POZIV: Trening za omladinske dopisnike Balkan Diskursa

Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) poziva mlade ljude iz Bosne i Hercegovine (BiH) između 18-30 godina starosti da učestvuju na devetom treningu i programu mentorstva za omladinske dopisnike koji će se održati od 24. do 30. maja 2023. godine u Sarajevu.

Prvi dio treninga, u saradnji sa urednicima i novinarima Balkan Diskursa, će se fokusirati na edukaciju učesnika o tehnikama istraživačkog i građanskog novinarstva, pravičnom i uravnoteženom izvještavanju, provjeri činjenica i tehnikama intervjua.

Drugi dio treninga, u saradnji sa fotografima i umjetnicima iz stručne mreže CPI, će se fokusirati na korištenje fotografije i vizualnog storytelling-a za proaktivno izazivanje negativnih stereotipa i predrasuda prema drugim etničkim i manjinskim grupama u BiH. Na ovaj način, odabrani učesnici će imati mogućnost da uče od lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti novinarstva, fotografije i filmskog stvaralaštva. Treći dio treninga predstavlja novo partnerstvo CPI i Subjective Atlas organizacije i dati će priliku učesnicima da doprinesu stvaranju novog Subjektivnog Atlasa BiH kroz svoj rad na platformi Balkan Diskurs.

Nakon treninga, učesnici će imati priliku i podršku da u narednoj godini dana objavljuju svoje publikacije na multimedijalnoj platformi Balkan Diskurs, a CPI će učesnicima pružiti priliku za zaradu novčanih honorara. Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana treninga. Ove godine, od učesnika očekujemo da govore engleski jezik (dovoljan početni/srednji nivo – A2/B1). Troškovi prevoza, smještaja i hrane će biti obezbjeđeni od strane CPI.

Očekivani broj učesnika je 15. Ukoliko ste zainteresovani za učešće, popunite obrazac koji možete pronaći ovdje i pošaljite ga na [email protected]. Rok za prijave na trening je 28. april 2023. godine.

Vezani članci

Bijeli grad i ,,nevidljivi” fotograf
Bijeljina je grad u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH). Grad je svoj naziv dobio od riječi Bijela. Iako nije bilo vizuelnih dokaza zašto je grad dobio ovo ime, ipak se čini kao pravo ime za njega.
Broj povratnika u Višegrad moguće da postane statistička greška
U Višegradu, koji je tokom rata podvrgnut jednoj od najnemilosrdnijih kampanja etničkog čišćenja, povratnici Bošnjaci koje smo posjetili tvrde da su međuetnički odnosi prijateljski, ali da nema turizma oko čuvenog mosta Mehmed paše Sokolovića i višegradske hidroelektrane „grad bi bio mrtav“.

One response to “POZIV: Trening za omladinske dopisnike Balkan Diskursa

  1. Javljam se za ovaj trening jer mi se izuzetno svidja rad trenera. Bio sam učesnik na proslom treningu u Ulcijju i imam jako dobre utiske kao i izuzetno prijateljstvo sa svim ucesnicima treninga.

    Komentariši

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu