Festival slike: Proslava fotografije i vizualnog novinarstva u Sarajevu

Ron Haviv (lijevo/left), Gary Knight (centar/center), and Paul Lowe (desno/right). (Foto/Photo: Diego Diaz Tellez)

Ugledni fotografi iz cijelog svijeta okupit će se u Sarajevu od 9. do 11. maja povodom Festivala slike 2019. Organizovan od strane Agencije i fondacije ,,VII” (VII/F), trodnevni festival je edukativni događaj koji ima za cilj da slavi fotografiju i vizualno novinarstvo kroz niz panel diskusija, filmskih projekcija, pregleda portfolija i radionica. Centar za postkonfliktna istraživanja je, o radu ,,VII” i predstojećem festivalu, razgovarao sa Paul Loweom, nagrađenim fotografom i članom agencije, koji je svjedočio i izvještavao o ratu u Bosni.

Bosna. Mihatovići, Sjeverna Tuzla. Izbjeglice nakon genocida u Srebrenici smještene u novo izgrađeno selo. (Foto: Paul Lowe).

Danas, agencija ,,VII” važi za jednu od najistaknutijih medijskih agencija u vlasništvu fotografa. Ovaj kolektiv od 29 umjetnika koristi snagu fotografije kako bi skrenuli pažnju javnosti na bitne priče, dali glas grupacijama koje ga nemaju i uticali na kompleksna politička, ekološka i društvena pitanja koja se tiču ljudi širom svijeta. Od problema identiteta, rase i roda, preko migracija, konflikta i postkonfliktnih tranzicija, fotografi i filmski stvaraoci iz ,,VII” žele da utiču na globalne narative. Ubrzo nakon što je agencija ,,VII” osnovana, osnivači Gary Knight i Ron Haviv su shvatili da je dugoročno finansiranje medijskih projekata oslabljeno, te su odlučili osnovati sestrinsku organizaciju pod nazivom Fondacija ,,VII” – nezavisno, neprofitno udruženje sa misijom da osigura podršku za produkciju medijskih sadržaja poput onih koje stvara agencija ,,VII”.

Žena na grobu svog muža u Bihaću (foto: Ron Haviv/VII)

Od Iraka i Sirije, preko SAD-a i Sudana, članovi agencije i fondacije ,,VII” su izvještavali o temama širom svijeta, ali su najčvršću vezu napravili sa Balkanom, a posebno Bosnom i Hercegovinom (BiH). Lowe je objasnio da je ova čvrsta veza nastala preko samih osnivača, jer su svi izvještavali o ratu u Bosni tokom 90ih godina. Ova ratna iskustva su ih konstantno vraćala u zemlju kako bi nastavili svoj rad i pratili suštinu posljedica rata i postkonfliktne tranzicije u BiH. Zahvaljujući beskompromisnoj dokumentarnoj fotografiji, novinarstvu na visokom nivou i drugim multimedijalnim poduhvatima, fotografi ove agencije rade na osnaživanju lokalnih glasova, širenju važnih priča i uzdižu pitanja ,,iznad samo slike”.

Rémy Ourdan, Olivier Jobard, GK, Benoit Gysembergh, Christopher Morris, Tom Haley, Jerome Delay, Jon Jones i Darko Bandic. U septembru 2011. godine, grupa fotografa i novinara koji su izvještavali o ratu u BiH se okupila u tokom festivala ,,Visa pour l’Image” i odlučila da realizuje novi projekat koji će obilježiti 20. godina od početka rata. (Foto izvor: www.garyknight.org)

Pored njihove posvećenosti da utiču na globalne narative, članovi ,,VII” su takođe posvećeni davanju podrške medijskim stvaraocima širom svijeta i promovisanju fotografije i foto-novinarstva kao alata za oblikovanje javnog diskursa. Zbog toga se sada fondacija i agencija ,,VII” pripremaju da pokrenu novi obrazovni program – Akademija ,,VII” – koji će služiti kao stalna baza za nove projekte i događaje na Balkanu, uključujući i ,,Festival slike”. Lowe je objasnio zašto je glavni grad BiH savršena baza za akademiju i idealan domaćin za nadolazeći festival, riječima: ,,Sarajevo je grad koji spaja dvije tačke – mjesto gdje se Istok susreće sa Zapadom – i njegovo bogato naslijeđe i obilje kultura čine jedinstven i vatreni duh grada.

,,Bosnia 1992-1995”. Projekat WARM Fondacija.

Sa veličanstvenim sarajevskim planinama kao pozadinom, prvi ,,Festival slike” obećava vrlo zanimljiv i inspirativan program. Prvo, na festivalu će biti prikazani najnoviji filmski i fotografski projekti agencije, a učesnici će imati priliku da čuju od i komuniciraju sa kreatorima projekata. Drugo, festival će pružiti i platformu za raspravu o problemima sa kojima se suočavaju mediji, fotografi i novinari u regionu Balkana i šire. Gosti iz Beograda i Zagreba će takođe podijeliti svoje poglede na ova pitanja, uključujući ulogu roda, medija i umjetnika u postkonfliktnim društvima. Festival će takođe uključiti i niz radionica, te program „Ničija zemlja” koji prezentuje jedinstvene perspektive žena na polju vizualnog novinarstva i umjetnosti, te izazove sa kojima se suočavaju žene fotoreporterke. Druga radionica pod nazivom „Nakon slike” će se osvrnuti na kritični period nakon završetka fotografskog projekta do predstavljanja i objave rada. Neke od tema uključuju i uređivanje i izbor radova, procese koji se tiču izrade knjiga i izložbi, stvaranje koherentne naracije i identifikovanje publike.

Pored ovih planiranih aktivnosti, ,,VII” će u partnerstvu sa Centrom za postkonfliktna istraživanja podržati grupu mladih iz BiH koji će učestvovati u multimedijalnom treningu za omladinske dopisnike Balkan Diskursa. Ovom prilikom, fotografiji agencije ,,VII” će obučiti mlade medijske stvaraoce o različitim tehnikama fotografije i pozvati ih na festival. Nakon treninga, CPI i ,,VII” će služiti kao mentori, pomažući novim omladinskim dopisnicima da dalje razvijaju svoje vještine u ovom polju i proizvode specijalizirane sadržaje iz svojih zajednica.

Kroz Akademiju ,,VII” u Sarajevu, ovaj umjetnički kolektiv se nada da će izgraditi dugoročnu posvećenost fotografiji i vizualnoj pismenosti kao moćnom alatu za širenje važnih priča i glasova, ne samo na profesionalnom nivou, već i među širom javnosti i mladima.


Da saznate više o festivalu i načinu registracije, posjetite: https://theviifoundation.org/

Da aplicirate na trening za omladinske dopisnike Balkan Diskursa, kliknite ovdje

Paraskevi je porijeklom iz Grčke ali živi u Austriji. Studirala je u Britaniji gdje je diplomirala Političke nauke na Edinburgh univerzitetu. Njeni interesi su prvenstveno vezani za oblasti prevencije konflikta, mira, razvijanja i uloge medija u stvaranju političkog diskursa pobijanjem tradicionalnih narativa. Tema njenog diplomskog studija bavila se istraživanjem okvira mirnodobskog i ratnog novinarstva u izvještavanju o nuklearnoj krizi između SAD i Sjeverne Koreje.

Vezani članci

Jugoslovenski rat i obrazovanje u Nizozemskoj
Da li je realno staviti rat koji se desio prije dvadeset godina u nastavni plan historije? Da li su ratovi u Jugoslaviji već dio historije ili su posljedice još uvijek prisutne u današnjem društvu da se ne mogu nazvati „historija“? Oba ova pitanja su važna za postaviti ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Nizozemskoj kada uzmemo u obzir ulogu Vlade Nizozemske i njenih mirotvoraca u konfliktu. Napisale Anna Idzinga i Milou Liebregts.
Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini
Borba protiv trgovine ljudima i dalje je jedno od glavnih pitanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini (BiH) iako se ulijeva nada obzirom na nedavne reforme koje bi trebale doprinijeti učinkovitijoj borbi, ali za potpunu eliminaciju trgovine ljudima neophodni su preventivni napori i poticanje veće saradnje između političkih subjekata i civilnog društva.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu