Mladi, novinarstvo i kreativni rad: Nove priče i mapiranje BiH

Foto: arhiva CPI-a

Više od 30 mladih iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine (BiH) i svijeta, pohađalo je trening za dokumentarnu fotografiju i građansko novinarstvo, te radionicu o subjektivnom atlasu, čime su postali dopisnici Balkan Diskursa, multimedijalne platforme Centra za postkonfliktna istraživanja, ali i dio tima koji će izraditi prvi „Subjektivni atlas BiH“, kartografsku publikaciju, koja predstavlja gradove, zemlju i region iz više perspektiva.

Centar za postkonfliktna istraživanja je organizirao deveti trening za omladinske dopisnike Balkan Diskursa, a u sklopu kojeg je zajedno sa belgijskom organizacijom „Subjective Editions“ i uz podršku Newcastle Univerziteta, organizirana radionica o subjektivnom atlasu, koja kombinuje participativno akciono istraživanje sa metodama zasnovanim na umjetnosti u geohumanističkim naukama za implementaciju, analizu i procjenu napora koegsistencije i pomirenja u društvu.

„Ako nam je budućnost u rukama mladih koji su učestovali na radionici, onda je ona zaista sjajna. Postoji želja da kreiraju društvo koje ide van okvira etničkog, religijskog i geografskog identiteta“, kazala je Annelys de Vet, osnivačica i glavna urednica „Subjective Editions“.

Mladi su pohađali radionicu subjektivnog atlasa gdje su imali priliku pokazati svoje kreativno umijeće. (Foto: arhiva CPI-a)

Učesnici radionice o subjektivnom atlasu su snimali društvene i urbane pojave, crtali mape i dizajnirali alternative zastave BiH.

„Subjektivni atlas je odlična prilika da se na kreativan način predstavi neko mjesto, zemlja. Kroz individualan i subjektivan način (subjetivna iskustva) daje se atlasu život“, kazala je Đuldina Kurtović, istaknuvši da je subjektivni atlas idealna prilika da se uvide problemi, kritički osvrt na svakodnevnicu jednog podneblja i mjesta odakle su moguće promjene. 

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, kazala je da saradnja između Centra, „Subjective Editions“ i Newcastle Univerziteta izuzetna prilika za mlade, ali i građane da iz svoje perspektive sudjeluju u mapiranju gradova i mjesta u BiH. Pojasnila je da su subjektivni atlasi izrađeni za Brisel, Amsterdam, Meksiko, Luksemburg i tako dalje, a da saradnja Centra za postkonfliktna istraživanja i „Subjective Editions“ to sada omogućuje i za gradove i mjesta u BiH.

Velma Šarić, predsjednica CPI, navela je da je trening Balkan Diskursa prošlo 180 mladih u proteklih devet godina. (Foto: arhiva CPI-a)

 Subjektivni atlas BiH će biti objavljen naredne godine i predstavljen kako u BiH, tako i na međunarodnom nivou, na engleskom i lokalnim jezicima. 

Kada je u pitanju trening Balkan Diskursa, Šarić je kazala da je ove godine održan deveti po redu trening omladinskih dopisnika, koji uče o dokumentarnoj fotografiji i građanskom novinarstvu, te da time postaju dio Balkan Diskurs mreže i pišu o različitim temama, među kojima su i tako zvani „obični heroji“, a kojima se predstavljaju pozitivne priče, odnosno moralna hrabrost, spašavanje i pomaganje između različitih etničkih pripadnosti.

„Trening Balkan Diskurs dopisnika je prošlo 180 mladih u proteklih devet godina“, kazala je Šarić, dodavši da trening o dokumentarnoj fotografiji je radio Paul Lowe, britanski fotograf, ratni reporter i član Savjetodavnog odbora Centra za postkonfliktna istraživanja, dok su radionicu o novinarstvu radili mladi novinari i urednici Balkan Diskursa. 

Lowe je podijelio svoje fotografsko iskustvo s učesnicima radionice Balkan Diskursa i potaknuo ih da sami istraže svoje fotografske mogućnosti koristeći mobilni telefon. 

Paul Lowe, britanski fotograf, učesnicima je objasnio pravila dokumentarne fotografije te svoj dosadašnji rad. (Foto: arhiva CPI-a)

„Mladi su bili veoma entuzijastični i na zadatak su odgovorili kreativnim i inteligentnim pristupom“, kazao je Lowe, istaknuvši  da mu je bilo zadovoljstvo raditi sa novom grupom Balkan Diskurs dopisnika. 

Učesnik treninga Muris Terzić iz Bosanskog Petrovca je kazao da su predavači bili izuzetno stručni, angažirani i inspirativni. „Njihova strast prema tematici je bila zarazna, što je dodatno potaknulo moju želju za istraživanjem i učenjem“, dodao je Terzić. 

Prema njegovim riječima, kroz temeljite prezentacije i analitičke perspektive stekao je znanje o različitim tematikama ali i inspiraciju za aktivno sudjelovanje u oblikovanju budućnosti. 

Amini Bašić iz Novog Travnika, trening Balkan Diskursa je bio i idealna prilika za dijeljenje ideja i razmjenu iskustava, napominjući da je interakcija s drugim sudionicama bila inspirativna i poticajna. 

„Osjećam se nadahnuto i motivirano da koristim ove alate kako bih prenosila priče, pokretala promjene i doprinosila društvu na pozitivan način“, kazala je Bašić. 

Učesnici su kroz teoriju i praktične vježbe naučeni osnovama novinarstva. (Foto: arhiva CPI-a)

Za Aleksandra Holliday-a, pripravnika Centra za postkonfliktna istraživanja koji dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, najzanimljivije je bilo na radionicama Subjektivnog atlasa. 

„Trening je bio veoma zanimljiv i inspirativan. Bilo je super dobiti savjete i podršku od pravih profesionalaca i od njih sam puno naučio. Posebno sam uživao u radionicama Subjektivnog atlasa jer su me natjerale da preispitam način na koji razmišljam o Bosni“, kazao je Holliday. 

Ovogodišnji trening Balkan Diskursa i radionice subjektivnog atlasa održan je od 24. do 30. maja u Sarajevu. 

Vezani članci

Zajedno u trci za mir na mostarskom Rujištu
Pod simboličnim nazivom “Trčim za mir” 1. oktobra u Mostaru će biti održana traill trka na tri staze, dužine od pet, deset i 21 kilometar, a s ciljem doprinosa miru i s porukom da je moguće graditi mir sa svima u Bosni i Hercegovini. 

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu