnika čija dob nije ograničena, educiraju mladi, čitaju knjige na engleskom jeziku ali i pruža mogućnost volontiranja mladima poslije kojeg dobijaju certifikat koji im može poslužiti za apliciranje za posao je Američki kutak u Banjaluci, koji je osnovan prije 18 godina kao plod saradnje Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. 

Kako su pojasnili u Američkom kutku u Banjaluci, prostor je koncipiran kao “smart space”, gdje se sve može sastaviti i rasklopiti, u skladu s radionicama koje se održavaju, a sadrži biblioteku u kojoj se nalaze knjige na engleskom jeziku, dronovi, iPads, 3D printeri i tako dalje. Takođe, tu se mogu dobiti sve informacije vezano za Sjedinjene Američke Države (SAD), a sve radionice i seminari su besplatni i dobna granica učesnika nije ograničena. 

,,Što se tiče radionica, kalendar je za svaki mjesec različit. Od septembra do kraja juna radionice se ne ponavljaju, a jedina koja traje tokom školske godine je radionica engleskog jezika“, kazala je Bojana Lekić, generalna direktorica Američkog kutka u Banjaluci. 

U ponudi, kako je istakla, imaju STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) radionice koje se razlikuju od mjeseca do mjeseca, a sve ostale radionice su iz različitih oblasti kao što je poduzetništvo, ekonomija, karijerna orijentacija za srednjoškolce, online biznis, uskoro nutricionizam, volonterski programi i slično. „Naše edukacije su koncipirane tako da mladi nakon njihovog završetka mogu da apliciraju negdje za posao“, dodala je Lekić. 

Unutrašnjost Američkog kutka u Banjaluci (Foto: privatna arhiva)

Ne može se izdvojiti koja je radionica najposjećenija jer su, prema Lekić, „sve bukirane i zaista dobro prođu, pa se često prijave zatvaraju i ranije nego što je planirano“.  U toku jednog mjeseca, Američki kutak u Banjaluci posjeti oko 1.000 – 1.200 ljudi. 

Kako bi pomogli mladima, prije COVID-19 započelo je volontiranje, odnosno volonterski program na način da mladi vide šta sve mogu i žele kako bi im bilo lakše da se izraze i pronađu različite prilike.  To je program, kako je kazala Lekić, gdje oni uče kako doprinijeti zajednici, šta je zajednica i kako kao individue ili kao grupa mogu da pomognu. 

Generalno, Lekić smatra da su mladi razočarani u sistem Bosne i Hercegovine i nemaju s kim da pričaju. „Imamo tinejdžere od 15 do 18 godina, koji imaju brilijantne ideje, a nema niko da ih sasluša. Tu nastaje najveći problem, a i tu se rađa moj volonterski tim“, dodala je Lekić, istaknuvši da volonteri dobijaju i certifikate od Američke ambasade da su volontirali u Američkom kutku u Banjaluci, čime se verifikuje njihov rad i trud. 

Rade Milaković, dugogodišnji volonter, navodi da mu se dopao sam princip rada i tematike radionica zbog čega se odlučio da postane dio Američkog kutka u Banjaluci. 

STEM radionice i pripreme za polaganje TOEFL ispita spadaju u brojne aktivnosti Američkog kutka u Banjaluci. (Foto: privatna arhiva)

,,Definitivno bih izdvojio niz radionica ‘STEAM experts talks’, gdje su eksperti iz tih polja, mladima pričali o svojim zanimanjima i životnim putevima koji su ih doveli do istih. Kao učeniku četvrtog razreda, koji razmišlja o različitim oblastima za osnovne studije, to mi je bilo od velike pomoći. Spomenuo bih i TOEFL test, koji mi je pomogao da dobijem referentnu tačku svog trenutnog poznavanja engleskog jezika te olakšao pripreme za isti, koji mi je potreban za dalje studije“, kazao je Milaković, istaknuvši da je pohađao i dvije radionice profesionalne orijentacije za srednjoškolce kako bi mu pomogli pri donošenju odluke o polju studija. 

Kalendar Američkog kutka u Banjaluci je popunjen do maja 2023. godine, a plan za naredni period je priprema i održavanje nadolazećih radionica. 

„Omladini bih poručila da dođu do nas jer postoji deset kutaka u BiH i svaki od njih nudi nešto svoje. Ono što mi ovdje sigurno možemo ponuditi je sigurnost i sprovođenje njihovih ideja da mogu da izraze mišljenja, da smo tu da edukujemo, pomognemo i dajemo informacije“, istakla je Lekić. 

Dunja Rujević je obučena Balkan Diskurs omladinska dopisnica iz Banje Luke. Završila je Srednju medicinsku školu. Prvo novinarsko iskustvo stekla je u eTrafici gdje je radila kao novinar-volonter.

Vezani članci

Upoznavanjem različitosti postajemo tolerantniji
Na Omladinskoj akademiji „Stanje mira“ mladi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine razgovarali su o religijskim različitostima zaključivši da razlike u društvu moramo prihvatiti, ali i razumjeti kako bismo zajedno gradili mirnije i tolerantnije društvo.
Kulturno naslijeđe u srcu Bosne
Prema Arheološkom leksikonu BiH iz 1988. godine regija 14 ima zabilježena 252 lokaliteta od kojih je 50 na području općine Visoko. Od tih lokaliteta 6 je do sada proglašeno nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, dok su 3 lokaliteta na privremenoj listi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Visoko je grad koji se oduvijek dičio svojom bogatom …

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu