Učenjem o Holokaustu za bolje sutra

Foto: Pinch Media

Učesnici Omladinske akademije „Stanje mira“, koju organizira Evropska unija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, razgovarali su o lekcijama naslijeđa Holokausta u regionu, te kako se kroz ove lekcije može raditi na prevenciji konflikta i jačanju procesa pomirenja.

Uvodničar u interkativne radionice ,,Holokaust i mirˮ predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci kazao je da je Holokaust termin koji se najviše upotrebljava i zloupotrebljava u 20. i 21. vijeku. Riječ je o istorijskoj tragediji koja je počinjena nad jevrejskim narodom samo zato što su bili Jevreji.

„U našim krajevima, na Balkanu, stradalo je 85 posto Jevreja. U Sarajevu je na početku Drugog svjetskog rata živjelo 12 hiljada Jevreja, a na kraju rata manje od 2 hiljade Jevreja. Jakob Finci je objasnio da je i sam rođen u jednom od nacističkih logora u kojem su skupljani Jevreji, na otoku Rabu, a završetkom Drugog svjetskog rata se vratio sa svojom porodicom u Sarajevo, gdje i danas živi.

Foto: Pinch Media

Život u Jugoslaviji je opisao kao jednostavan jer „smo živjeli normalno sa svim drugim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine“.

Učesnicima akademije „Stanje mira“, koji dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, govorio je i o životu tokom opsade Sarajeva, najduže opsade u modernoj istoriji, naglasivši humanu ulogu jevrejske zajednice i humanitarnog udruženja La Benevolencija, kao i sam način preživljavanja zajedno sa drugim sugrađanima.

Foto: Pinch Media

Učesnicima je predstavljen i priručnik „Holokaust i mir“, koji predstavlja jedinstvenu publikaciju o mirovnom obrazovanju na osnovu 20 godina rada civilnog sektora, te učitelja i nastavnika u regionu.

Tatjana Milovanović, programska direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja jednog od kreatora priručnika, kazala je da priručnik „Holokaust i mir“ sa 14 lekcija obuhvata sve tematike koje danas nedostaju u obrazovnom procesu zemalja regiona, uključujući mir, toleranciju, razvijanje empatije i kritičkog mišljenja, memorijalizaciju, te borbu za ljudska prava i protiv diskriminacije i propagande.

Dio priručnika ,,Holokaust i mirˮ je mladim učesnicima predstavljen kroz nekoliko radionica iz koje govore o spomenicima i sjećanju, te običnim herojima i moralnoj hrabrosti, vođenim od strane profesorice Melise Forić i nastavnice Đuldine Kurtović. Priručnik je od ove školske godine i dio nastavnog plana i programa za javne osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo, te se u narednim godinama očekuje njegova primjena širom države.

Foto: Pinch Media

Učesnica Akademije, Asja Suljić iz Tuzle navela je da se kroz obrazovanje nije susreta puno sa tematikom Holokausta. „Ove neformalne edukacije doprinose mom razvoju i spoznaji da budem upućena koje su golgote prošli narodi samo zato što su drugačije nacionalnosti“.

Omladinska akademija ,,Stanje mira” je nakon Sarajeva nastavljena u Vitezu gdje završava 31. avgusta. Mlade još očekuju radionice međuetničkim vezama i porodicama, fotografske izložbe, posjete memorijalnim obilježjima u Srednjoj Bosni, te muzički koncerti.

Vezani članci

District team pomjera granice
Sve je počelo prije tri godine u Sarajevu, kada je grupa mladih aktivista dobila priliku da snimi dokumentarni film, gdje je zapravo i stvoreno ime aktivističkog pokreta District team. Iako su još uvijek neformalna grupa, u želji da postanu udruženje, mladi aktivisti iz Brčkog ne propuštaju prilike, a aktivnosti u kojima učestvuju su brojne.
Teška borba za jednakost: LGBTQ zajednica Banjaluke
Kao i u mnogim drugim gradovima pripadnici LGBTQ tako i u Banja Luci susreću se mnogim izazovima jer su „drugačiji“ u odnosu na okruženje, zahtjevaju prava koja nisu prava većine, sukobljavaju se sa porodicom i prijateljima zbog načina života koji su izabrali.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu