Nepotreban razlog za čašicu alkohola

(Credit: Clara Casagrande)

Barbara je studentica. Ima 20 godina. Prvi put je alkohol pila sa 13 godina a sa 16 se napila. Kako kaže, alkohol konzumira vikendom ili kad je neka zabava. Ističe da se osjeća dobro kada pije jer je već navikla na efekte alkohola. Zaboravi na obaveze, prepusti se užitku i ne mari za ostale. Puno …

Barbara je studentica. Ima 20 godina. Prvi put je alkohol pila sa 13 godina a sa 16 se napila. Kako kaže, alkohol konzumira vikendom ili kad je neka zabava. Ističe da se osjeća dobro kada pije jer je već navikla na efekte alkohola. Zaboravi na obaveze, prepusti se užitku i ne mari za ostale.

Puno mladih u Jajcu, slično kao Barbara vikendom konzumiraju alkohol kako po kafićima, tako i na privatnim zabavama. Postavlja se pitanje da li je alkohol postao sinonim za provod.

Asja ima 23 godine. Alkohol je probala sa 17 godina i konzumira ga nekoliko puta mjesečno. Kako kaže uz alkohol se osjeća dobro, ali i poznaje svoje granice i ne prelazi ih.

“Razlog konzumacije alkohola je što se želim opustiti”, pojašnjava Asja, ali i ističe da mnogi ljudi puno piju i takvi voze automobile, ugrožavajući sve sudionike u saobraćaju.

Valentin ima 22 godine i student je. Kaže da alkohol pije svaki vikend. Ne treba mu razlog da pije, kao ni Borisu, koji ima 23 godine. Obojica piju jer to rade i ostali a tvrde da se danas teže napiju nego ranije.

“Mi smo Balkanci, pijemo. Nemoguće je to promijeniti”, pojašnjava Boris.

Anamarija koja ima 21 godinu, ipak smatra da mladi pretjerano uzimaju alkohol i premladi postaju ovisnici. Ona konzumira alkohol kada su neke proslave i čini to kako bi se opustila. Prvi put je probala alkohol sa 16 godina.

U Domu zdravlja u Jajcu nemaju evidenciju o tačnom broju mladih koji dolaze radi trovanja alkoholom, ali zapazili su da imaju učestale intervencije u prazničkom periodu ili vikendom kada se opijaju mladi između 16 i 25 godina.

Unatoč tome, u Centru za socijalni rad u Jajcu kažu da imaju pet ili šest osoba koje se vode kao ovisnici i srednjih su godina. Direktorica Centra, Indira Mehić-Čejvan kazala je da pružaju pomoć ovim osobama ali ne materijalnu kako je ne bi potrošili na alkohol.

Stoga se otvaraju prihvatni centri za osobe ovisne o alkoholu gdje se kroz niz radionica i medicinskih tretmana poboljšava njihovo stanje i pruža pomoć.

Ono što zaista predstavlja alarmantno stanje u Jajcu, ali i ostatku bh. društva jeste potreba mladih za alkoholom kao izvorom zabave, sreće i ispunjenja. S obzirom da je većina naših sagovornika probala alkohol prije punoljetstva postavlja se pitanje zašto se uposlenici kafića i disko klubova ne pridržavaju zakonom propisane odredbe “zabranjeno konzumiranje alkohola mlađima od 18?”

Nemoguće je iskorijeniti naviku konzumiranja alkohola kod mladih, ali je itekako moguće poštovati dobnu granicu i na taj način pokušati smanjiti razvijanje ove bespotrebne navike.

Sara je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Jajca. Studirala je komunikologiju na Komunikološkom koledžu u Banjaluci. Već više godina radi kao reporterka i novinarka za nekoliko medijskih portala u BiH.

Vezani članci

PALE: Loši urbanistički planovi kao prepreke za invalidska kolica
Licima koja koriste kolica kretanje dodatno otežava neprilagođena infrastruktura na brojnim objektima.
Podjeljena realnost memorijalizacije – Gavrilo Princip
Vizuelna studija o dva pogleda i sjećanja na jedan dan 1914. godine

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu