Festival slike: Proslava fotografije i vizualnog novinarstva u Sarajevu

Ron Haviv (lijevo/left), Gary Knight (centar/center), and Paul Lowe (desno/right). (Foto/Photo: Diego Diaz Tellez)

Ugledni fotografi iz cijelog svijeta okupit će se u Sarajevu od 9. do 11. maja povodom Festivala slike 2019. Organizovan od strane Agencije i fondacije ,,VII” (VII/F), trodnevni festival je edukativni događaj koji ima za cilj da slavi fotografiju i vizualno novinarstvo kroz niz panel diskusija, filmskih projekcija, pregleda portfolija i radionica. Centar za postkonfliktna istraživanja je, o radu ,,VII” i predstojećem festivalu, razgovarao sa Paul Loweom, nagrađenim fotografom i članom agencije, koji je svjedočio i izvještavao o ratu u Bosni.

Bosna. Mihatovići, Sjeverna Tuzla. Izbjeglice nakon genocida u Srebrenici smještene u novo izgrađeno selo. (Foto: Paul Lowe).

Danas, agencija ,,VII” važi za jednu od najistaknutijih medijskih agencija u vlasništvu fotografa. Ovaj kolektiv od 29 umjetnika koristi snagu fotografije kako bi skrenuli pažnju javnosti na bitne priče, dali glas grupacijama koje ga nemaju i uticali na kompleksna politička, ekološka i društvena pitanja koja se tiču ljudi širom svijeta. Od problema identiteta, rase i roda, preko migracija, konflikta i postkonfliktnih tranzicija, fotografi i filmski stvaraoci iz ,,VII” žele da utiču na globalne narative. Ubrzo nakon što je agencija ,,VII” osnovana, osnivači Gary Knight i Ron Haviv su shvatili da je dugoročno finansiranje medijskih projekata oslabljeno, te su odlučili osnovati sestrinsku organizaciju pod nazivom Fondacija ,,VII” – nezavisno, neprofitno udruženje sa misijom da osigura podršku za produkciju medijskih sadržaja poput onih koje stvara agencija ,,VII”.

Žena na grobu svog muža u Bihaću (foto: Ron Haviv/VII)

Od Iraka i Sirije, preko SAD-a i Sudana, članovi agencije i fondacije ,,VII” su izvještavali o temama širom svijeta, ali su najčvršću vezu napravili sa Balkanom, a posebno Bosnom i Hercegovinom (BiH). Lowe je objasnio da je ova čvrsta veza nastala preko samih osnivača, jer su svi izvještavali o ratu u Bosni tokom 90ih godina. Ova ratna iskustva su ih konstantno vraćala u zemlju kako bi nastavili svoj rad i pratili suštinu posljedica rata i postkonfliktne tranzicije u BiH. Zahvaljujući beskompromisnoj dokumentarnoj fotografiji, novinarstvu na visokom nivou i drugim multimedijalnim poduhvatima, fotografi ove agencije rade na osnaživanju lokalnih glasova, širenju važnih priča i uzdižu pitanja ,,iznad samo slike”.

Rémy Ourdan, Olivier Jobard, GK, Benoit Gysembergh, Christopher Morris, Tom Haley, Jerome Delay, Jon Jones i Darko Bandic. U septembru 2011. godine, grupa fotografa i novinara koji su izvještavali o ratu u BiH se okupila u tokom festivala ,,Visa pour l’Image” i odlučila da realizuje novi projekat koji će obilježiti 20. godina od početka rata. (Foto izvor: www.garyknight.org)

Pored njihove posvećenosti da utiču na globalne narative, članovi ,,VII” su takođe posvećeni davanju podrške medijskim stvaraocima širom svijeta i promovisanju fotografije i foto-novinarstva kao alata za oblikovanje javnog diskursa. Zbog toga se sada fondacija i agencija ,,VII” pripremaju da pokrenu novi obrazovni program – Akademija ,,VII” – koji će služiti kao stalna baza za nove projekte i događaje na Balkanu, uključujući i ,,Festival slike”. Lowe je objasnio zašto je glavni grad BiH savršena baza za akademiju i idealan domaćin za nadolazeći festival, riječima: ,,Sarajevo je grad koji spaja dvije tačke – mjesto gdje se Istok susreće sa Zapadom – i njegovo bogato naslijeđe i obilje kultura čine jedinstven i vatreni duh grada.

,,Bosnia 1992-1995”. Projekat WARM Fondacija.

Sa veličanstvenim sarajevskim planinama kao pozadinom, prvi ,,Festival slike” obećava vrlo zanimljiv i inspirativan program. Prvo, na festivalu će biti prikazani najnoviji filmski i fotografski projekti agencije, a učesnici će imati priliku da čuju od i komuniciraju sa kreatorima projekata. Drugo, festival će pružiti i platformu za raspravu o problemima sa kojima se suočavaju mediji, fotografi i novinari u regionu Balkana i šire. Gosti iz Beograda i Zagreba će takođe podijeliti svoje poglede na ova pitanja, uključujući ulogu roda, medija i umjetnika u postkonfliktnim društvima. Festival će takođe uključiti i niz radionica, te program „Ničija zemlja” koji prezentuje jedinstvene perspektive žena na polju vizualnog novinarstva i umjetnosti, te izazove sa kojima se suočavaju žene fotoreporterke. Druga radionica pod nazivom „Nakon slike” će se osvrnuti na kritični period nakon završetka fotografskog projekta do predstavljanja i objave rada. Neke od tema uključuju i uređivanje i izbor radova, procese koji se tiču izrade knjiga i izložbi, stvaranje koherentne naracije i identifikovanje publike.

Pored ovih planiranih aktivnosti, ,,VII” će u partnerstvu sa Centrom za postkonfliktna istraživanja podržati grupu mladih iz BiH koji će učestvovati u multimedijalnom treningu za omladinske dopisnike Balkan Diskursa. Ovom prilikom, fotografiji agencije ,,VII” će obučiti mlade medijske stvaraoce o različitim tehnikama fotografije i pozvati ih na festival. Nakon treninga, CPI i ,,VII” će služiti kao mentori, pomažući novim omladinskim dopisnicima da dalje razvijaju svoje vještine u ovom polju i proizvode specijalizirane sadržaje iz svojih zajednica.

Kroz Akademiju ,,VII” u Sarajevu, ovaj umjetnički kolektiv se nada da će izgraditi dugoročnu posvećenost fotografiji i vizualnoj pismenosti kao moćnom alatu za širenje važnih priča i glasova, ne samo na profesionalnom nivou, već i među širom javnosti i mladima.


Da saznate više o festivalu i načinu registracije, posjetite: https://theviifoundation.org/

Da aplicirate na trening za omladinske dopisnike Balkan Diskursa, kliknite ovdje

Paraskevi je porijeklom iz Grčke ali živi u Austriji. Studirala je u Britaniji gdje je diplomirala Političke nauke na Edinburgh univerzitetu. Njeni interesi su prvenstveno vezani za oblasti prevencije konflikta, mira, razvijanja i uloge medija u stvaranju političkog diskursa pobijanjem tradicionalnih narativa. Tema njenog diplomskog studija bavila se istraživanjem okvira mirnodobskog i ratnog novinarstva u izvještavanju o nuklearnoj krizi između SAD i Sjeverne Koreje.

Vezani članci

Moj put odvikavanja
Svako ko je prestao pušiti zna koliko je to težak i mukotrpan proces. Nakon završetka srednje škole pa sve do svoje 29. godine, cigareta je za mene predstavljala nagradu, utjehu, petominutnu pauzu na poslu ili predavanjima, idealan način da utrošim vrijeme dok čekam gradski prijevoz ili vrlo često samo navika koje se bilo vrlo teško odreći.
District team pomjera granice
Sve je počelo prije tri godine u Sarajevu, kada je grupa mladih aktivista dobila priliku da snimi dokumentarni film, gdje je zapravo i stvoreno ime aktivističkog pokreta District team. Iako su još uvijek neformalna grupa, u želji da postanu udruženje, mladi aktivisti iz Brčkog ne propuštaju prilike, a aktivnosti u kojima učestvuju su brojne.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu