Stvarni glas novinarstva: izvještaj o stanju slobode medija u 17 lokalnih zajednica BiH

(Foto: Joanna Burleigh)

Centar za postkonfliktna istraživanja prezentovao je rezultate istraživanja o stanju slobode medija u 17 lokalnih zajednica Bosne i Hercegovine (BiH).

Izvještaj je nastao u sklopu istraživačkog projekta pod nazivom “Stvarni glas novinarstva”. Projekat ima za cilj poboljšanje ukupnog položaja novinara i medijskih aktivista i sprječavanje daljeg pogoršanja i kršenja u oblasti slobode izražavanja u BiH, a implementiran je od strane Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI), u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) BiH i WARM Fondacijom Sarajevo. Projekat se implementira tokom perioda od devet mjeseci i fokusirao se na rad sa lokalnim novinarima kako bi stvorili istraživanje koje pokazuje njihovu stvarnu svakodnevnu borbu za stvaranje nepristrasnog, objektivnog i relevantnog sadržaja.

Projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na zapadnom Balkanu” koji implementira Hrvatsko novinarsko društvo kao dio regionalnog projekta Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i novinarske sigurnosti, koji se sprovodi kroz partnerstvo šest regionalnih novinarskih udruženja – Nezavisno udruženje novinara SrbijeUdruženje ‘’BH novinari’’Hrvatsko novinarsko društvoUdruženje novinara KosovaUdruženje novinara Makedonije i Sindikat medija Crne Gore.

Prezentacija izvještaja organizovana je 18. maja u hotelu Europe u Sarajevu, a na prezentaciji su učešće uzeli: Marija Arnautović (Radio Slobodna Evropa – Balkanski Servis), Borka Rudić (BH novinari), Erna Mačkić (BIRN BiH), Lejla Turčilo (Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu), te Tatjana Milovanović (CPI) i Velma Šarić (CPI).

Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.


Vezani članci

Mladi inovatori unapređuju bh. digitalizaciju
U praksi postoji niz pozitivnih primjera aktivnosti mladih ljudi u smjeru poboljšanja standarda i društva u kome živimo.
Otkriti smisao života kroz umjetnost
O njegovom zanimanju za umjetnost možemo govoriti s posebnim naglaskom na ilustraciju i digitalnu umjetnost. Njegovi radovi izloženi su u mnogim umjetničkim galerijama, ali i institucijama te javnim prostorima širom svijeta – od Sarajeva i Mostara, preko Berlina, New Yorka, Miamija, Los Angelesa, pa do Tajvana.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu