Monsieur Chat: Žuti mačak koji se smiješi prolaznicima u Sarajevu

Monsieur Chat ili u Sarajevu dobro poznati žuti mačak je djelo francusko-švicarskog umjetnika Thoma Vuille. Kreator mačka najprije je bio nepoznat, ali je onda uhvaćen kako slika mačka i otad se zna o kome je riječ. Dobro poznata narandžasto-žuta mačka naslikana uglavnom akrilnom bojom nastala je 1997. u Loiretu.

Zagonetni mačak uvijek je nasmijan, a od 2003. dobio je i bijela krila na leđima. Od nastanka do danas mačak se obično oslikava na javnim prostorima u gradovima širom svijeta.

Godine 2004. predstavljen je film Chats perchés koji je snimio Chris Marker, koristeći pojavu Gospodina Mačka koji je tada već bio naslikan širom Francuske. Samo u Parizu, kazao je tada autor, 2010. godine je bilo oko 60 mačaka.

Tri su mačka u New Yorku, isto toliko u Prištini, ima ih u Vijetnamu, Beogradu, Južnoj Koreji, Maroku… i naravno u Sarajevu.

Žuti mačak u Sarajevu se pojavio 2005. godine zahvaljujući francuskom kulturnom centru Andre Malraux. Naslikano je 12 žutih mačaka na različitim mjestima u grada, a jedan tramvaj je također pretvoren u tramvaj Gospodina mačka.

Centar Andre Malraux je 2013. godine pridružen Francuskom institutu u Sarajevu i sad djeluju zajedno, a žuti mačak nastavlja da se smiješi prolaznicima sa sarajevskih zidova.

Armin je obučeni dopisnik Balkan Diskursa iz Zenice. Armin je fotograf i svoju fotoreportersku karijeru je započeo radeći za novinsku agenciju Patria 2014. godine. Trenutno radi za foto i video agenciju „PIXSELL“. Njegove radove objavljuju medijske kuće poput Forbes, NY Post, Wall Street Journal, The Sun, The Sunday Times, Daily Mail, National Geographic, Bild i mnoge druge. (Profilna slika: Haris Čalkić).

Vezani članci

Festival mira ‘23: Mir je prihvatanje raznolikosti drugih osoba
Koncertom „NIKAD ZAUVIJEK ISTI s Kontrom“ završen je ovogodišnji Festival mira'23, s kojeg su mladi uputili poruku da su opredijeljeni za izgradnju održivog mira i suživota u Bosni i Hercegovini. 
Razmišljanja o Maršu mira
U jutro 7. jula Srebrenica je bila kao grad duhova. Ranije tog jutra sam krenula iz Sarajeva sa grupom studenata sa Univerziteta u Denveru. Pripremali smo se da učestvujemo u Maršu mira, godišnjem mirovnom maršu koji se obilježava u sjećanje na genocid u Srebrenici.

One response to “Monsieur Chat: Žuti mačak koji se smiješi prolaznicima u Sarajevu

  1. Top! Sramota da niko prije nije napisao priču o ovom mačku!!!
    Svaka čast autoru i Balkan Diskursu! ❤

    Komentariši

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu