Ratni reporteri rade na osnaživanju mladih u BiH

Foto: Ziyah Gafić / VII Akademija

Stvaranje medijskog prostora i radova koji se bave složenim socijalnim, ekonomskim i ljudskim pravima ciljevi su Akademije VII, nezavisne neprofitne strukture koja je proizašla iz Fondacije VII koju su osnovali poznati svjetski fotografi Ron Haviv i Gary Knight 2001. godine.

„Akademija VII radi na raznolikosti fotografije i novinarstva kroz proces stipendiranja polaznika širom nedovoljno zastupljenih zajednica u svijetu‟, objasnili su iz Akademije VII Sarajevo.

Na ovaj način brojnim mladim kreativcima/kama pružena je prilika da se profesionalno razvijaju slušajući predavanja brojnih stručnjaka/inja, ali i realizirajući svoje ideje.

„Naš rad uključuje finansiranje online 3-9-mjesečnih medijskih kurseva, od Bostona do Vanuatua, Mosula i Dhake za obuku nove generacije vizuelnog novinarstva, te finansiranje postdiplomskih studija za obuku nove generacije predavača‟, dodaju.

Predavanja se, kako objašnjava, održavaju na engleskom, francuskom, španjolskom, arapskom, bosanskom i ruskom jeziku, a također obučavaju i muškarce i žene koji rade u teškim uvjetima, poput tražitelja azila u Bosni i Hercegovini (BiH) i fotografa u Mjanmaru.

Nastanak Akademije VII

Uz podršku Savjetnice rukovodstva Mreže rješenja Ujedinjenih naroda za održivi razvoj, Jennifer Stengaard Gross i njene porodice, Akademiju je osnovao Gary Knight 2018. godine, no fotograf Ziyah Gafić bio je inicijator da ova Akademija stigne i u Sarajevo.

,,Gary i mnogi članovi VII foto agencije imaju duge veze s Bosnom i Hercegovinom. Dva naša fotografa Ziyah Gafić i Paul Lowe žive u Sarajevu, ali i mnogi od osnivača Fondacije VII, uključujući Garyja, Alexandru Boulat, Ron Haviva i Christophera Morrisa koji su radili u Sarajevu tokom rata‟, objašnjavaju povezanost ove Akademije s BiH.

Ne postoji program koji je polaznicima/cama najpopularniji jer je, kako ističe fotograf Gary Knight, svaki zanimljiv zbog prilike mladima da usvoje nove vještine i međusobno rade na rješavanju problema. Ovakvi programi koji uključuju umjetnost mogu značajno utjecati na pozitivne promjene u društvu. Tajna u tome je, kako navodi Knight, rad s pravim ljudima.

Akademija je 2019. godine bila domaćin „VII u Sarajevu: Festival slike‟, a program je obuhvatio tematiku stanja medija na Balkanu, razgovore sa fotografima foto agencije VII te izložbu ,,Her Take: (Re) Thinking Masculinity‟, na kojoj se prikazuje rad sedam fotografkinja ove agencije. Idući festival će ipak čekati 2022. godinu zbog situacije s pandemijom koronavirusa.

Ovakvi programi motiviraju brojne mlade da se dodatno usavrše u oblasti foto-novinarstva.

,,Veliki javni događaji poput ovoga vrlo su korisni studentima za umrežavanje i iz naše perspektive to je učinkovit način istodobnog prenošenja velikog broja znanja velikom broju ljudi. Posmatram ih kao aktivne građane koji, postavljajući važna pitanja, pokušavaju prijeći umjetne podjele radeći zajedno na stvaranju boljeg, poštenijeg, otvorenijeg i transparentnijeg društva, društva kakvo zaslužuju i koje odbacuje težinu naslijeđene historije‟, nastavlja Knight, koji opisuje mlade ljude s kojima rade kao jako impresivne, pametne, angažirane i aktivne.

Akademija VII je proizašla iz Fondacije VII koju su osnovali poznati svjetski fotografi Ron Haviv i Gary Knight 2001. godine. Foto: VII Akademija

Suradnja sa Centrom za postkonfliktna istraživanja

Kroz projektne programe za mlade, Balkan Diskurs Journalism i Školu za mlade u Srebrenici, Akademija VII ostvarila je vrlo uspješnu suradnju s Centrom za postkonfliktna istraživanja (CPI). Jedan od predavača VII Akademije, dr. Paul Lowe, u Sarajevu 2019. i Vitezu 2021. godine održao je obuku iz foto-novinarstva, vizualne pismenosti i portretne fotografije.

,,Polaznici su naučili kako koristiti portretnu fotografiju da ispričaju intimne priče jedni o drugima i o ljudima koje bi intervjuisali. Također sam vodio radionicu o fotografiji i holokaustu u sklopu Škole za mlade u Srebrenici 2021. godine. Osim toga, sudionici obuke 2019. godine su uspješno sudjelovali u projektu BOLD i uz pomoć donacije, ostvarili nekoliko projekata‟, ističe dr. Lowe.

Tijekom Škole za mlade u Srebrenici, CPI je dr. Loweu dodijelio nagradu „Obični heroji: Nagrada za moralnu hrabrost‟ za njegov rad o borbi za ljudska prava u regiji. Da je fotografija i vizualna pismenost jako važna u izgradnji kritičkog mišljenja mladih tvrdi i fotograf Knight koji kaže da su vizualni mediji dio procesa društvenog nadzora i transparentnosti.

Izazovi i budućnost programa za mlade

U bosanskohercegovačkom društvu koje je nestabilno, mladi se teže susreću s neformalnim obrazovanjem.

,,Iz perspektive autsajdera, čini se da Bosnu i Hercegovinu muči loše političko vodstvo, korupcija, kleptokracija, nepotizam, nedostatak pravde, nedovoljna transparentnost, loša odgovornost, velika dijaspora i vrlo ograničene mogućnosti za značajno zapošljavanje. Strane doznake iznose između 11 i 14% BDP-a koji je jedan od najvećih u svijetu, a obrazovni sistem je zanemaren i nedovoljno finansiran, što ga čini jednim od najslabijih u regiji. Ovo je vrlo izazovno okruženje za mlade ljude i njihovu budućnost‟, ističe Knight.

No, čak i tijekom pandemije koronavirusa, Akademija VII je uz pomoć Fondacije VII nudila i online obrazovanje te napredno stručno usavršavanje koje je dostupno svima koji imaju internetsku vezu putem VII Insider-a.

Do sada su podučili značajan broj mladih ljudi u zemlji i, kako ističe Zulić, izgradili čvrste odnose s lokalnim institucijama. Tako su s IOM-om radili na projektu koji pomaže migrantima, s Ambasadom SAD-a na njihovom BOLD projektu, a Zemaljski muzej će u aprilu sljedeće godine biti domaćin izložbe koja se bavi postkonfliktnim društvima.

Također je u planu i obuka mladih na polju novinarstva u organizaciji CPI i Kuma International, ali i brojni drugi programi. Na mladima je samo da se priključe i tako postanu dio ove kreativne atmosfere.

Kristina je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Ljubuškog koja u svojem fokusu rada istražuje ljudska prava, postkonfliktno društvo i rodne stereotipe. Magistrirala je novinarstvo i informatiku/informatologiju na Sveučilištu u Mostaru. Surađuje s nevladinim organizacijama Oštra Nula, Forum ZFD i ONAuBIH. Članica je Udruženja “BH Novinari” i dobitnica njihove nagrade za najbolji studentski rad o radnim pravima novinara.

Vezani članci

Goran Milić: “Negativnost” je zajednička odlika Balkana
Milić vjeruje da "cijeli Balkan ima jednu zajedničku odliku — negativnost. Ova sklonost ka pesimizmu ima svoje korijene, ali je s vremenom “negativnost“ prerasla u kulturnu normu. Navika da se oko svega jadikuje, od priče o bolesti i nepravdi koja dolazi zajedno sa nedostatkom novca. Pa ipak, upravo taj sumorni ambijent je inspirisao Milićevu ideju da pokaže ono što oni prije njega nisu —potencijal Bosne i Hercegovine.
Da li je mentalno zdravlje još uvijek tabu?
Dvadesetjednogodišnji Kenan Suljić jedan je od tvoraca prve aplikacije na svijetu za borbu protiv depresije.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu