Festival mira ‘23: Očuvanje mira i međusobnog poštovanja

Više od 40 mladih iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine od 23. do 26. februara ove godine učestvovat će na Festivalu mira ‘23, koji se održava u središnjem djelu Bosne i Hercegovine – Vitezu.

Riječ je o drugom po redu Festivalu koji organizira Centar za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskurs a s ciljem doprinosa očuvanju mira stavljanjem fokusa na umjetnost, različitosti i ljudska prava.

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, kazala je da su već drugu godinu za redom u prilici da okupe mlade iz cijele Bosne i Hercegovine i na Festivalu zajedno s njima uvide najveće vrijednosti Bosne i Hercegovine, a među kojima je multikulturalnost, multietničnost i ukazivanje na ljudska prava kroz umjetničke radove i sadržaje koji su interesantni mladim ljudima a iz kojih mogu da nauče da poštuju i čuvaju mir.

Specifičnost ovogodišnjeg Festivala je obilazak i odavanje počasti svim civilnim žrtvama rata u Žepču, jedinstvenom spomeniku koji je pokazatelj prošlosti i osiguranja budućnosti a koji definira dostojanstvo, međusobno poštovanje i razumijevanje stradanja svih građana. 

Festival će biti otvoren prikazivanjem dokumentarnog filma „Bezbojni“ autorice Aide Gavrić, koji govori o „nesvrstanim“ članovima bosanskohercegovačkog društva, onima koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda, a označeni su kao „Ostali“. Rođeni su iz ljubavi između različitih naroda, a često ih smatraju ostacima propalih ideja bratstva i jedinstva iz prethodnog sistema. 

U sklopu dokumentarnog programa bit će prikazani i „Obični heroji“ urađeni u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja,  a koji prikazuje stvarne životne priče bosanskih građana koji su, izabravši da spase „drugog“ postali heroji u vremenu kada se dešavao genocid i ratnih zločini u njihovoj zemlji. Također, mladi će imati priliku i da pogledaju dokumentarni film „Mali princ“, autorice Jasmine Đikoli i direktora Murisa Beglerovića, koji je bio prikazan na AJB Doc film festivalu, a u kojem se govori o desetogodišnjem Anti koji u selu Oćevija u podnožju planine Zvijezda nadomak bosanskog grada Vareš jedini pohađa školu. 

U muzičkom djelu programa mladi će slušati bosanskohercegovačkog hip-hop muzičara – Kontru, koji se rep muzikom bavi 19 godina i član je Dlanbeatza i FM JAM kolektiva.  „NIKAD ZAUVIJEK ISTI sa Kontrom“ je prilika za mlade da čuju nekoliko nezavisnih izdanja i mixtapova ove zvijezde. O značaju i uticaju muzike na procese izgradnje mira kod pojedinaca i zajednice, učesnici Festivala će razgovarati s mirovnom aktivisticom Amrom Pindžo. 

Nagrada za moralnu hrabrost „Obični heroji“ će biti dodijeljena Roberetu Decešinu, čiji je kratki turistički film izabran za najbolji a koji nosi naziv „Zašto BiH može biti turistička destinacija broj jedan u svijetu“. Nagrade za moralnu hrabrost dobili su: Katheryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe i Branka Vierda, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske. 

U sklopu panel diskusije mladi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine razgovarat će o miru, odnosno kako ga oni vide, a bit će predstavljen i magazin „Mir“ Centra za postkonfliktna istraživanja, u kojem su autori omladinski dopisnici multimedijalne platforme Balkan Diskurs, te publikacija „Mir kako ga vide mladi u BiH“ koju su razvili Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Misija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Centar za postkonfliktna istraživanja je zajedno s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini razvio multimedijalni i obrazovni programa „Na marginama“ kako bi ukazali na negativne stereotipe o romskoj zajednici u BiH. Na Festivalu mir'23 će u sklopu posebnog programa biti otvorena izložba fotografija i promocija foto knjige „Na marginama“.

Kao partner Festivala, Gradsko kazalište mladih Vitez će ove godine izvesti predstavu „Ugovor“ režisera Marka Mirkovića. U predstavi igraju: Emin Šahdan, Leo Lukić, Ivan Žuljević, Iva Šakić, Hanka Salkić i Pavla Plavči, a izvršni producent predstave je Ivan Sajević. 

Ovogodišnji Festival mira'23 održava se u Etno selu „Čardaci“, a donatori su  Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Slovak Aid), Sigrid Rausing Trust, Rockefeller Brother Fondacije i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Partneri Festivala su Etno selo Čardaci, Al Jazeera Balkans, Gradsko kazalište mladih Vitez i Delegacija Evropske unije u BiH.

Vezani članci

Dugogodišnja borba Majki Srebrenice
“Najgore je iza mene, ali me i dalje boli i uvijek će da me boli. Nemam riječi da objasnim svoju bol“, kazala je Zumra Šehomerović iz Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa“ povodom 20 – godišnjice obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici. Tokom činjenja genocida, u julu 1995. godine, u tadašnjoj zaštićenoj enklavi Ujedinjenih Nacija (UN-a) …
Pionirska kuća – šutnja i poricanje u Višegradu
Rat u Bosni je završio prije 20 godina, ali se istočnobosanski grad Višegrad i dalje bori sa historijom. Lokalna vlast je željela porušiti kuću u Pionirskoj ulici, gdje je živo spaljeno 70 civila muslimana. Protesti su zaustavili odluku, ali stalno rješenje još nije nađeno.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu