Jajce – istorijski grad izgubljenog značaja

Gradska galerija, Jajce

Jajce je grad u Srednjoj Bosni i Hercegovini koji je poznat po drugom zasjedanju AVNOJ-a, ali i po drugim kulturnim znamenitostima. Opisuju ga kao spoj modernog i tradicionalnog. Unatoč tome, danas Jajce “živi” samo ljeti kada turisti posjete njegove znamenitosti.

Osim prepoznatljivih mjesta pronašli smo i nešto skrovitija za koja mnogi ne znaju. Među njima je Gradska galerija, koja se nalazi u staroj Kršlakovoj kući, na putu prema Tvrđavi. Tačan datum izgradnje Kršlakove kuće se ne zna, ali se po načinu zidanja i stilu gradnje veže za 18. vijek. Stalnu postavku galerije čine slike jajačkih slikara čija su djela nastala tokom njihovog boravka u Jajcu. Osim slika dio stalne postavke su i skulpture jajačkog kipara Duška Rakite. U okviru svojih aktivnosti Gradska galerija uspješno organizuje škole crtanja i slikanja, kao i likovne kolonije.

Gradska galerija
Gradska galerija

Spomenik Nikole Šopa sljedeći je spomenik koji svjedoči kulturno-umjetničkoj tradiciji u Jajcu. Podignut je na 100. godišnjicu od rođenja poznatog pjesnika Nikole Šopa 2005. godine. Nalazi se nedaleko od centra grada i znak je priznanja i poštovanja za izrazito bogat stvaralački opus ovog književnika. Nikola Šop je rođen u Jajcu 1904. godine i jedan je od najzanimljivijih hrvatskih pjesnika sa ovih prostora u periodu između dva svjetska rata.

Spomenik Nikole Šopa
Spomenik Nikole Šopa

Jedinstven i rijedak primjer u Jajcu predstavlja Hram Boga Mitrasa – Indoiransko božanstvo Sunca i svjetlosti – Mitra, prema vjerovanjima sljedbenika, ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva. Kult nepobjedivog Boga Sunca – Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva uključujući i Dalmaciju u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine. U hramu se nalaze tri mala žrtvenika i kameni kip Kautopatesa bez glave. To je jedini primjer u Bosni i Hercegovini gdje se, pored prikaza dadofora (lučonoša), na reljefu mogu naći i dvije slobodne mitraičke skulpture.  Pretpostavlja se, prema nalazu novca, tipovima lampi i fibule da je sagrađen početkom 4. vijeka.

Hram Boga Mitrasa
Hram Boga Mitrasa

Mnogima je nepoznat podatak o postojanju Hidrometeorološke stanice Jajce. Istorija meteorološke službe u BiH započela je 80-ih godina 19. vijeka u vrijeme okupacije Austrougarske. Vojska je za svoje potrebe, postavila tada stanice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. To su bile meteorološke stanice drugog reda. Nakon toga vlada organizuje priličnu gustu mrežu meteoroloških stanica u BiH. Nastaje 68 stanica III reda među kojima i stanica u Jajcu koja se i danas nalazi na mjesto nedaleko od Tvrđave i daje validne podatke o vremenu.

Hidrometerološka stanica Jajce
Hidrometerološka stanica Jajce

Od Tvrđave se prema rijekama Plivi i Vrbasu pružaju odbrambene zidine s Medvjed kulom i Travničkom kapijom na istočnom zidu i Velikom tabijom, Kulom na Džikovcu, Papaz kulom, Banjalučkom kapijom i Šamića tabijom na zapadnom zidu. Papaz kula je bila stražarnica na sjevernom bedemu za vrijeme obrane tokom ratova.

Papaz kula
Papaz kula

U znak sjećanja na hrvatske branitelje poginule za vrijeme rata 1992. i 1995. podignut je spomenik u centru grada. 13. septembra 1995. Hrvatsko vijeće obrane (HVO) i Hrvatska Vojska (HV) oslobodili su kraljevski grad Jajce nakon 1.049 dana okupacije. Od tada se 13. septembar posebno obilježava kao dan ovog grada i njegovog oslobođenja. Na ovom mjestu ostavljaju se vjenci i pale svijeće tradicionalno već dvadesetu godinu za redom.

Spomenik hrvatskim braniteljima
‘’Živjet će vječno ki izgine pošteno’’
Spomenik hrvatskim braniteljima (1992-1995)

Nakon predstavljanja znamenitosti, nadamo se da ćete doći u Jajce i vidjeti njegove istinske vrijednosti.

Sara Velaga

Sara Velaga je obučena dopisnica Balkan Diskursa iz Jajca. 2015. godine Sara je nagrađena drugim mjestom u okviru omladinskog takmičenja “Srđan Aleksić” organizovanog od strane Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI).

Vezani članci

Posttraumatski stres nasuprot posttraumatskog rasta (Dio V)
Kakvu ulogu može vizualna umjetnost igrati u javnom zdravstvu? Kako se jedna nacija može oporaviti od traume za duševno zdravlje kada očito nema dovoljno psihologa i psihijatara da joj pruže podršku?
Ljudski nemar uništava prirodu
Iako je poznata kao „grad zelenila“, Banja Luka pokazuje da ljudska nemarnost nadjačava spremnost i trud građana i službi koje su zadužene za održavanje grada. Na pojedinim mjestima možemo vidjeti primjere koji narušavaju davno dobijen epitet ove „ljepotice sa Vrbasa“.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu