IT sektor: Mogućnost zaposlenja i cjeloživotne edukacije

Izvor: freepik.com

Visoke plaće, fleksibilnost posla i konstantno učenje su neke od prednosti rada u sektoru informacijskih tehnologija (IT-a), a što sve više zanima mlade ljude u Bosni i Hercegovini i jedan je od načina da se smanji nesrazmjer između velikog broja nezaposlenih i izraženih potreba tvrtki iz IT sektora za određenim profilom zanimanja. 

Mahir Kulić iz Sarajeva je jedan od mladih perspektivnih osoba koji radi u IT sektoru. Uz to što se znatno povećala zainteresiranost mladih za IT sektor, pojasnio je da IT nudi najrazličitiji i najzanimljiviji spektar djelatnosti koje prožimaju sve aspekte našeg života i društva.  

„IT sektor nudi velike mogućnosti za početnike, prakse, rad od kuće… Navedene stvari su jako rijetke ili nisu uopće prisutne u drugim sektorima“, kazao je Mahir.

Jedno od mjesta gdje mladi usavršavaju svoj znanje o informacijskim tehnologijama je ITAcademy, koja djeluje u Sarajevu i Banja Luci, a pruža obrazovanje i treninge svim skupinama ljudi, od zaposlenih do onih koji studiraju. 

Kao podrška mladima u zapošljavanju u IT sektoru, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH u suradnji s partnerima Gradom Mostarom, Službom za zapošljavanje Hercegovačko neretvanske županije/kantona (HNŽ/HNK), Sveučilištem Mostara i tvrtkom IT odjel Mostar, pokrenula je projekt kako bi kroz pilot inicijative pokazalo se da je moguće na lokalnom nivou uspostaviti partnerstvo i kreirati održivi model suradnje ključnih dionika u cilju povećanja zapošljavanja nezaposlenih osoba. 

„Time se može dugoročno stvoriti pretpostavka da se ovakvi modeli saradnje i aktivne mjere zapošljavanja sistematski ugrade u zakonske i podzakonske akte i time poveća zapošljavanje na lokalnom nivou“, pojasnio je Himzo Tule, stručni suradnik Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH. 

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH trenutno radi na izradi Strategije razvoja informacijskog društva BiH uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a kako bi definirali pravce razvoja digitalnog društva na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. 

Prema Federalnom zavodu za statistiku, broj zaposlenih u informacijsko-komunikacijskim djelatnostima povećao se za 11,1 posto u novembru/studenom 2021., u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U istom periodu u Republici Srpskoj broj zaposlenih je povećan za 14 posto.

Tijekom 2021. godine, u oba bh. entiteta, broj zaposlenih u informacijsko komunikacijskim djelatnostima se povećao. (Izvor: freepik.com)

Odlični uslovi, prakse, edukacije

Za vrijeme studiranja, danas perspektivni mladi IT stručnjak, Mahir, imao je priliku da radi za jednu agenciju/tvrtku kada je bosansko-hercegovačko tržište „ličilo na izrabljivanje jeftine radne snage“. 

„Na našu radost, danas, imamo desetine domaćih ili firmi sa domaćim kapitalom koje zapošljavaju na stotine domaćih IT stručnjaka i nude odlične uslove. Pored toga, najveće kompanije u sektoru razvoja softvera i aplikacija, imaju odlične ponude za prakse, edukacije i sticanje prvog radnog iskustva“, smatra Mahir, koji na svojem radnom mjestu ima mogućnost dodatne edukacije i treninga.

IT sektor, prema riječima Tule, je jedan od najbrže rastućih sektora po svojoj prirodi i naslanja se na mlade osobe koje su ključ razvoja svakog društva. Kako je kazao, u projektu „Podrška mladima u zapošljavanju u IT sektoru“ mladi prepoznaju svoju ulogu i aktivno se uključuju u projektne aktivnosti. 

Opisao je da se projekt „Podrška mladima u zapošljavanju u IT sektoru“ sastoji od obuka koje završavaju ispitom, izradom akcijskog plana zapošljavanja za Grad Mostar, grantova za samozapošljavanje, izradom mobilne aplikacije, kao i pomoći pri zapošljavanju. 

Arijana Bjelić, savjetnica za učenje/obrazovanje ITAcademy, pojasnila je da njihove obuke su prilagođenje potrebama tržišta i nude polaznicima mogućnost da steknu kompetencije koje su tražene od strane IT tvrtki. 

,,Ove godine najveći broj polaznika na ITAcademy imamo na Programiranju, dok je prethodne godine zabilježen rast na odsjeku Dizajna i Multimedije. Također primjećujemo sve veće interesovanje i potražnju za smjerovima E-poslovanja i Internet marketinga“, opisala je Bjelić zainteresiranost mladih za određene odsjeke ITAcademy.

Kako je istaknula, imaju polaznike svih dobi jer IT sektor nudi širok spektar karijernih prilika. Najveći izazov pri zapošljavanju mladih u djelatnosti IT sektora, prema mišljenju Bjelić, predstavlja nedostatak kvalificiranih kandidata, jer IT tvrtke često ne mogu pronaći dovoljno kvalificiranih kandidata za pojedine pozicije. 

,,Nedostatak praktičnog znanja i iskustva može biti prepreka za određene pozicije. Upravo zbog toga ITAcademy svojim polaznicima obezbjeđuje prakse u toku same obuke gdje polaznici stječu iskustvo u radu na većem broju realnih projekata“, navela je Bjelić.

U fazi izrade nacrta Strategije razvoj informacijskog društva u BiH, kako je navedeno iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH (MPiK), izvršena temeljita analiza kako bi se utvrdio EU strateški okvir, položaj Bosne i Hercegovine u odnosu na sporedne zemlje, snimilo trenutno stanje, te definirali strateški ciljevi i strateški prioriteti za svaki stub strategije.

„Budući da je Bosna i Hercegovina čvrsto opredijeljena za integracije u EU, usaglašavanje njenog zakonodavstva sa EU acquisom je osnovni preduvjet na putu sticanja punopravnog članstva u EU“, navedeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Ključni koraci za povećanje zapošljavanja

Izrada Strategije je predviđena Srednjorodnim programom rada za period 2021-2025 Ministarstva komunikacija i prometa BiH. „On je trenutno u fazi ažuriranja sa novim dokumentima EU i trenutnim stanjem informacionog društva u Bosni i Hercegovini te će, nakon ovih završnih aktivnosti, biti upućen u proceduru javnih konsultacija, pribavljanja mišljenja relevantnih institucija i usvajanja na Vijeću ministara BiH“, obavijestili su Ministarstva prometa i komunikacija BiH..

Strategija razvoja informacijskog društva u BiH trebala bi uskoro biti upućena na usvajanje Vijeću ministara BiH. (Izvor: IT Academy)

Dok se izrađuje strategija, Tule je naveo ključne korake za povećanje zapošljavanja mladih na pozicije IT sektora: ,,…odnose se na jaču saradnju privatnog, vladinog, nevladinog i obrazovnog sektora, kako bi se stvorile pretpostavke i uslovi, kako za formalno tako i za neformalno obrazovanje, koji, uz usklađivanje sa svjetskim i EU zahtjevima, treba da generiraju nova znanja, koja će usvajati mladi i tako postati generatori ukupnog ekonomskog razvoja.“

Nedostatak kapaciteta za brzo prilagođavanje novim tehnologijama, prema Bjelić, može biti izazov za manje IT tvrtke, naglašavajući da je važno nastaviti podržavati razvoj IT industrije u BiH kako bi se povećala konkurentnost na tržištu i osigurala dostupnost kvalificiranih kadrova za potrebe IT tvrtki.

Ovaj članak dio je serije tekstova u okviru projekta #EmployMe Centra za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskursa. Cilj serijala je podići svijest o problemima s kojima se susreću mladi ljudi u oblasti obrazovanja i zapošljavanja u BiH te istaknuti neke dobre prakse u borbi s tim preprekama. Ovaj serijal dio je “Programa zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija” kojeg provodi Udruženje građana Nešto Više u saradnji s PRONI Centrom za omladinski razvoj, uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH.

Kristina je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Ljubuškog koja u svojem fokusu rada istražuje ljudska prava, postkonfliktno društvo i rodne stereotipe. Magistrirala je novinarstvo i informatiku/informatologiju na Sveučilištu u Mostaru. Surađuje s nevladinim organizacijama Oštra Nula, Forum ZFD i ONAuBIH. Članica je Udruženja “BH Novinari” i dobitnica njihove nagrade za najbolji studentski rad o radnim pravima novinara.

Vezani članci

Pronađeni ili izgubljeni: Priča bosanske zaboravljene djece
U julu 1992. godine, četrdeset šestero djece je iz doma Bjelave, u Sarajevu, evakuisano u Italiju. Ni jedno dijete nije se vratilo.
Filipinski rat protiv droge: noćna smjena
"Svake noći neko umre. Nekad jedno, troje, petoro, desetoro, dvanaestoro ljudi… mislim da smo najviše u jednoj noći imali 24 ubistva." - Raffy Lerma -

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu