Omladinska akademija „Stanje mira“: Povezivanje i saradnja mladih

Foto: Mirko Pincelli

Stanje mira nije odusustvo rata već puno razumijevanje i tolerancija drugih, kao i puno poštovanje ljudskih prava bez diskriminacije, jedna je od poruka sa sastanka predstavnika Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EU BiH) i učesnika Omladinske akademije “Stanje mira” koji je održan u sjedištu Delegacije EU BiH u Sarajevu.

Dvosedmična Omladinska akademija ,,Stanje mira”, koju organizuje Evropska unija u BiH u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, okuplja 50 mladih iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka, učesnike je zanimao proces pridruživanja država regiona Evropskoj uniji, ali i oblastima razvoja koje mladi smatraju najbitnijima u regionu, poput sistema zdravstva, ekonomske podrške EU, pomirenja te obrazovanja mladih.

Foto: Mirko Pincelli

Govoreći o pristupanju EU i putu Zapadnog Balkana u EU, Ferdinand Koenig, šef komunikacija i portparol EU u BiH je naglasio da je EU osnovana kao mirovni projekat, a to znači da osiguravanje pristupanja svih zemalja Zapadnog Balkana u EU ima poseban značaj i važnost.

„Na dan koji danas slavimo kao Dan Evrope, 9. maja 1950. godine, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman govorio je da rat trebamo učiniti ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim. Ova vizija će biti potpuna tek kada se cijeli evropski kontinent ujedini, uključujući i Zapadni Balkan. Oduševljen sam što je toliko mladih ljudi odvojilo dvije sedmice svog ljetnog raspusta kako bi upoznali druge iz regiona i pomogli ostvariti ambiciju kontinenta bez rata.“

Fermin Cordoba, politički savjetnik je ovom prilikom kazao ,,Mir ne može biti prazna floskula; pravi mir je pristup pravima i pravdi, toleranciji, nediskriminaciji, jednakosti ili pomirenju. A EU je, sa svim svojim nesavršenostima, vjerovatno najbolji okvir pod kojim pojedinac može razvijati svoje puni potencijal. Kada je u pitanju izgradnja mira, obrazovanje je ključni element: da li se učenici podučavaju da prihvate različitosti ili se obrazovni sistemi koriste za produbljivanje podjela? U tom smislu, potrebno je više kritičkog razmišljanja i empatije u školama Bosne i Hercegovineˮ.

Foto: Mirko Pincelli

Govoreći o etničkoj raznolikosti BiH i regije, pravni savjetnik Todor Skakić uporedio je sa samom EU, odnosno zajednicom kultura i nacija koje, iako su nekada bile u ratu, imaju veliki potencijal za zajednički razvoj i mirnu budućnost, ali ,,je potrebno više zajedničkog rada za prosperitet.ˮ

Na upit kako mladi mogu doprinijeti zajedništvu i procesu evropskih integracija, projektna menadžerica Asja Kratović je poručila da mladi moraju biti aktivni, da li politički, da li kroz nevladine organizacije, da moraju glasati i birati. ,,Evropska unija u regionu nudi mnoštvo programa za mlade ljude da budu aktivni, studiraju van svojih država, ili se pridruže brojnim projektima i aktivnosti koje EU podržava,“ objasnila je Kratović.

Omladinska akademija ,,Stanje mira” nakon Sarajeva će se nastaviti u Vitezu gdje završava 31. avgusta. Mlade još očekuju radionice o Holokaustu, religiji i međukulturalnoj komunikaciji, posjete memorijalnim i vjerskim objektima, i upoznavanje kulturnih i istorijskih znamenitosti.

Foto: Mirko Pincelli

Vezani članci

Pomoć ,,crvenih“ na ruti Nezuk-Potočari
ovogodišnjem pješačkom pohodu, protestnog naziva ,,Marš mira“, više hiljada učesnika prošlo je teško prohodne brdsko-planinske predjele, gusto pošumljene predjele s potocima, kao i određeni broj povratničkih naselja, od Nezuka (općina Sapna) do Potočara (općina Srebrenica) u znak sjećanja na ubijene u genocidu u julu 1995. godine.
Bijeli grad i ,,nevidljivi” fotograf
Bijeljina je grad u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH). Grad je svoj naziv dobio od riječi Bijela. Iako nije bilo vizuelnih dokaza zašto je grad dobio ovo ime, ipak se čini kao pravo ime za njega.

Komentarišite

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Dobitnici Nagrade za interkulturalna dostignuća od strane Austrijskog federalnog ministarstva za Evropu, intergracije i spoljne poslove.

Post-Conflict Research Center
Prijavite se na našu mailing listu