Poziv na razumijevanje

[:en] “Civilians Caught Between Jihadism and State Repression: Breaking the Myths” – A conference held during the 2016 WARM Festival in Sarajevo. (Photo: Jusuf Hafizović) [:bs]”Civili uhvaćeni između džihadizma i državne represije” – konferencija tokom WARM Festivala u Sarajevu 2016. godine (foto: Jusuf Hafizović)

U petak, 1. jula 2016. godine, WARM Fondacija je, u partnerstvu s Amnesty International-om, organizivala konferenciju tokom trećeg WARM Festivala u Sarajevu pod nazivom “Civili uhvaćeni između Džihadizma i državne represije: rušenje mitova”.

U petak, 1. jula 2016. godine, WARM Fondacija je, u partnerstvu s Amnesty International-om, organizivala konferenciju tokom trećeg WARM Festivala u Sarajevu pod nazivom,,Civili uhvaćeni između Džihadizma i državne represije: rušenje mitova’’. Posjetioci konferencije imali su priliku da prate izlaganje pet poznatih panelista: Cécile Hennion (novinarka Le Monde-a), Donatella Rovera (viši savjetnik Amnesty International-a za odgovore na krizne situacije), Sean McAllister (režiser dokumentarnih filmova), Andrew Quilty (fotograf) i Manoocher Deghati (fotograf).

Konferencija je otvorena kratkim uvodom informacijama na temu trenutne kategorizacije džihadizma, uključujući probleme s kojima se trenutno suočavaju hiljade građana u nacijama sa značajnim prisustvom istog – naročito u Siriji, Jemenu i Afganistanu.

Zapadnjački akademici počeli su s upotrebom termina,,džihadizam’’ u 1990-im, u pokušaju razgraničavanja između nasilnog i nenasilnog Sunni ekstremizma. Danas je ovaj pojam obavijen stigmom i stereotipima, i novinarka Le Monde-a Cécile Hennion objasnila je kako mnogi izvode preuranjene zaključke o džihadistima bez da uzimaju u obzir društvene, političke, i ekonomske faktore koji su možda igrali ulogu u njihovoj odluci da postanu džihadisti. Ona smatra da je vrlo malo truda uloženo od strane medija, pogotovo na Zapadu, u cilju razumijevanja razloga zbog kojih se pojedinci priključuju grupama kao što je ISIL.

Viši savjetnik Amnesty International-a za krizne situacije Donatella Rovera (foto: Jusuf Hafizović)
Viši savjetnik Amnesty International-a za krizne situacije Donatella Rovera (foto: Jusuf Hafizović)

U Siriji, građani žive u kontinuiranom strahu od opasnosti i teških gubitaka. U kratkom periodu od 2012. do 2013. godine, grad Aleppo je od miroljubivog, nenasilnog okruženja postao lokacija okarakterisana nasiljem i uništenjem kompletnih naselja. Državna represija i nesigurnost pod vlašću Bashar Al-Assada dva su izvora koja se vežu uz porast džihadizma u Siriji. Hennion je komentarisala i način na koji mediji pokrivaju rat u Siriji i izrazila svoje razočarenje u tendenciji za pokrivanjem i akcentiranjem događaja kao što su pojedinačne otmice djece umjesto isporučenja vijesti o hiljadama ubijenih građana Sirije.

Jemen je još jedna zemlja spomenuta u kontekstu oskudne količine medijskog pokroviteljstva, i konflikt u Jemenu često se smatra,,zaboravljenim ratom.’’ Tokom konferencije, spomenuto je da su žrtve u Jemenu prečesto djeca i da je broj djece-vojnika u porastu širom regije. Dio problema proizilazi iz nedostatka resursa i prilika koje se pružaju porodicama u Jemenu. Ovaj tip ekonomskog beznađa također je identificiran kao jedan od faktora povezanih sa porastom podrške džihadskim grupama.

Fotoreporter Andrew Quilty pričao je o svom iskustvu u Afganistanu, izuzetno osiromašenim uvjetima, i načinu na koji se građani moraju nositi sa konstantim režimskim promjenama.

,,Afganistanci su jako umorni od konflikta, i podržat će bilo šta i bilo koga u cilju preživljavanja na svakodnevnoj bazi,” objasnio je Quilty. Obećana sigurnost i bezbijednost još jedan su od razloga iz kojih građani pristaju slijediti grupe poput ISIL-a, ili korumpirane vladine režime.

Fotograf Andrew Quilty govori o svojim iskustvima u Afganistanu. (foto: Jusuf Hafizović)
Fotograf Andrew Quilty govori o svojim iskustvima u Afganistanu. (foto: Jusuf Hafizović)

Privodeći raspravu kraju, mnogi učesnici konferencije su pozivali na globalnu svijest i razumijevanje razloga zbog kojih pojedinci postaju džihadisti i/ili donose odluku o priključivanju ekstremističkim grupama. Po riječima Sun Tzu,,,Ukoliko želite upoznati svog neprijatelja, morate postati neprijatelj,” što u slučaju sa dihadžistima i nasilnim ekstremističkim grupama znači suosjećati i poistovjetiti se s mnoštvom teških uvjeta i prepreka s kojima se građani Sirije, Jemena, Afganistana i mnogih drugih nacija suočavaju na dnevnoj bazi. Ako se okolnosti i faktori unutar kojih se promovira ideologija džihadizma mogu ublažiti, moguće je sprečavanje dosega i uspjeha koji grupe poput ISIL-a posjeduju.

Treći WARM Festival je održan je u Sarajevu od 26. juna do 2. jula 2016. godine. Organizovan od strane WARM Fondacije, u saradnji s Centrom za postkonfliktna istraživanja (CPI), WARM Festival okuplja umjetnike, reportere, akademike i aktiviste koji rade u oblasti savremenih konflikata.

 

Bridget Granger je studentica političkih studija na Univerzitetu Michigan. Njeno interesovanje za globalna pitanja, kršenja ljudskih prava i međukulturalni dijalog je počelo kada je sa 16 godina studirala u Maroku kao stipendista U.S. Department of State NSLI-Y programa. Nakon diplomiranja, namjerava da upiše studije prava i radi u sektoru međunarodne diplomatije.

Vezani članci

BNP Zenica: Kulturocid pozorišne umjetnosti
Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica po izgledu zgrade predstavlja jedinstveni fenomen arhitekture bivše Jugoslavije, a kao kulturna institucija već više od 73 godine osim umjetničke i kulturne ima i edukativnu ulogu za djecu i mlade.
Preko slobode govora do nasilja
Iako omogućavaju iznošenje mišljenja i doprinos javnoj raspravi, web portali su ujedno prilika za širenje govora mržnje, koji nerijetko poziva na nasilje. Da li zabranjivanjem takvih komentara ograničavamo slobodu govora još uvijek je teško odgovoriti.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu