“BaUM” Banovići: Mladi kao pokretači promjena

Izvor: privatna arhiva

Mladi, djeca i marginalizirane skupine u društvu, proteklih pet godina, u fokusu su rada Udruženja mladih „BaUM“ iz Banovića, a s ciljem da doprinesu razvoju lokalne zajednice zagovarajući inicijative i utičući na poboljšanje kvaliteta života kroz sportske, kulturne i neformalne edukacije i događaje. 

S obzirom na problematiku odlaska mladih općenito iz Bosne i Hercegovine, u Banovićima, kao i drugim manjim sredinama, identifikovani su problemi poput nedostataka prilika za mlade, monotonost sredine, problema prilikom zapošljavanja i planiranja budućnosti. Kako bi se to poboljšalo, Udruženje „BaUM“ radeći na različitim projektima pokušava dati priliku mladima da kao volonteri ili aktivisti stvore lične ali i benefite za svoju lokalnu sredinu. 

Ademir Sarić, sekretar „BaUM“ Banovići, pojasnio je da je u proteklih pet godina kroz Udruženje prošlo više od 120 volontera a neki su sa njima od samog početka vođeni misijom da svako dijete i mlada osoba imaju ista prava i prilike. Aktivnih volontera, prema njegovim riječima, imaju između 35 i 50, ovisno od njihovog afiniteta da se angažiraju. 

Udruženje „BaUM“ Banovići je razvilo sistem kojim svake godine pokušavaju privući nove volontere iako im je teško jer, kako je kazala, Selma Imamović, članica Skupštine Udruženja, aktivizam i volontiranje je slabo promovisano u lokalnim zajednicama.

Aktivnosti Udruženja obuhvatile su 120 volontera. (Izvor: privatna arhiva)

„Ono što je definitivno izazov svakom omladinskom udruženju su mladi, to jest smjena generacija i odlazak mladih, ali mi smo razvili sistem kojim svake godine privlačimo nove ljude. Kada mladi vide lične i benefite za zajednicu volontiranje im postaje drago“, dodala je Imamović, istaknuvši da su mladi srž „BaUM“ Udruženja i bez njih ne bi uopšte postojali. 

Ogromnu podršku imaju od World Vision u Bosni i Hercegovini, ustvrdio je Sarić, ističući i druge partnere sa kojima rade poput Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Udruženja Nešto više, Fondacije tuzlanske zajednice, Instituta za razvoj mladih KULT, ali i same Općine Banovići od koje su imali podršku u određenim segmentima, kao i pojedinaca i poduzetnika koji kontinuirano podržavaju aktivnosti Udruženja. 

Ono što Sarić naglašava jeste da minimalna izdvajanja od pojedinaca i poduzetnika su od velikog značaja za Udruženje i mlade Banovića. 

Tokom prošle godine, neke od projekata koje je Udruženje „BaUM“ Banovići radilo, a kako je kazala volonterka Belma Bošnjaković su 25 radionica o prevenciji bolesti ovisnosti i spolno prenosivih bolesti koje su uradili u saradnji sa školama na područja Banovića, kao i „Hollywood u svakom selu“, koji je imao velikog odjeka u javnosti, a podrazumijevao je projekcije na otvorenom uglavnom u ruralnim područjima namijenjene djeci i mladima. 

BaUM sarađuje s brojnim nevladinim organizacijama. (Izvor: privatna arhiva)

Bošnjaković je istaknula i projekt „Povezivanje tačaka-unapređenje dječijih prava u BiH“, koji je podržan od Europske unije u Bosni i Hercegovini, a implementiran od World Vision BiH, Udruženja „Naša djeca“ Sarajevo i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Rad Udruženja iz Banovića moguće je unaprijediti promocijom i podrškom njihovih aktivnosti, a Sarić je naglasio da žele „BaUM“ predstaviti kao sigurno mjesto za koje bi roditelji, nastavnici i ostatak zajednice mladima savjetovali da se uključe u rad. 

„Mladima uvijek govorimo da svoju realnost mogu promijeniti svojom aktivnošću i da ostanu ovdje. Starijima poručujemo da mlade stave u svoj fokus“, istaknuo je Sarić. 

Selmir Smajić je obučeni Balkan Diskurs dopisnik iz Lukavca.Student je druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a iza sebe ima nekoliko značajnih godina iskustva u nevladinom sektoru. Prepoznatljiv je po svojoj pozitivnoj energiji, samopouzdanju i čvrstim prijateljstvima. Sebe opisuje kao altruističnu i asertivnu osobu, i vodi se Siltanenovim citatom: "Ljudi koji su dovoljno ludi da misle da mogu da promijene svijet, zapravo su oni i koji mogu to da urade". Svoju budućnost isključivo vidi u zajedništvu i rodnoj Bosni i Hercegovini. Teme koje možemo da očekujemo od Selmira jesu priče bazirane na pozitivnim promjenama koje mladi pokreću u svojim zajednicama, neophodni humanitarni rad, a kao jedan od mladih, nastaviće da se trudi i u budućnosti da utiče na svoje vršnjake za promjene koje će donijeti bolje sutra za sve nas.

Vezani članci

BiH i Ukrajina: Pravda i odgovornost (Dio I)
Pravda i odgovornost za preživjele silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjenog u ratu u Bosni i Hercegovini (BiH) mogu biti korisna iskustva i prakse za međunarodnu zajednicu, nevladine organizacije ali i preživjele ratnih zločina koji se čine u Ukrajini više od 25 godina kasnije.
Uloga italijanske diplomatije u izgradnji mira u Bosni i Hercegovini
Među prvim zemljama koje su uspostavile diplomatske odnose s Bosnom i Hercegovinom (BiH) je bila Italija i to još u ratnom periodu putem „specijalnog diplomatskog predstavništva“, a službeno ambasada je uspostavljena u novembru 1996. godine. Dobre odnose u trgovinskom, kulturnom, medicinskom, obrazovnom i drugim aspektima između Italije i Bosne i Hercegovine danas u italijanskoj ambasadi u Sarajevu žele još više ojačati, ali i doprinijeti procesu izgradnje mira. 

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu