Otvoren trodnevni Festival mira ‘22 u Vitezu

Foto: Benisa Bibuljica

Centar za postkonfliktna istraživanja i Balkan Diskurs otvorili su trodnevni Festival mira ‘22 u Etno selu Čardaci u Vitezu, kako bi s mladim ljudima iz cijele Bosne i Hercegovine, aktivistima i novinarima govorili o važnosti mira, izbjegavanju podjela i poštivanju ljudskih prava.

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja je kazala da je cilj Festivala da zbliži mlade iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi zajednički radili na očuvanju mira u trenucima kada njihovi vršnjaci u Ukrajini prolaze ratne strahote.

„U ovom gradu – Vitezu – u Srednjoj Bosni okupili smo mlade iz cijele Bosne i Hercegovine. Želimo da učimo i radimo zajedno kroz multimedijalni i umjetnički program, educiramo mlade o potrebi očuvanja održivog mira i prevencije potencijalnih konflikta posebno s aspekta održavanja mira i izbjegavanja konflikta“, kazala je Šarić, naglasivši da je ovaj Festival mira dio većeg projekta „Muzej mira“, u sklopu kojeg će uskoro biti predstavljena godišnja publikacija, magazin „Mir“.

Velma Šarić (foto: Benisa Bibuljica)

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH je kazala da manje zajednice poput Viteza često su odskočna daska za promjene i održivi mir.

„Događaji kao što je Festival nude priliku da se promijeni preovladavajući narativ podjela i pokaže da građani žele da se udruže u podršci miru. Da bismo promijenili ovaj narativ, moramo podići glasove – posebno mlađe glasove – onih koji su posvećeni mirnom i kohezivnom društvu bez diskriminacije, uz puno poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona“, kazala je Kavalec.

Kathleen Kavalec (foto: Benisa Bibuljica)

Konzul Patrik Turošik, zamjenik šefa misije Slovačke ambasade u Bosni i Hercegovini, je kazao da su u ovakvom teškom vremenu za Evropu jako bitni mladi „jer ste vi budućnost.“

„Pitam se šta je to mir i da li je to pronalaženje sebe. Za mene, mir je sigurnost, posebno zbog onog što se dešava u Ukrajini“, kazao je Turošik, zahvalivši svim mladima na dolasku i na mogućnošću razmjene mišljenja.

Patrik Turošik (foto: Benisa Bibuljica)

Učesnici Festivala imali su priliku pogledati dokumentarni film OSCE-a „Maglaj, rat i mir“ a koji govori o glasovima trojice ratnih veterana koji dijele važnu poruku o besmislnosti rata i važnosti odbrane mira.

„Tragični događaji u Ukrajini još jednom nas podsjećaju koliko mir može biti krhak i da svi zahvaćeni ratom plaćaju visoku cijenu“, istaknula je Kavalec.

Ovogodišnji Festival mira ‘22 želi da osnaži mlade ljude da preuzmu inicijative u izgradnji mira i tako postanu dio jakog demokratskog društva koje će biti jednako za sve.

(foto: Benisa Bibuljica)

Organizator Festivala je Centar za postkonfliktna istraživanja, višestruko nagrađivana organizacija zbog predanog rada na izgradnji mira u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu, kao i multimedijalna platforma Balkan Diskurs, koji daje priliku mladim osobama da iznesu svoje mišljenje i pišu o temama koje su bitne za razvoj bosansko-hercegovačkog društva. Partneri i podrška Festivala su: Misija OSCE-a u BiH, Slovačka ambasada u BiH, SlovakAid, Europska unija u BiH, Sigrid Rausing Fund, Rockefeller Foundation, AlJeezera Balkans, Gradsko kazalište mladih Vitez i Etno selo Čardaci.

Vezani članci

Film “Kapija'95” – istina, neophodnost procesuiranja i pijaditet prema žrtvama
Dokumentarni film “Kapija'95” premijerno je prikazan u Tuzli, u gradu u kojem je Vojska Republike Srpske (VRS) 25. maja 1995. godine ubila 71, a ranila više od 150 mladih, ispalivši granatu u večernjim satima na sami centar grada.
Kako je mladom Banjalučaninu službenik turske aviokompanije pomogao da se vrati kući
Robert Dacešin nije mogao ni da sanja da će njegov povratak iz daleke Kube biti dramatičan. Da se vrati kući pomogao mu je uposlenik turske aviokompanije, a dolazak u prelijepu i egzotičnu Havanu nije ni izbliza nagovještavao probleme na koje će naići na svom putovanju.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *



Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu