Učesnici Radionice ”Medijska Pismenost Mladih i Otpor Medijskim Manipulacijama”

Radionica za mlade ”Medijska pismenost i otpor medijskim manipulacijama” održana je u Sarajevu u periodu od 25.-29. oktobra, 2014. godine.

Balkan Diskurs tim, na čelu sa novinarkom Velmom Šarić, osmislio je i organizovao tematsku radionicu za mlade koja kombinuje istraživačko novinarstvo sa kreativnim metodama izvještavanja, rasvjetljujući tako nedostatak medijskog integriteta i transparentnosti u društvu. Mladima u BiH je pružena mogućnost da razviju svoje vještine u sferi novinarstva, fer i uravnoteženog izvještavanja, te multimedije. Radionica za mlade ”Medijska pismenost i otpor medijskim manipulacijama” održana je u Sarajevu u periodu od 25.-29. oktobra, 2014. godine.

Snici radionica su bili mladi ljudi iz 15 različitih opština u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na mlade iz manjih zajednica u Bosni i Hercegovini, koje su često isključene u korist većih, razvijenijih. Nivo sposobnosti učesnika je varirao, od nekih koji su imali veliko iskustvo i obrazovanje u oblasti novinarstva, do onih koji su početnici, ali su pokazali potrebnu volju, kvalitete i izvanredan interes za radionicu.

Treneri radionice su bili ekipa novinara sa Radija Slobodna Evropa: fotografi Midhat Poturović i Velija Hasanbegović, te novinarke Marija Arnautović i Selma Boračić. Prva dva dana radionice su održane u prostorijama MediaCentra u Sarajevu, a ostala dva dana u hotelu Astra Garni.

Tokom radionice, učesnici su učili o fotografiji i video formama i imali priliku da snime scene i uređuju ​​svoje video zapise. Radionica ”Medijska pismenost i otpor medijskim manipulacijama” je dala priliku mladim ljudima da razumiju različite novinske forme. Od vijesti i izvještaja, preko intervjua, komentara do priče. Fokus radionice je bio na tome kako pravilno koristiti izvore i koliko je važno da se navodi provjere prije objave. Velika pažnja bila je posvećena medijskoj etici u novinarstvu.

Kao rezultat radionice, svi učesnici su predložili teme za svoje buduće članke te dalje nastavili raditi kao naši mladi dopisnici iz svojih zajednica, a do sada su napisali više od 20 različitih članaka i eseja.

Vezani članci

Život je lijep kada nekoga iskreno voliš
Od kada su se upoznali prije tri godine pronašli su novi smisao u životu. Ljubav koju imaju jedno prema drugome daje im snagu, volju i vjeru u bolju budućnost. Arijana i Marko iz Jajca, osobe su s invaliditetom, ali to što su slijepi ne sputava ih u postavljanju životnih ciljeva, prema kojima hrabro i dostojanstveno koračaju.
Jens Wagner: Njemačko postratno iskustvo
Wagner: Njemačka se pomirila sa ratnim neprijateljima.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu