Omladinska akademija „Stanje mira“: Povezivanje i saradnja mladih

Foto: Mirko Pincelli

Stanje mira nije odusustvo rata već puno razumijevanje i tolerancija drugih, kao i puno poštovanje ljudskih prava bez diskriminacije, jedna je od poruka sa sastanka predstavnika Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EU BiH) i učesnika Omladinske akademije “Stanje mira” koji je održan u sjedištu Delegacije EU BiH u Sarajevu.

Dvosedmična Omladinska akademija ,,Stanje mira”, koju organizuje Evropska unija u BiH u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, okuplja 50 mladih iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka, učesnike je zanimao proces pridruživanja država regiona Evropskoj uniji, ali i oblastima razvoja koje mladi smatraju najbitnijima u regionu, poput sistema zdravstva, ekonomske podrške EU, pomirenja te obrazovanja mladih.

Foto: Mirko Pincelli

Govoreći o pristupanju EU i putu Zapadnog Balkana u EU, Ferdinand Koenig, šef komunikacija i portparol EU u BiH je naglasio da je EU osnovana kao mirovni projekat, a to znači da osiguravanje pristupanja svih zemalja Zapadnog Balkana u EU ima poseban značaj i važnost.

„Na dan koji danas slavimo kao Dan Evrope, 9. maja 1950. godine, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman govorio je da rat trebamo učiniti ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim. Ova vizija će biti potpuna tek kada se cijeli evropski kontinent ujedini, uključujući i Zapadni Balkan. Oduševljen sam što je toliko mladih ljudi odvojilo dvije sedmice svog ljetnog raspusta kako bi upoznali druge iz regiona i pomogli ostvariti ambiciju kontinenta bez rata.“

Fermin Cordoba, politički savjetnik je ovom prilikom kazao ,,Mir ne može biti prazna floskula; pravi mir je pristup pravima i pravdi, toleranciji, nediskriminaciji, jednakosti ili pomirenju. A EU je, sa svim svojim nesavršenostima, vjerovatno najbolji okvir pod kojim pojedinac može razvijati svoje puni potencijal. Kada je u pitanju izgradnja mira, obrazovanje je ključni element: da li se učenici podučavaju da prihvate različitosti ili se obrazovni sistemi koriste za produbljivanje podjela? U tom smislu, potrebno je više kritičkog razmišljanja i empatije u školama Bosne i Hercegovineˮ.

Foto: Mirko Pincelli

Govoreći o etničkoj raznolikosti BiH i regije, pravni savjetnik Todor Skakić uporedio je sa samom EU, odnosno zajednicom kultura i nacija koje, iako su nekada bile u ratu, imaju veliki potencijal za zajednički razvoj i mirnu budućnost, ali ,,je potrebno više zajedničkog rada za prosperitet.ˮ

Na upit kako mladi mogu doprinijeti zajedništvu i procesu evropskih integracija, projektna menadžerica Asja Kratović je poručila da mladi moraju biti aktivni, da li politički, da li kroz nevladine organizacije, da moraju glasati i birati. ,,Evropska unija u regionu nudi mnoštvo programa za mlade ljude da budu aktivni, studiraju van svojih država, ili se pridruže brojnim projektima i aktivnosti koje EU podržava,“ objasnila je Kratović.

Omladinska akademija ,,Stanje mira” nakon Sarajeva će se nastaviti u Vitezu gdje završava 31. avgusta. Mlade još očekuju radionice o Holokaustu, religiji i međukulturalnoj komunikaciji, posjete memorijalnim i vjerskim objektima, i upoznavanje kulturnih i istorijskih znamenitosti.

Foto: Mirko Pincelli

Vezani članci

Hrabro Srce Umjetnika
Ahmetu posljedice tog čina s obzirom na njeno ime, vjeroispovjest, nisu ništa značile. Jedino mu je bilo bitno da joj osigura siguran dom, što je i uradio.
Poplave koje bude sjećanja
Okrenula se prema rijeci. Vjetar je raznosio akacije po ledini. Padale su joj u kosu. Ličila je na stablo jabuke iz njegovog dvorišta. | Piše: Enesa Mahmić (Maglaj)

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu